4 Sebab Ramai Berhenti Jadi Blogger

 
1. Blog Hanya Untuk Duit

Sebelum ni aku pernah tulis entri tentang Bila Niat Berblogging Kerana Duit dalam blog ni. Rasanya blogger yang first impression diorang buat blog boleh menjana income 1 atau 2k sebulan memang tak kekal. Memang boleh tapi ianya bukan mudah seperti yang disangka. Macam-macam jenis iklan letak dalam blog. Tapi sebulan dua earning tak naik-naik jugak mula la nak give up. Dah bila blogging tak dapat duit, korang pun malas la nak teruskan blogging ni.

2. Blog Copy Paste


Nak buat blog ni kena ada minat dan identiti sendiri. Jangan tengok orang buat blog pasal hiburan tentang artis-artis, kita ikut sama buat blog hiburan sebab nak cepat glamour dan dapat trafik yang tinggi. Hakikatnya, korang tak minat dan tak tahu pun pasal dunia hiburan ni. Tetapi sebab korang tengok ramai orang baca blog hiburan, korang pun copy paste la entri dari blog hiburan tu. Cuba fikir, kalau setiap hari korang copy paste benda yang sama, takde orang nak bacanya sebab orang dah baca benda tersebut dekat blog yang lebih popular lagi. So, bila takde orang nak baca, korang mula la putus semangat dan stop dari blogging.

3. Niche Syok Sendiri

Mungkin pada korang niche (topik) yang dipilih banyak isu untuk dikupas. So, korang rasa kalau dibuat entri dan dipublish ramai orang akan baca dan komen. Masalahnya, korang syok sendiri padahal orang lain tak minat pun. Contoh, korang pilih niche pasal sejarah sebab generasi muda tak tahu pasal sejarah ni. Sayangnya, niche yang korang pilih tu takde sambutan pun. Bila check dekat stat 5 orang je yang baca pasal entri tersebut, termasuk la korang sendiri. Korang mengharapkan pembaca datang ke blog korang tapi pada masa yang sama korang update blog dengan entri yang orang tak minat.

4. Blog Terlalu Banyak


Bayangkan kalau korang ada 5 jenis blog yang berlainan dan kena update setiap hari. Mampu ke korang untuk cari bahan dan buat entri terkini untuk 5 blog tersebut pada satu-satu masa? Rasanya satu blog pun dah takde idea nak update. Bila dah tak mampu nak update, semua blog jadi berhabuk, kena gigit dengan anai-anai dan tunggu masa nak roboh je. So, lebih baik korang fokus hanya pada satu blog sahaja. Masa yang ada, korang boleh gunakan untuk cari bahan artikel, pilih niche yang pembaca minat dan update blog korang.
 
Entri lain yang anda mesti baca : 

4 Sebab Ramai Berhenti Jadi Blogger  4 Sebab Ramai Berhenti Jadi Blogger Reviewed by Nick Nashram on 21:33:00 Rating: 5

60 comments:

  1. eeemmm...satu blog pun dah tak larat nak update, kalau idea betul2 kering, bersawanglah blog jawabnya...

    KY berblog suka2 je, bukan nak cari duit...hihi

    ReplyDelete
  2. aku pun heran

    napela nak buat blog byk2, mcm susah nak jaga je

    ReplyDelete
  3. ko ada tanya pasal tag org dalam komen box tu kan? ekceli aku just add reply button je.
    aku ikut tutorial ni..

    http://www.homosapiensz.com/2010/12/tutorial9-reply-comment-button.html


    n pasala entri ni, mmg aku sokong. especially blog hiburan tu. bayangkan 1 citer yg sama ada dlm >5 blog. sebijik2 lak tu ayat dia.

    ReplyDelete
  4. Bro.. akhirnya boleh komen.. :)

    Takut sekali pasal point niche syok sendiri.. memang takut sangat.. :)

    ReplyDelete
  5. sy tidak ada dalam senarai di atas.. sy pernah berhenti skejap blog sbb putus cinta dulu hahahha.. sgtlah emo dan sgt memalukan.. itu duluu~~ haha ;p

    ReplyDelete
  6. ade ke org buat 5 blog at one time? haha
    kalaw stakat dua je boley kut...
    btw, nak tanye lg..
    kalaw gune disqus boley tak nak buat popout window bile kite tekan "comment" tu ?

    ReplyDelete
  7. insyaallah, xkn berhenti jd blogger..:)

    ReplyDelete
  8. perkongsian yg menarik.. sarah tak pernah dapat earning tapi x kisah pun pasal blogging kerana minat!

