Thursday, 16 August 2012

Cara Nak Lajukan Broadband Celcom, Maxis Dan Digi Yang Habis Limit


Mesti ramai yang duk search kat google pasal cara nak lajukan broadband Celcom, Maxis atau Digi yang dah habis limit kan. Sesiapa yang menjadi pengguna broadband, mesti korang pernah terima mesej macam ni "Dear customer, you have exceeded your usage limit of 1.5GB/mth . Get additional volume now to continue enjoying ur broadband svc at its current speed". Tu tanda broadband dah mintak duit suruh bayar bil. Kalau lambat bayar slow la speed line broadband tu.

Tapi jangan bimbang, ada cara nak lajukan broadband yang dah habis limit bandwidth. Tapi takde la laju sangat sampai boleh tengok movie online. Setakat nak layan You Tube lancar la. Caranya macam ni :

1. Pastikan broadband tu dah connect kat laptop dan internet. Kemudian tekan butang logo "start" dan taip "cmd". Bila dah jumpa "cmd" tekan ENTER. Tengok contoh dibawah. 


2. Selepas itu, akan keluar satu command prompt dan taip "ipconfig/all" serta tekan ENTER. Contoh seperti dibawah. 



3. Bila korang dah tekan ENTER, akan terpapar segala senarai connection. Pilih IP ADDRESS untuk broadband korang sendri. Macam aku punye IP ADDRESS 10.145.131.178. Rujuk gambar kat bawah ini. 




4. Sekarang scroll down dan taip IP ADDRESS yang korang dah pilih. Contoh : taip "ping" dan "IP ADDRESS"
taip jugak "-t" dan tekan ENTER macam gambar di bawah. Dan selepas tu akan keluar text macam ni : reply from (korang punye IP ADDRESS): bytes=32 time<1ms ttll="">




5. Biarkan benda ni jalan selama mana korang online. Korang boleh minimize je benda ni. Kalau nak offline barulah boleh tutup. Selamat mencuba.


 

46 Orang Puji Entri Ini:

wow. menarik! nanti tengah terdesak boleh laa cuba :DD

thanks for this tuto. baru cuba tadi..

da agak daa..gua guna macam tu la bro ..haha

haha....kena try ni...broadband kita memang selalu buat masalah pada hujung bulan hahahaha!

sama je nick, takleh pun...ke ade salah taip

kalaw buat mcm tuh laptop tak rosak ke? takde side effect kan???

riso plak~haha

helo bro.. cara ni dah x leh guna ler. try guna regvpn www.regvpn.blogspot.com .Bayar Rm 8 sebulan je. Broadband Speed boleh cecah 400kb/sec guna celcom SKMM. Quota broadband UNLIMITED. Lagi bek dari bayar celcom RM15 untuk tambah beberapa gig je quota kan. (^^). Sekadar memberikan pendapat. Tq bro!!

huh... saya guna umobile... xmasuk senarai.. tp xbest la rasa guna umobile, sbb dah pernah try maxis,celcom,pi wimax.. umobile cepat slow... seminggu dua dah slow jenuh menunngu..

bukan setakat takleh nak lajukan broadband. cmd pun tak dapat cari. cuba lain kali lah. thanks for this tips.

kena try balik umh nanti....aku dah follow blog ko broo

U mobile memang Tahi....tapi gua dah guna cara brader ni bagi...ok..slalu nak bukak email kalau da abis kaota bukan men tahik skali.....lepas mencuba cara ini wah boleh la laju nya...(macam iklan ubat kurus badan)

Ok bro... Gua try nti...

Dah buat dah. Tak laju pun. Slow jugak broadband nie :(

thanks for tuto ! baru buat ! ;D

kalau buat kat wifi boleh xbro?

thanks bro!
tercari2 benda ni.
keep it up.
follower bro mmg ramai.

nak tanya, kalau pakai benda ni ada kesan samingan x bagi broadband?

ada kesan sampingan x pd broadband ni?

kenapa keluar beberapa baris 'requested time out.?

wah. thanks bro. dah laju dah broadband kite . dekat wifi pun boleh :)

wah. laju laju. thanks bro. dekat wifi pun boleh pakai :)

TRIMA KASIH MMANG BNYAK MEMBANTU :)

Xjumpa ip address ar...

kalaw buat mcm tuh laptop tak rosak ke? takde side effect kan???

kalaw buat mcm tuh laptop tak rosak ke? takde side effect kan???

erk, kalo aku on9 pakai tab.. Camna pulak?? Ke aku kena bukak laptop jugak serentak? Tq bro

kalo aku online melalui tab, camna pulak? Ke kena bukak laptop jugak pd masa yg sama..? Huhu tq bro2 skalian

aku biarkan dulu selama 30 minit. lepastu disconnect modem. setelah itu connect kembali... dan alhamdulillah tengok youtube memang tak putus2...
tqvm admin...

.thanks for sharing..sngt b'guna info ni

thanks bro.. sungguh awesome.. cayalah.

thanks bro.. sungguh awesome.. cayalah..

tolong ajar saya mcm mana nak buat BLOG yg cantik mcm Nick nie bley x?? btw thankz for the tutorial.

sungguh membantu.. laju semula aku punya youtube...

sungguh membantu.. laju semula aku punya youtube..

Tak menjadi. Makin lambat adalah :(

Dah biasa buat ni, tapi tak tahu kesannya apa. Menjadi ke tak sebenarnya? Huhu

mcm mna kalu nk bt dkt device

Pernah buat benda ni dulu...dah lama tak try... :-)

Post a Comment

Setiap komen anda amat dihargai : )