Kenapa Orang Tak Suka Baca Blog Anda?


1.YOUR BLOG IS ABOUT MONEY

Tujuan blog sebenarnya nak puaskan hati pembaca di luar sana dengan apa-apa je la entry yang ditulis. Tapi bila tujuan tu dah beralih kepada nak buat duit, secara tak langsung anda telah mengabaikan kehendak pembaca. Kalau blog anda ada bermacam-macam iklan, dari atas sampai ke bawah sampai nak loading pun dah setengah jam, anda telah menghantar mesej bahawa buat duit adalah lebih penting daripada kepuasan orang yang datang melawat ke blog anda. Bila dah kena macam ne, diorang serik nak datang ke blog anda lagi.

2. YOUR BLOG IS ALOOF

Maknanya bila anda tulis sesuatu entry, orang akan komen. Tetapi anda hanya accept je komen tersebut tetapi tak reply atau tak balas balik kunjungan orang yang melawat blog anda tu. Tidak memberi maklum balas kepada komen menyebabkan pembaca akan berasa seolah-olah anda tidak menghargai komen daripada mereka. Kalau anda dah famous pun, sekurang-kurangnya ucap la terima kasih kepada yang sudi datang ke blog anda tu.

3. YOUR BLOG IS UNREADABLE

Blog anda susah orang nak baca. Ini mungkin disebabkan oleh poor design dan cara anda menulis. Jangan jadikan entry anda tu sebagai buku teks. Memang banyak info, yang tu tak nafikan. Anda suka tak buku teks? Pembaca nak benda yang ada info tapi santai. Background tu jangan bagi serabut dan pilih font yang standard seperti Times New Roman,Arial dan Calibri. Kalau font anda pilih tu berbelit-belit macam ular, orang baca sikit dah blah. Sebelum nak publish, baca dulu tengok mana ada silap boleh la baiki.

4.YOUR BLOG IS RADIO

Kena ingat, selera kita dengan pembaca tak sama. Orang masuk blog anda nak baca entry, bukan nak dengar muzik. Bila dah jadi macam tu, rasanya ramai yang tak suka. Apatah lagi kalau orang yang surfing tu dekat public seperti library, masuk je blog anda bunyi lagu. Kalau muzik lagu tu " I'm Too Sexy" malu la orang dengar. Kalau anda nak letak jugak muzik tu, pastikan pembaca boleh turn on samada nak dengar atau tidak. Jangan bagi automatik. Disebabkan benda tu, orang yang datang ke blog anda berkurangan.

Kenapa Orang Tak Suka Baca Blog Anda? Kenapa Orang Tak Suka Baca Blog Anda? Reviewed by Nick Nashram on 18:03:00 Rating: 5

22 comments:

  1. aq stuju kesemua tips kat atas..terutamanya no.4..dan aq mmg akan pangkah terus blog yang pasang mp3 tapi widgetnya xtau letak kat mane sampai xleh nak pause..sengal..

    ReplyDelete
  2. betol bro..kadang2 susah betol nak carik button widget tu nak pause x jumpa2..x campur widget laen2 lagi..pening tengok.

    ReplyDelete
  3. Saya setuju dgn semua komen di atas...dulu sy merupakan seorang blogger yg nak cepat kaya, so sy nak sgt org klik iklan sy....desperate sgt haahaha....pastu lama2 sy sedar....followers, readers lg penting...i mean..bila org baca dan komen blog entry tu, kepuasan dia above all!

    ReplyDelete
  4. hahah,,besa la blogger baru..kejap2 tengok income dekat dekat nuffnang naek ke x..pastu mula la nak cari jalan belakang nak cepat kaya..tapi bila dah lama blogging duit tu dah jadi benda kedua..pembaca penting.xde diorang sape nak bca kan.

    ReplyDelete
  5. hello. first time masuk blog ni. setuju dgn pendapat awk esp yg last skli. serik msuk blog org ad lagu omputeh plus pc sndri tgh dendang lagu saloma. omputeh+saloma. mute trus xclose page blog tu. on balik lagu saloma.hahhaha

    ReplyDelete
  6. hi jue..welcome to my blog.yeah, that's the point.kite ne dah pasang lagu.tetiba clash dengan lagi dia pulak..sibuk duk cari button pause..pastu lagu omputeh+saloma jadi remix la..hahah

    ReplyDelete
  7. ada sesuatu yang saya belajar disini.. terima kasih :)

    ReplyDelete
  8. zaid : xpa bro..tak tahu kita sama-sama belajar :)

    ReplyDelete
  9. Setuju! Yg part radio tu, kadang2 bila blog ada lagu2 ni mlambtkn loading jg. Lagi 1, bila time nk ngomen tu mnta2 robot reconization..., adeh tk nampk den guno hp kecit ni.

    *CiM tk bls komen kt blog sndiri takut diorg tk dtg bc n3 tu lg. Tp CiM buat kunjungan bls dan jwb soalan kt blog diorg. Tu lbh praktical

    ReplyDelete
  10. hahah,,part tu ramai kot orang x setuju.tapi nak wat camne..citarasa msg2..part suro msk word tu lagi la annoying kan..

    ReplyDelete
  11. Menarik apa yang bro kongsikan. No.4 tu saya sokong. Kadang-kadang boleh terkejut dibuatnya. Hihi

    ReplyDelete
  12. dah la kite ne pasang speaker kuat2..pastu msk belog dia terkejut dengar lagu tetiba je bunyi..hahah

    ReplyDelete
  13. betul tu. selamat tidak ada kencing manis. Jika tidak... hehehe

    ReplyDelete
  14. haha nice tips fer a beginner like me. ceyy :D

    ReplyDelete
  15. terbaik laaaaaa info nie

    ReplyDelete
  16. sgt lah setuju tang lagu tu cikgu. ^^, oh sakit hati sungguh buka2 blog je, gedegang! lagu inul sedas

    ReplyDelete
  17. informasi yang sangat berguna bagi new kid on the blog mcm saya .. thank you teacher ..

    ReplyDelete
  18. agak-agak kalau blog kita ni citer tentang sesuatu di sekeliling kita ok ke?, umpamanya apa yang berlaku yang kita tengok atau apa yang kita buat. Thanks

    ReplyDelete
  19. blog cerita pasal cinta. duhh. fening kak nak baca deh. mcm dia sorang je ada buah ati. hehehehe . takmo ada yg tacing. hew hew

    ReplyDelete
  20. Berbelit-belit macam ular, eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.. Terus terbayang ulaqq. -,- My blog tu masalahnya entry je, lately byk entry jiwang2 membabitkan perasaan kecewa. Ahaks. Pasni back to normal kot. Dulu selalu je selitkan berita terkini luar negara, but now dot dot dot . Oh well, *krik krik*

    ReplyDelete
  21. hai..sya blogger baru...sy setuju sesangt tu...boleh tak tolong kite...singgah blog kite bende yang kot ade yang tak kene..setiap pendapat sya hargai..terima kasih..

    ReplyDelete
  22. hey, 1st time masuk blog ny betul lah setuju sangat dgn entri ni . anyway dpt belajar something yg baru. thax dude :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.