Kenapa Orang Tak Suka Komen Blog Anda?


1. Blog anda tidak ada sebarang info untuk dibaca. Orang datang ke blog kita sebab nak cari sesuatu untuk dibaca. Tidak kiralah jenis apa pun entry anda tulis asalkan ianya tidak useless, crap and nothing. So, jika pembaca tak jumpa something yang value yang kena dengan citarasa diorang, rasa la diorang akan bagi komen tak kat entry anda tu?

2. Blog anda tak ada cerita dan topik yang bagus. Memang betul ramai yang ada personal blog dan tak ada sape pun yang halang korang untuk menulis. Tapi kena ingat, bukan semua pembaca kenal anda kecuali kawan blogger yang rapat dengan anda je la. So, if you talk like nothing people just read and leave. Diorang nak komen pun tak tau nak tulis apa.

3. Blog anda punye design tak menarik. Orang laen buat blog kita nak buat blog jugak. Orang laen tukar theme design tu kita punya still default theme. Kalau malas sekalipun cari je yang simple tapi menarik. Kalau anda masih guna default theme, pembaca tengok pun dah mengeluh. Belum habis baca lagi dah blah..apatah lagi kalau nak komen.

4. Tempat untuk komen blog anda banyak 'peraturan'. Kalau anda guna blogspot, buka la komen tu untuk semua orang, bukan untuk orang tertentu je. Satu lagi cuba elakkan daripada guna CAPTCHA. Kadang-kadang rasa annoying sebab kena masuk word verification. Dah la tulisan tu kecil pastu bercantum pulak. Nak tahu anda guna CAPTCHA atau tak, pergi kat settings-comments-show word verification for comments. Pastu klik no.

5. Blog anda kurang promotion. Jangan mengharap orang nak komen blog kita je. Ambil inisiatif dengan komen blog orang laen dulu, blog walking ke dan ambil bahagian kalau ada mana-mana blogger yang buat event. Kalau tak menang pun at least nama blog anda dikenali oleh blogger lain dan kemungkinan diorang akan datang baca dan komen blog anda. Kalau anda rasa entry yang ditulis tu bagus, share je dekat facebook dan google+.

Aku punye prinsip kalau ada entry yang best dari blogger laen..tak kiralah dia follower ke tak..aku tetap komen. Bila orang komen blog kita, kenalah komen blog dia balik. fair and square. Memang banyak lagi sebab kalau nak tulis. Kalau boleh fix yang ne dulu. Aku pun blogger baru. Salah harap tegur la ye :)

SAMBUNGAN : Kenapa Orang Tak Suka Baca Blog Anda?
 

Kenapa Orang Tak Suka Komen Blog Anda? Kenapa Orang Tak Suka Komen Blog Anda? Reviewed by Nick Nashram on 15:21:00 Rating: 5

18 comments:

  1. tips terbaik! teacher, how do i know whether my entry is something beneficial and not a useless one?
    joel-leslie.blogspot.com

    i prefer more readers/commentators rather than followers! :)

    ReplyDelete
  2. that's simple..your entries are considered as beneficial when your readers or visitors have something that can be shared and valued once they have finished reading it.

    however,you are writing a useless entry in which i would prefer to call it rubbish when they simply read and leave because it does not give anything good to them.

    actually, followers are part of the readers and commentators as well :)

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas tips2 diatas, saya blogger baru yg baru belajar berblog...tqvm

    ReplyDelete
  4. huhu..xpa,,besala la tu blogger baru.sya pon bnyak jugak kena tahu psl blogging..btw, tinggal link blog awak kat sini..xleh nak join.

    ReplyDelete
  5. setuju ngn no. 4 tu...verification word tu rs lemah nk resend balik komen..esp bila line tenet slow..
    follower ke 272

    ReplyDelete
  6. hahah..kalo ade benda tu sakit hati sgt..dah la benda tu kecik.kalo salah suruh buat balik.

    ReplyDelete
  7. Thanks sharing ilmu yang berguna disini....

    ReplyDelete
  8. Saya tulis personal blog, memang kadang2 tiada orang komen sebab bg mereka, they don't know me and how I write. Then I pelan-pelan cuba tukar nampaknya ada perubahan. Lagi satu, susah tau kalau blogging dlm English ni....ramai yg tak berkenan sebenarnya heheheheh

    ReplyDelete
  9. personal blog mmg agak susah sikit org nak komen especially kalo kite ne blogger baru..laen la kalo blogger tu femes dan ade followers yg ramai..tapi i rasa ur blog sume entries nice..huhu..ape kata cuba promote dalam blogobo.com??

    ReplyDelete
  10. blogobo? kena register kan? ok la sy try heheheeh

    ReplyDelete
  11. dari tadi anas cari mana jadah aku komen pasal cursor cikgu ni. takpe nak komen skali lagi - kemaen cursor cikgu. hehe

    ReplyDelete
  12. huhu, saya yang no 5 tu, padahal da lama juga ada blog..huhu

    ReplyDelete
  13. Prinsip OKje lebih kurang sama dgn awak, bila OKje terjah blog org lain walau macamanana pun entri diaorang OKje akan baca dan tinggalkan komen kecuali ada word verification ! OKje memang tak boleh lepas sebab pernah berlaku 'peristiwa' .... dan lepas tu mmg tak lepas walau word yg diteka tu betul!!!

    ReplyDelete
  14. terima kasih utk tip2 di atas...saya blogger bru yg cuba berjinak2 dgn blog....

    ReplyDelete
  15. time kasih untuk tips.. sangat membantu.. sy bru blaja bukak blog n hope dpat tmbah ilmu lg psal blog2 ni dr sni :)

    ReplyDelete
  16. ooo thanks,baru saya tahu nape yang masuk blog saya takde komen, tima kasih banyak kongsikan tips ni

    ReplyDelete
  17. Salam kenal... yg no 2 tu kurang setuju sket hehe. Memang selama ni saya juga sangka yang tulis citer2 peribadi ni tak ramai org komen, tapi rasanya ia salah sebab rakan2 blogger saya ramai jer tulis citer peribadi tapi berlambak2 pulak org komen hehe.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.