    ReplyDelete
  9. Aku pun suka baca blog yg random, maksudnya bukan tiap2 hari asyik cerita psl benda yg sama mcm artis2 je.. sports belaka je.. xD
    harap2 taklah terkering idea utk update blog owh >.<

    ReplyDelete
  10. dulu buat blog curik-curik mase.pastu private,sendiri taip dan baca sendiri.nak buat mcm diari malas nak menulis suka taip je.tapi macam tak membantu mengislahkan diri.then buat public masyaallah baru tahu dunia blogger ini sangat baik keseluruhannya..tak semua yang kita anggap betul itu betul..dan yang salah itu salah.berbagi pendapat itu umpama emas. hihi skema betul kan.nuffnang? ok saya terlupa password. takpe tak kisah. blog hanya kerana islam.

    ReplyDelete
  11. btol2 stuju ngan entry nie... blogging dh lme tp duit nuff xsampi 10 hinggit pun,haha just blogging coz writing is sharing..:)

    ReplyDelete
  12. sy pling suke entri yg nom 5 tu..kena la kot dgn diri sndiri..hehehe

    ReplyDelete
  13. assalamualaika ... saya suka simpan artikel yg saya dapat dr apa saja sumber bacaan . Daripada saya simpan artikel tu sampai hilang kaler , lebih baik saya kongsikan kat blog . blog saya lak saya share dgn kwn kat fb , group dan ada gak dari pencarian di google. so x de tekanan samada ada org baca / comment atau tidak . Pun x harap sgt kat iklan . Kalau Allah bagi rezeki , alhamdulillah .

    ReplyDelete
  14. nice entri..dlu mmg saya ade bercita-cita nk jana income yg masyuk dlm blogging ni..tetapi skg sye suda taksub dgn blogging dgn memuatkan byk cerita hiburan dan informasi yang rare pd blog sye..dan skg x pkir sgtpn psl income..income dr blog hanyalah extra point tuk sye troskan dlm dnia blog ini

    ReplyDelete
  15. tau x pew.. kdg2 tuh sampai 3 blog skali.. buat apa nth byk2 blog..

    ReplyDelete
  16. terbaik info ni...
    alasan ke-4, memang kdg2 pening bila BW dan jumpa rakan baru, cuba nak jejak tiba2 pergi blogger profile banyak sangat link blog..x tau nak klik yg mana, x tau blog mana aktif...

    ReplyDelete
  17. Pernah ada 4 blog..dulu2 masa blogging...kini fokus yang ini sahaja..
    Betul tu..

    ReplyDelete
  18. kalau blogging semata-mata kerana duit mmg payah ah. kan lebih bagus kalau niat utk berkongsi ilmu or mengerat silaturrahim :)

    ReplyDelete
  19. saya tidak termasuk dalam empat kategori diatas. Huhu

    ReplyDelete
  20. @KY
    bukan senang nak cari idea nak update blog..kadang-kadang takde langsung.buat blog sebab minat kurang stress :)

    ReplyDelete
  21. @bukankosong
    entah la..maybe bandwidth blog diorang dah capai limit kot sebab tu buat banyak blog..hahah

    ReplyDelete
  22. @Haris Khairuddin
    terima kasih bro..baru jadi aku buat ni..kalo ambik entri yg sama nanti goggle akan cop sebagai copy paste.

    ReplyDelete
  23. @muhammad asyraf
    nak cari niche yang pembaca minat susah jugak..nanti buat entri syok sendiri takde orang baca..hahah

    ReplyDelete
  24. @eva
    sebab putus cinta berhenti blogging..memang emo..huhu..takpa, sekarang dah kembali ke dunia blog..welcome back :)

    ReplyDelete
  25. @hazanis
    kalo berhenti jadi blogger tak dapat la duit nuffnang tu :)

    ReplyDelete
  26. @Maisarah Azmi
    blogging sebab minat lagi bagus sebab free stress..kalo sebab duit mesti tension sebab nak fikir untuk naikkan trafik..

    ReplyDelete
  27. @Everything's Everythings
    untungnya kita buat open blog ni nanti ade orang akan komen..so, berdasarkan komen pembaca bagi tu la dapat baiki mana salah silap :)

    ReplyDelete
  28. @Green Applez
    disqus rasanya tak boleh kot pop out window..sume jenis threaded comment memang kena embedded..cuba tengok kat setting kat dashboard.

    ReplyDelete
  29. @Vee Sandii
    blog ni macam online diari jugak..tak kisah la kan orang nak komen ke tak..yang penting kepuasan menulis dan update blog :)

    ReplyDelete
  30. @Katak Comel
    betul, income tu extra bonus je..kalo betul-betul nak dapat income kena la kerja..huhu..yang penting satisfaction.

    ReplyDelete
  31. @Evagurl Izma
    betul..buat blog ni memang dapat kenal ramai kawan..daripada tak kenal jadi rapat..memang bagus la jadi blogger ni :)

    ReplyDelete
  32. selagi seronok main tulis2, selagi itulah menulis. Ecewaaahhh..

