Cara Mudah Nak Lajukan Laptop / PC Anda


Laptop Asus aku dah seminggu masuk bengkel tukar HDD sebab asyik hang je. Sekarang ni terpaksa la guna balik laptop Acer aku yang lama. Loading pun kadang-kadang lambat. So, aku nak share la cara nak bagi laptop atau PC korang bagi laju sikit.

CARA PERTAMA

1. Buka notepad dan taip : mystring=(80000000). Pastikan sama macam dalam gambar di bawah ini. 

 

2. Save kat desktop. Jangan lupa tukar Save As Type kepada All Files. Namakan fail tu RAM.vbe ataupun korang boleh letak apa saja nama asalkan di hujungnya .vbe.


 
3. Maka akan jadilah macam ni. Double-click ikon tu dan rasailah kelajuan yang menakjubkan pada laptop atau PC korang..hehe

 

CARA KEDUA


1. Tambah RAM atau tukar OS (Operating System). Kalau korang guna Window Vista memang berat. Rasanya XP dan Window 7 takde masalah.


2. Rajin la clean up window untuk bersihkan temporary files dan delete file yang makan space. Korang boleh guna sofware CCleaner untuk bersihkan window laptop korang tu.


3. Selalu la defrag hard disk korang tu. Seminggu sekali pun dah kira ok.  

4. Uninstall mana-mana application, software atau folder yang korang tak guna.

5. Disable screensaver kerana screensaver ni guna banyak memori bila korang enable kan.


6. Untuk pengguna laptop, kalau korang 24 jam guna charger setkan power option korang kepada high performance.

7. Scan virus dan malware di laptop korang sebab kalau laptop banyak virus, jadi lambat jugak. Free antivirus kat sini http://www.filehippo.com/


8. Tukar kepada theme biasa..theme cantik tapi laptop berat saki hati je.


9. Letak coolingfan bawah laptop supaya tak overheat.
 

10. Beli je laptop baru :) 

P/S : Kalau dah buat semua cara kat atas tapi laptop korang masih lagi lambat, boleh la  bungkus pegi tanam kat kubur..kekeke..selamat mencuba.

Entri lain yang anda mesti baca :

 
Cara Mudah Nak Lajukan Laptop / PC Anda Cara Mudah Nak Lajukan Laptop / PC Anda Reviewed by Nick Nashram on 16:39:00 Rating: 5

60 comments:

  1. cara pertama tu senanglahh..nak cuba...

    ReplyDelete
  2. @CikMai
    baru je buat ni..rasa macam laju sikit laptop.

    ReplyDelete
  3. terima kasih cikgu - da email anas da? semua particulars yg anas nak tu?

    ReplyDelete
  4. @Anasyg
    nanti nak email kat anas kejap lagi..tengah fikir apa jenis header yg nak ni..huhu..btw, thank in advance :)

    ReplyDelete
  5. huhu dah try dah,, laju :)

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum ...

    no.10 tu sadis sikit ... hahahaaa
    rajin lak cari info . saya ni bila abg atau anak sedara mai sini , campak jer notebook kat mereka ... heheheee ... ada tutorial nih leh la tunjuk lagak sikit kat anak sedara / abang ... hahahaaa

    ReplyDelete
  7. @wee sandii
    hehehe..kalo laptop selalu hang beli yg baru la jawabnya.nanti kalo notebook slow ke hape, leh la cuba tutotial ni.

    ReplyDelete
  8. dah try.laju sikit.if letak 9juta laju lagi x

    ReplyDelete
  9. Argh, menjadilah..! [muke excited nie]

    ReplyDelete
  10. @AHMAD AFIQ
    cuba la letak 9 juta atau 10 juta..bertambah laju kot..hahah

    ReplyDelete
  11. Aku dah try dah bro! Laju bak Hang! Haha thanks bro!

    ReplyDelete
  12. boleh rasa perubahannya.
    thanks bos.

    ReplyDelete
  13. da try n da improvement!! hihih thx cekgu!!

    ReplyDelete
  14. kena try ni. laptop izma pn mcm kura-kura jugak -_-

    ReplyDelete
  15. Fie baru tambah RAM laptop sebab pakai notebook, kecik sikit RAMnya lepas tu cepat panas.

    ReplyDelete
  16. xpernah dengar lagi cara pertama.. nak try lah..

    p/s : rumah kat mana?

    ReplyDelete
  17. waa boleh try ni.
    lappy leeza kalau loading page yg berat, bunyi mcm motor bot..
    awk tahu apa sbb?
    apa yg perlu dibaiki.?

    ReplyDelete
  18. thanx...best entry ni...memang selalu clear kan desktop dan uninstall bnda2 yg x penting...x suka banyak2 perkakas dlm ni...

