Bila Blog Anda Kena Kutuk


"Cehh..ingat blog ko bagus sangat..serabut aku tengok. Ada pulak letak muka ko yang tak hensem tu. Kaler blog bukan main terang, nak muntah aku tengok. Naik menyampah tengok blog ko. "

Pernahkah korang dapat komen macam kat atas tu? Bukan komen betul contoh je..hehehe..konpem korang terkejut kalau dapat. Apa tak nya, ni bukannya komen yang berbentuk pujian.. tapi maki hamun. Mesti korang tertanya kenapa la diorang maki aku?! Apa salah aku dah buat dekat diorang ni? Terus merajuk sampai seminggu tak menulis blog :)


Kalau korang pertama kali pernah kena kutuk especially dari anon, selamat datang ke dunia blogger. First time kena kutuk memang mood akan down. Tu tandanya entri yang ditulis memberi kesan kepada pembaca. Mana-mana komen anon yang sesedap ajinamoto hingga menikam kalbu korang tu abaikan je. Mana pendapat dia yang bernas kita ambik untuk perbetulkan diri kita. 

Sebab-sebab blog korang dikutuk : 

1. Korang ada tulis isu kontroversi.
2. Nak dapatkan perhatian
3. Cemburu dengan profile picture korang yang hensem dan cantik
4. Tak puas hati sebab blog korang popular sangat.
5. Takde keje, asyik nak kutuk orang je. 
6. Blogger tu sendiri yang tak boleh terima pendapat orang lain.

Bagi aku anon ni pembakar semangat. At least aku tahu apa kelemahan blog aku dan cuba betulkan kelemahan tu. Kalau ada yang terus menerus kutuk anda, suruh dia tunjuk identiti dan ajak race kat trek..kekekeke..So, korang jangan cepat sentap dan down bila dikutuk. Semua tu adalah bonus untuk korang terus berjaya. Jadilah blogger yang hati kering sikit. Kalau korang ade pengalaman blog korang kena kutuk kat shoutbox ke, kat comment ke boleh la share kat sini :) 

P/S : Komen yang terbaik aku akan promosikan blog dia. Terima kasih kepada Hegelatan kerana sudi buat review pasal blog aku ni. Nak orang buat review blog korang jugak, jom terjah blog ni :)

Entri lain yang anda mesti baca : 

Bila Blog Anda Kena Kutuk Bila Blog Anda Kena Kutuk Reviewed by Nick Nashram on 21:13:00 Rating: 5

38 comments:

  1. Wooo bunyi mcm dah pernah kena byk kali je? heheh.. biasa la, kata org dulu2 kalau marah tandanya syg, kalau kutuk maknanya err.. dengki kot, haha.. nak ambik hati dgn anon x salah yg penting open minded je masa kena kritik..

    ReplyDelete
  2. tak pernah kena lagi...maknanya blog aku tak bagus ??hehehe

    ReplyDelete
  3. alhamdulilah..selama jd blogger ni xpenah lg kne kutuk..tp ade je si anon dtg buat kacau..tp anon tu lain hal..anggap je xwujud hahahah :D

    ReplyDelete
  4. kalau dapat komen dari haters, maknanya blog itu sudah berjaya menarik uv yg tinggi. hehe...

    ReplyDelete
  5. owhh..xpenah lagi la dpt komen lagu tuh..huk3..

    ReplyDelete
  6. owhh..xpenah lagi la dpt komen lagu tuh..huk3..

    ReplyDelete
  7. iha zaliza : heheh..takde la kena banyak kali tapi ada jugak la..nak ambil hati ngan anon memang tak menulis la jawabnye..huhu

    iznawzi : cuba la buat entri yang panas sikit..konpem ada komen yang panas jugak..huhu

    nuru : anon datang mintak nombor tepon ke..hahah..takde anon dalam dunia blog tak sah.

    kak yana : bila selalu dapat komen dari haters makna diorang selalu usha blog kita la tu..huhu

    timm : nanti blogging lama sikit dapat la komen macam tu :)

    ReplyDelete
  8. huhu..xpe time tu ley la tahan hati mmbca komen2 tu..he3..

