Thursday, 14 March 2013

Cara Nak Lajukan Laptop Dalam Masa Seminit

Nick Nashram | 3/14/2013 | 47Comments |

Mesti korang tertanya-tanya cara yang paling mudah nak lajukan laptop atau PC korang dalam masa 1 minit je..lebih-lebih lagi kalau laptop korang dah berumur lebih dari 3 tahun. Nak bukak satu folder pun setengah jam duk loading. Actually tutorial ni aku dah buat dalam entri sebelum ni cuma terlupa nak tambah beberapa code mystring.

1. Buka notepad dan taip : mystring=(80000000). Pastikan sama macam dalam gambar di bawah ini. Actually korang boleh pilih nak letak berapa saiz code tu..bergantung pada saiz RAM korang.

  • mystring=(80000000) for 128 MB RAM 
  • mystring=160000000 for 256 MB RAM 
  • mystring=320000000 for 512 MB RAM
  • mystring=655000000 for 1 GB RAM
  • mystring=1000000000 for 2 GB RAM


2. Save kat desktop. Jangan lupa tukar Save As Type kepada All Files. Namakan fail tu RAM.vbe ataupun korang boleh letak apa saja nama asalkan di hujungnya .vbe.


 
3. So, jadilah macam kat bawah ni. Double-click ikon tu dan rasailah kelajuan yang menakjubkan pada laptop atau PC korang..memang terasa laju..tak tipu ni..heheh 


Entri lain yang anda mesti baca :

 

47 comments:

  1. wah bagus nya info ni!..
    boleh cuba cara ni.. Lappy akak dah berumur 5 tahun..hehe:)

    ReplyDelete
  2. bagusnya nak cubalah...nak laju mcm F1 heee thanks

    ReplyDelete
  3. not bad!! boleh guna ni.. tapi now lappy baru lg, so sebarang kelembaba'an masih belum muncul.. nanti dah muncul, memang kena guna ni.. heheheh

    ReplyDelete
  4. betul ke? hehe..mahu cuba la nanti2..thanks 4 sharng tips berguna..

    ReplyDelete
  5. Salam Cikgu,
    Buat masa ni xperlu lagi...daya pecutan dasat lagi, tp kemudian hari pasti saya akan kesini utk menggunakannya. Jgn didelete entrinya dah le.

    ReplyDelete
  6. Wahhhh thanks! Sangat membntu! :)

    ReplyDelete
  7. thanks nick..
    nak try kt laptop kat rumah nanti..hope menjadi..

    ReplyDelete
  8. betul ke ni? nak balik try kat laptop lama lah.. kot2 menjadi..
    -fiezaradzi.com-

    ReplyDelete
  9. laju ke nih...? dah buat...

    ReplyDelete
  10. eh!eh!kt gambar tu..sama je lappy kiterr..hee..eh!!motif!de kena mengena ke??hehe..okk...byeee!!!!!

    ReplyDelete
  11. Tq Sir, sayanye laptop kat rumah tu dah berumur hampir 8 tahun so Insya Allah nak cuba try test. :)

    ReplyDelete
  12. tukar processor bro , lajuu punya..

    ReplyDelete
  13. thanks cikgu maklumat yg berguna walaupon simple

    ReplyDelete
  14. Nick, mana belajar selok belok IT ni? Pandai la nik ni...boleh saya cuba kt laptop kakak saya..

    ReplyDelete
  15. Amat berguna disaat kesempitan.. thanks awak..

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum ... boleh la cuba bila tersepit nanti ... heheheee

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum ... boleh la cuba bila tersepit nanti ... heheheee

    ReplyDelete
  18. 6 tahun dah ni. mmg kena buat cara ni pun. tq :)

    ReplyDelete
  19. 5 tahun belajar, 5 kali beli laptop baru. Setahun satu. Fifie fifie. Sekarang nie alhamdulilah dah masuk dua tahun. yahoooo.

    ReplyDelete
  20. wah bagus tips ni.. kena try pasni.. tapikan, laptop saya dah 8 bulan koma.. bagi penampar pun belum tentu dia boleh laju lagi.. hahah

    ReplyDelete
  21. Nice tutorial. Laptop pun cepat jadi berat sebab banyak sangat barang yang disimpan. Nak tunggu paparan muncul pun macam main dengan komputer zaman purba huhu.

    ReplyDelete
  22. laptop aku dh xleh pakai dh..haha

    ReplyDelete
  23. kite tak beranilah nak buat. hehe

    ReplyDelete
  24. owhh boleh try neh, skrg ni my lappy dah macam ada ura2 nak menjadi lembab, nasib baek tuan die xlembab, bhahhaa...thx for sharing dis nick! ^_______^

    ReplyDelete
  25. betul tu. memang berkesan. ss apply dalam pc di opis sebab banyak file sangat. dalam laptop ss xbuat. lagi 1. caranya defragmented.

    ReplyDelete
  26. thankz broo,,it's working!!!

    ReplyDelete
  27. thank bro.mmg betul2 jadi.terase kelajuannye

    ReplyDelete
  28. thank bro.mmg betul2 jadi.terase kelajuannye.

    ReplyDelete
  29. Wah bagus info ni. Baru tahu dan nak try lepas ni. Thanks Nick.

    ReplyDelete
  30. kalo RAM 3GB MCM MNE NK BUAT LAJU LAGI

    ReplyDelete
  31. apa ye code mystring untuk RAM 4 GB?

    ReplyDelete
  32. apa ye code mystring untuk RAM 4GB?

    ReplyDelete
  33. info yang sangat menarik, trimas XD

    ReplyDelete
  34. kalau ram 4 gb nak guna code apa ya :D

    ReplyDelete
  35. Tolong la jawab. klau ram 8gb ap kodnye

    ReplyDelete
  36. @yon yoyon

    yg 8gb tu tak pasti la bro.
    dah search tapi jumpa yang ni je.

    128 MB de Ram: Mystring=(80000000)
    256 MB de Ram: Mystring=(160000000)
    512 MB de Ram: Mystring=(320000000)
    1 GB de Ram: Mystring=(655000000)
    2 GB de Ram: Mystring=(1000000000)
    3 GB de Ram: Mystring=(1655000000)
    4 GB de Ram: Mystring=(2000000000)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...