Cara Nak Lajukan Broadband Celcom, Maxis Dan Digi Yang Habis Limit


Mesti ramai yang duk search kat google pasal cara nak lajukan broadband Celcom, Maxis atau Digi yang dah habis limit kan. Sesiapa yang menjadi pengguna broadband, mesti korang pernah terima mesej macam ni "Dear customer, you have exceeded your usage limit of 1.5GB/mth . Get additional volume now to continue enjoying ur broadband svc at its current speed". Tu tanda broadband dah mintak duit suruh bayar bil. Kalau lambat bayar slow la speed line broadband tu.

Tapi jangan bimbang, ada cara nak lajukan broadband yang dah habis limit bandwidth. Tapi takde la laju sangat sampai boleh tengok movie online. Setakat nak layan You Tube lancar la. Caranya macam ni :

1. Pastikan broadband tu dah connect kat laptop dan internet. Kemudian tekan butang logo "start" dan taip "cmd". Bila dah jumpa "cmd" tekan ENTER. Tengok contoh dibawah. 


2. Selepas itu, akan keluar satu command prompt dan taip "ipconfig/all" serta tekan ENTER. Contoh seperti dibawah. 



3. Bila korang dah tekan ENTER, akan terpapar segala senarai connection. Pilih IP ADDRESS untuk broadband korang sendri. Macam aku punye IP ADDRESS 10.145.131.178. Rujuk gambar kat bawah ini. 




4. Sekarang scroll down dan taip IP ADDRESS yang korang dah pilih. Contoh : taip "ping" dan "IP ADDRESS"
taip jugak "-t" dan tekan ENTER macam gambar di bawah. Dan selepas tu akan keluar text macam ni : reply from (korang punye IP ADDRESS): bytes=32 time<1ms ttll="">




5. Biarkan benda ni jalan selama mana korang online. Korang boleh minimize je benda ni. Kalau nak offline barulah boleh tutup. Selamat mencuba.


 

Cara Nak Lajukan Broadband Celcom, Maxis Dan Digi Yang Habis Limit Cara Nak Lajukan Broadband Celcom, Maxis Dan Digi Yang Habis Limit Reviewed by Nick Nashram on 04:24:00 Rating: 5

48 comments:

  1. wow. menarik! nanti tengah terdesak boleh laa cuba :DD

    ReplyDelete
  2. thanks for this tuto. baru cuba tadi..

    ReplyDelete
  3. da agak daa..gua guna macam tu la bro ..haha

    ReplyDelete
  4. haha....kena try ni...broadband kita memang selalu buat masalah pada hujung bulan hahahaha!

    ReplyDelete
  5. sama je nick, takleh pun...ke ade salah taip

    ReplyDelete
  6. kalaw buat mcm tuh laptop tak rosak ke? takde side effect kan???

    riso plak~haha

    ReplyDelete
  7. helo bro.. cara ni dah x leh guna ler. try guna regvpn www.regvpn.blogspot.com .Bayar Rm 8 sebulan je. Broadband Speed boleh cecah 400kb/sec guna celcom SKMM. Quota broadband UNLIMITED. Lagi bek dari bayar celcom RM15 untuk tambah beberapa gig je quota kan. (^^). Sekadar memberikan pendapat. Tq bro!!

    ReplyDelete
  8. huh... saya guna umobile... xmasuk senarai.. tp xbest la rasa guna umobile, sbb dah pernah try maxis,celcom,pi wimax.. umobile cepat slow... seminggu dua dah slow jenuh menunngu..

    ReplyDelete
  9. bukan setakat takleh nak lajukan broadband. cmd pun tak dapat cari. cuba lain kali lah. thanks for this tips.

    ReplyDelete
  10. kena try balik umh nanti....aku dah follow blog ko broo

    ReplyDelete
  11. U mobile memang Tahi....tapi gua dah guna cara brader ni bagi...ok..slalu nak bukak email kalau da abis kaota bukan men tahik skali.....lepas mencuba cara ini wah boleh la laju nya...(macam iklan ubat kurus badan)

    ReplyDelete
  12. Ok bro... Gua try nti...

    ReplyDelete
  13. Dah buat dah. Tak laju pun. Slow jugak broadband nie :(

    ReplyDelete
  14. thanks for tuto ! baru buat ! ;D

    ReplyDelete
  15. kalau buat kat wifi boleh xbro?

    ReplyDelete
  16. thanks bro!
    tercari2 benda ni.
    keep it up.
    follower bro mmg ramai.

    ReplyDelete
  17. nak tanya, kalau pakai benda ni ada kesan samingan x bagi broadband?

    ReplyDelete
  18. ada kesan sampingan x pd broadband ni?

    ReplyDelete
  19. kenapa keluar beberapa baris 'requested time out.?

    ReplyDelete
  20. wah. thanks bro. dah laju dah broadband kite . dekat wifi pun boleh :)

    ReplyDelete
  21. wah. laju laju. thanks bro. dekat wifi pun boleh pakai :)

    ReplyDelete
  22. TQ!!! sgt2 membantu!

    ReplyDelete
  23. TRIMA KASIH MMANG BNYAK MEMBANTU :)

    ReplyDelete
  24. Xjumpa ip address ar...

    ReplyDelete
  25. kalaw buat mcm tuh laptop tak rosak ke? takde side effect kan???

    ReplyDelete
  26. kalaw buat mcm tuh laptop tak rosak ke? takde side effect kan???

    ReplyDelete
  27. erk, kalo aku on9 pakai tab.. Camna pulak?? Ke aku kena bukak laptop jugak serentak? Tq bro

    ReplyDelete
  28. kalo aku online melalui tab, camna pulak? Ke kena bukak laptop jugak pd masa yg sama..? Huhu tq bro2 skalian

    ReplyDelete
  29. aku biarkan dulu selama 30 minit. lepastu disconnect modem. setelah itu connect kembali... dan alhamdulillah tengok youtube memang tak putus2...
    tqvm admin...

    ReplyDelete
  30. .thanks for sharing..sngt b'guna info ni

    ReplyDelete
  31. thanks bro.. sungguh awesome.. cayalah.

    ReplyDelete
  32. thanks bro.. sungguh awesome.. cayalah..

    ReplyDelete
  33. tolong ajar saya mcm mana nak buat BLOG yg cantik mcm Nick nie bley x?? btw thankz for the tutorial.

    ReplyDelete
  34. sungguh membantu.. laju semula aku punya youtube...

    ReplyDelete
  35. sungguh membantu.. laju semula aku punya youtube..

    ReplyDelete
  36. Tak menjadi. Makin lambat adalah :(

    ReplyDelete
  37. Dah biasa buat ni, tapi tak tahu kesannya apa. Menjadi ke tak sebenarnya? Huhu

    ReplyDelete
  38. mcm mna kalu nk bt dkt device

    ReplyDelete
  39. Pernah buat benda ni dulu...dah lama tak try... :-)

    ReplyDelete
  40. sy ada try donload movie sma juga slow,,,huhuhuh

    ReplyDelete
  41. Vpn unlimited dan trick percuma whatsapp sy 0146554556... macai jangan whatsapp sy utk join group.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.