    ReplyDelete
  19. my lappy masih baru so masih laju... nanti dah lama2 tu, sure lembab.. t boleh cuba ni.. tambah ilmu... terima kasih....

    ReplyDelete
  20. nk try ah.. y first 2 cam senang je...

    ReplyDelete
  21. notepad amk ktne??

    ReplyDelete
  22. bgus2 nk trylah..thanks coz follow blog saye :)

    ReplyDelete
  23. walaupun tak lah selaju kuasa turbo WIFI kat KFC..tp agak berjaya juga tips nie

    ReplyDelete
  24. tak selaju kuasa turbo WIFI airport KLIA..tp agak berjaya juga tips nie.

    ReplyDelete
  25. tq lh.... 6ber 1 snag jak... aligato

    ReplyDelete
  26. tq lh... tips nh mmng berguna truta skali 6ber 1 tu...mmang snang dan menjadi.. aligato :)

    ReplyDelete
  27. how come eh me xdpt yunk ram.vbe tu,,die kua noti ckp xley guna sbb file d gunakan tuk proses len

    ReplyDelete
  28. baguslah kalau macamtu.

    ReplyDelete
  29. Baguslah kalau macamtu.

    ReplyDelete
  30. wahhh..bestnyer..pc ku semakin laju..thnks sharing info ni.. ^_^

    ReplyDelete
  31. Dah laju sikit.. hehe thank you tuan punya blog ^^

    ReplyDelete
  32. saya dah cuba yg p/s tu...hah...memang terbaik la....tq bro..sya mnghargainya....ha3

    ReplyDelete
  33. @flying heaven
    kalo window 7 taip je dekat start tu..kalo window 8 taip dekat search.

    ReplyDelete
  34. tapi kalau guna pendrive pun boleh buat readyboost insyaallah laju :)

    ReplyDelete
  35. kalau guna window 8 , macam mana plak ye..saya try gna cara prtma tk jadi..

    ReplyDelete
  36. salam...saya nak tanya kenapa semua browser saya guna jadi lembab, perlahan sesaaaaangat...naik fed-up dah dok tunggu, sebelum tu saya da buat semua cara yg blogger2 bagi tapi tak ada apa2 respond pun, still lembab jugak..da uninstall pastu install balik jadi jugak..apa lagi yang tak kena... tolong cikgu...nak buat assgmt pun susahnya...tolongggg cikgu

    ReplyDelete
  37. @mohd ibrahim
    bila pc lambat akan bagi kesan pada browser jugak..so kemungkinan pc jadi slow mungkin sebab malware infection..so, kena la install antivrus.rajin-rajin la scan and clean pc.

    cuba check balik jika ada install byk program atau storage penuh dengan gmbr,video..processor pun susah nak run jika pc berat dengan benda-benda macam ni.

    selalu defragmenting pc untuk susun semula fail dalam pc tu.

    jangan lupa upgrade memory dan processor

    ReplyDelete
  38. thanx NN...

    tp PC sy mmg sarat dgn gambar2 biz.. takpe sy cuba

    ReplyDelete
  39. terima kasih. sy dh cuba..menjadi. yg cara ptama tu

    ReplyDelete
  40. adakah setiap kali on pc perlu klik pada RAM.vbe itu

    ReplyDelete
  41. wah... sangat berkesan especially bila nak buka file download yang super duper lambat.. thanks bro

    ReplyDelete
  42. ram.vbe tu utk apa?

    bila double klik, tak jadi apapun....

    tapi saya dah buat cara pertama...

    kalau on pc, kena double klik ram.vbe ke?

    ReplyDelete
  43. bro, kalau ram 6GB berapa angka kita mau taruk??

    ReplyDelete
  44. assalamualaikum semua 😊 saya gigahertz dari selayang ada menawarkan khidmat komputer format services pada harga rm40 sahaja . jenis jenis laptop boleh format :
    *Dell inspirion *
    *acer aspire*
    *asus notebook series*
    *compaq cq series*
    *hp pavillion*

    boleh hubungi saya di 0163149620 GIGAHERTZ
    datang terus ke Lot 1.38 fist floor selayang capitol complex selayang jaya selangor
    GPS : 3.245067,101.647026

    ReplyDelete
  45. salam.. setiap kali on laptop kne double click ke @ sekali shj?

    ReplyDelete
  46. Xleh pn...nk nangis.. Klau window 8 cmne?? Reply asap pliss nk bwt keje nih...

    ReplyDelete
  47. nak tanya kalau buat ni apa dalam komputer kita contoh telegram yang kita download tu still ada ke atau dah hilang

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.