    ReplyDelete
  33. Sbnrnya nk jd blogger ni kena rajin n ada komitmen yg tinggi.

    ReplyDelete
  34. @Nick Nashram
    dah tengok tapi bile tukar mane2 same je...
    btw tanx!

    ReplyDelete
  35. 2008, sy ada blog. tp berhenti sbb sy sibuk main myspace n friendster...
    bila sy dh bosan, lps tu sy sibuk main FB pulak... skrg sy dh bosan Fb, sbb tu sy ber BLOG lg... :)

    ReplyDelete
  36. @Hetty Hernani
    sama la..dah bosan jugak dengan fb ni..twitter ok la sikit.better update blog lagi..dapat jugak duit nuffnang :)

    ReplyDelete
  37. betul2 blog update, 1 je. yang lain bloglist dan contest je. hihihi :) tu pun jarang update. :p

    * dekat bintang tu dah xda older interface dah. :(( sedih betul

    ReplyDelete
  38. GK belum terpikir nak bersara lagi dari blogging..mungkin bila tak de internet baru GK stop..

    ReplyDelete
  39. Assalam, betul juga apa pendapat kat atas tu... kalau banyak blog memang susah nak upate blog nie... hehhe

    ReplyDelete
  40. Salam, bagus satu saranan yang baik buat blogger... yang baik di jadikan tauladan yang buruk dijadikan sempadan. Sudi-sudilah singgah : " AKUANAKPAHANG "

    ReplyDelete
  41. nice entry...banyak tips2 yang boleh dikongsi ....sudi2 lah pulak singgah blog saya pulak k...kata member kan....heheh

    ReplyDelete
  42. tak pandai nak tulis ttg hiburan ...

    ReplyDelete
  43. Masa aku buat blog dulu,terinspirasi jugak dengan menjana duit ni.Tapi bila nampak tak boleh buat duit pun,aku still berblogging sampai sekarang.Cuma matlamat dah lain.Topik niche mmg aku setuju,cuma tak boleh banyak.Sesekali selit entri macam tu boleh la.

    ReplyDelete
  44. Lebih baiklah berblogging berdasarkan minat. Jadilah diri sendiri bila berblogging. Kalau contents memang bagus pasti ada yang datang baca. Membina establishment dan popularity is not an overnight job.

    ReplyDelete
  45. kadang-kadang sedh gak bila takde idea nak tulis .. uhukz ..
    tapi bila dah ada ida malas plak nak tulis entry ..hikhik :)

    ReplyDelete
  46. betul3! aku setuju..blogging nie kena ada minat bukan saja - saja jer..nice info bro!

    ReplyDelete
  47. Macam am blogging ni sebagai side project, bila ada mood update. So tak ada rasa stress untuk update ke apa. Tapi bestnya blogging ni boleh dapat ramai kawan baru.

    ReplyDelete
  48. @Haris Khairuddinthanks ye bagi link..lama dah cari bende nih! hehe

    ReplyDelete
  49. @SyamKyray
    a'a..ada tanya dia sebelum tentang reply komen ni..huhu..ingat nak cari jenis threaded komen tu tapi tak jumpa.

    ReplyDelete
  50. suka hati mak ayah titew la hendak berhenti atau tidak

    ReplyDelete
  51. satu blog pun cukup sebenarnya

    ReplyDelete
  52. 1blog personal.. 1blog bersama rakan - jadi author.. ok kot..

    tapi..kalau dah sorang diri blog nak sampai seriban.. tu tamak !!

    ReplyDelete
  53. Serius, sy tak pasti sama ada syok sendiri atau tak...

    Cuma tulis apa-apa yg nk dikongsi secara tak langsung...

    Patutla kan~


    ReplyDelete
  54. Rasanya saya antara orang baru yg rajin komen kat blog ni! suka sgt baca semua entry! Keep it up! Harap takkan berhenti blogging sebab seronok. Tak kesah sangat pasal BE tu. Ada rezeki adalah...heh..Tapi bila kita blogging dengan ikhlas dan ada identiti sendiri, kadang2 ada pihak yang sedar kehadiran kita dalam blogosphere ni =)

    http://exquisitely-aleda.blogspot.com/2012/09/featured-blogger-in-femag-magazine-16th.html

    ReplyDelete
  55. betul tu
    momoy paling bosan jenis belog yang kopi paste
    dan jenis personal blog, tapi content ada mcm2, sebab nak kejar SEO

    ReplyDelete
  56. Nak seribu daya.. tak nak pun dua ribu daya..

    MEsti Boleh.. Gd luck..

    ReplyDelete
  57. Baru start dgn blog ni, mmg betul tujuan berblog paling penting, tp kalau tujuan macam nick nashram untuk tinggalkan pada pewaris sbgai kenangan samer ler macam tujuan saye. Harap2 berkekalan la blog ni.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.