    ReplyDelete
  9. Betul juga, ad yg mengkritik dgn tujuan membetulkan ada juga yg mengkritik utk menjatuhkan..
    takut juga kalau dpt kutukan yg melampau2 ;D

    ReplyDelete
  10. ok ler tu kalo kena kutuk kot.. at least ada jugak tukang comment.. :D

    ReplyDelete
  11. timm : asam garam dunia blog..ada yang kutuk dan ada yang puji :)

    everything's everything : kalo tak nak kena kutuk yang melampau kena hati2 la buat entri..huhu

    666skywalker : heheh..at least ada jugak kan orang komen entri kita :)

    ReplyDelete
  12. HEHE..kira ok la ada juga mak anon yg sudi komen.daripada xde yg komen langsiung mcm blog kite.hehe

    ReplyDelete
  13. Itu yang paling fie takut bila berblog. Takut orang kutuk-kutuk kita, itu yang lepas buat entry selalu double check takut terlepas pandang menulis isu kontroversi kan. hehe

    ReplyDelete
  14. ima : walaupun mak anon tak tunjuk identiti tapi sudi jugak dia komen kat blog kita kan..heheh

    fifie : kalo nak menulis entri tu pastikan ianya tak menyinggung perasaan mana-mana pihak..kalo tak penuh la komen tu ngan cik anon..huhu

    ReplyDelete
  15. pernah jugak anon komen.. tp alhamdulillah.. tak ada lagi yang maki hamun..

    ReplyDelete
  16. Wah, jadik kat cikgu gak ye... :) sabar cikgu, haters ni lebih ramai dari likers. Takpelah, dia mmberi komen membina

    p/s: blog roll tu cam blog list. ^^,

    ReplyDelete
  17. cik yuyu : kalo dapat yang positif takde masalah kan..yang negatif tu delete terus.

    anasyg : manusia ni macam2..ada yang dengki dan tak puas hati..kalo komen membina tu it's more than welcome :)

    ReplyDelete
  18. mncabr gak dunia blogging ni sbnarnya..:) entry tu ibrat statement dr mulut kita..:) so, berhati2.. tapi pape pun...kritikan or komen ,kalau membina kita ambil n jdikan panduan..tp kalo terang2 just nk serang peribadi.uhuhhhu let it go..ignore je..:)

    ReplyDelete
  19. mncabr gak dunia blogging ni sbnarnya..:) entry tu ibrat statement dr mulut kita..:) so, berhati2.. tapi pape pun...kritikan or komen ,kalau membina kita ambil n jdikan panduan..tp kalo terang2 just nk serang peribadi.uhuhhhu let it go..ignore je..:)

    ReplyDelete
  20. owh.. biasalahh anon ada je xpuas hati kan?

    ReplyDelete
  21. zaxx : setiap apa yang kita tulis mencerminkan diri kita..komen yang baik kita approve.komen yang tak berapa nak baik detele terus :)

    el-janna : ramai je orang tak puas hati ngan kita..time kita duk atas ramai mintak suruh jatuh kan..

    ReplyDelete
  22. tue ciri2 blogger yg xmaju..haha

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah setakat ni x pernah kene teruk2 lagi..
    yup betul. x boleh down sangat. kene amik pengajaran

    ReplyDelete
  24. INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
    Terima kasih sebab sudi sertai game B3:BR. Game ni kena ada 16 peserta. Anda adalah peserta ke 14 yang menyertainya. Kena tunggu 2 peserta lagi sebelum game ini bermula. Aku akan selalu mengunjungi blog ini untuk umumkan perkara selanjutnya.

    ReplyDelete
  25. INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
    “Nick Nashram” – Nickname anda untuk game ini.

    ReplyDelete
  26. Belum pernah dapat comment macam tu..

    Tapi dekat luar adalah kena-kena perli..

    itu yang membina semangat tu bro..

    singgah dan follow..

    dari www.kisahsigemok.com

    ReplyDelete
  27. setakat ni.
    takdok lagi hok nak kutuk ambo.
    alhamdulillah lah.

    ReplyDelete
  28. Dah kali kena kutuk...dah tak rasa..hehe. Tapi mslhnya yg kutuk tu guna nama ananomus... Kalau tak. ..hemmm. Best bergaduh..ahaks

    ReplyDelete
  29. awie omar : terima kasih bro kerana update :)

    asyraf : komen yang membina tu yang buat kita semangat nak update enri kan..heheh

    syazwan : alhamdulillah la kalo takde kena kutuk lagi..heheh

    hanif : kalo kena kutuk ngan anon ni tak payah layan..penakut tak tunjuk identiti..kalo tak...hahah

    ReplyDelete
  30. salam perkenalan sdr nick,

    hmm,betulla tu...mula2 mmg rasa nak pelempang je komenter2 yg suka2 datang dan kutuk2 bagai.tapi lama2 dah biasa dah.dorang ada watak dorang,kalau semua orang puji je susah gak,nnt jadi ikan kembong pulak.haha.lagipun kalau dorang kritik,ada gak kearah kebaikan,buat kita rasa nak berubah kelebih baik.tapi bila kita berubah,dah...ada pulak kata kita tak jadi diri sendiri...rasa mcm nak cepuk semua orang pakai bantal...at last2,sukatila kt nak jadi camana pun,yg penting kita amek yang jernih buang yg keruh.setiap manusia ada mulut,so dorang bebas bercakap.kalau sorang bercakap kita bolela sumbat pakai cili,tapi kalau dah ramai sgt,senang je...sukati korangla nak cakap apapun...kalau betul aku amek,kalau salah aku buang.senang.haha

    keep it up.entry ni mmg best.mohon bloglist blog ni ek.jgn marahhhh...

    salam perkenalan sekali lagi dari annur...peace...:)

    ReplyDelete
  31. anon... gua paling ramai kena maki dgn anon... dan gua pun registered anon juga hahahaha... mai lah singgah sini

    ReplyDelete
  32. kutukan membina xde hal kot tp sebolehnya gunalah ayat yg org boleh terima. klu guna ayat2 keras mahu tuan pny blog lak yg marah. menegur dgn cara yg betul =)

    ReplyDelete
  33. - Rasa bab anon ni, ada dua: satu jenis yang nak bagi pendapat dia yang honest, tapi tak mahu dicop blogger lain sebagai seorang yang bermulut lantang.
    -Jadi dia sembunyikanla identiti dia. Kang tersebar di alam maya yang dia ni jenis kuat kritik, susah jugakkan. Orang pun kurang nanti pergi ke blog dia.
    - Lagi satu kalau dalam isu-isu yang kontroversi, rasa kalau jadi anon lagi senang untuk kita bagi pendapat kita. Sebab tu forum macam 4chan famous.
    -Satu lagi jenis yang saja nak bagi komen macamtu sebab bagi diorang seronok, diorang nak tengok respons blogger macamana. Kalau blogger melayan dengan balas komen dia, lagi kuat dia kritik sebab memang itu yang anon tu nak - respons.
    - Kalau dalam dunia forum, species yang kedua tu kita panggil troll.
    - So rasanya, kita boleh tahu la mana anon yang betul-betul kritik untuk kebaikan, atau saja je nak kritik: kita kan ada akal.

    ReplyDelete
  34. annur : mula2 berblogging memang geram jugak tapi bila dah lama jadi biasa pulak..kalo kritikan yg bagus kita ambil dan cuba baiki diri kita..kalo komen yg berbentuk keji dan maki tu terus delete..huhu

    lyn kamarul : sebolehnya kalo nak menegur tu guna ayat yg kalo orang baca tak terasa :)

    arham : dalam dunia blog ni nak lawan anon memang takkan berjaya..buat sakit hati ade la..diorang berselindung disebalik nama anon, so macam2 la boleh kata kan..kalo dilayan lagi la naik kepala..so,biarkan je.

    ReplyDelete
  35. ade juga orang cakap blog mai takde isi...dah nama pun blog peribadi, bukan blog informasi. suke hati lah kan...

    ReplyDelete
  36. Ha..yang ni de...dari anymous...tapi baru 2kali...orang yang sama kot..ayat lebih kurang jew...cakap pompuan tak betul la pe sampai babitkan husband..memang de rasa downla skit .ntah pe yang dia tak puas hati datang dari mana tetiba jew..pe motif tak taula..kalau kritik pasal blog tak kisahla sebab blog baru..banyak kurangnye lagi..tapi pasal kehidupan peribadi...yang tak betul..may b tu orang yang dikenali..so..ignore kan jela...

    ReplyDelete
  37. setakat ni belum pernah lagi....harap2 sama2lah kita jaga kata2 dan tatasusila berblog supaya tiada yg cari pasal ngn kiter..kalu dia cari psl tak tentu hala sedangkan kiter tak buat pe pun ...itu hak dia, kita sabo jer...jangan layan...Tuhan kan ada..DIA lebih mengetahui niat kita ...ALLAHUAKBAR..

    ReplyDelete
  38. Selalu macam tu, orang pelik nape la buat blog.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.