Saturday, 22 September 2012

Cara Mudah Nak Lajukan Laptop / PC Anda


Laptop Asus aku dah seminggu masuk bengkel tukar HDD sebab asyik hang je. Sekarang ni terpaksa la guna balik laptop Acer aku yang lama. Loading pun kadang-kadang lambat. So, aku nak share la cara nak bagi laptop atau PC korang bagi laju sikit.

CARA PERTAMA

1. Buka notepad dan taip : mystring=(80000000). Pastikan sama macam dalam gambar di bawah ini. 

 

2. Save kat desktop. Jangan lupa tukar Save As Type kepada All Files. Namakan fail tu RAM.vbe ataupun korang boleh letak apa saja nama asalkan di hujungnya .vbe.


 
3. Maka akan jadilah macam ni. Double-click ikon tu dan rasailah kelajuan yang menakjubkan pada laptop atau PC korang..hehe

 

CARA KEDUA


1. Tambah RAM atau tukar OS (Operating System). Kalau korang guna Window Vista memang berat. Rasanya XP dan Window 7 takde masalah.


2. Rajin la clean up window untuk bersihkan temporary files dan delete file yang makan space. Korang boleh guna sofware CCleaner untuk bersihkan window laptop korang tu.


3. Selalu la defrag hard disk korang tu. Seminggu sekali pun dah kira ok.  

4. Uninstall mana-mana application, software atau folder yang korang tak guna.

5. Disable screensaver kerana screensaver ni guna banyak memori bila korang enable kan.


6. Untuk pengguna laptop, kalau korang 24 jam guna charger setkan power option korang kepada high performance.

7. Scan virus dan malware di laptop korang sebab kalau laptop banyak virus, jadi lambat jugak. Free antivirus kat sini http://www.filehippo.com/


8. Tukar kepada theme biasa..theme cantik tapi laptop berat saki hati je.


9. Letak coolingfan bawah laptop supaya tak overheat.
 

10. Beli je laptop baru :) 

P/S : Kalau dah buat semua cara kat atas tapi laptop korang masih lagi lambat, boleh la  bungkus pegi tanam kat kubur..kekeke..selamat mencuba.

Entri lain yang anda mesti baca :

 

51 Orang Puji Entri Ini:

cara pertama tu senanglahh..nak cuba...

@CikMai
baru je buat ni..rasa macam laju sikit laptop.

terima kasih cikgu - da email anas da? semua particulars yg anas nak tu?

@Anasyg
nanti nak email kat anas kejap lagi..tengah fikir apa jenis header yg nak ni..huhu..btw, thank in advance :)

huhu dah try dah,, laju :)

assalamualaikum ...

no.10 tu sadis sikit ... hahahaaa
rajin lak cari info . saya ni bila abg atau anak sedara mai sini , campak jer notebook kat mereka ... heheheee ... ada tutorial nih leh la tunjuk lagak sikit kat anak sedara / abang ... hahahaaa

@wee sandii
hehehe..kalo laptop selalu hang beli yg baru la jawabnya.nanti kalo notebook slow ke hape, leh la cuba tutotial ni.

dah try.laju sikit.if letak 9juta laju lagi x

Argh, menjadilah..! [muke excited nie]

@AHMAD AFIQ
cuba la letak 9 juta atau 10 juta..bertambah laju kot..hahah

Aku dah try dah bro! Laju bak Hang! Haha thanks bro!

boleh rasa perubahannya.
thanks bos.

da try n da improvement!! hihih thx cekgu!!

kena try ni. laptop izma pn mcm kura-kura jugak -_-

Fie baru tambah RAM laptop sebab pakai notebook, kecik sikit RAMnya lepas tu cepat panas.

xpernah dengar lagi cara pertama.. nak try lah..

p/s : rumah kat mana?

waa boleh try ni.
lappy leeza kalau loading page yg berat, bunyi mcm motor bot..
awk tahu apa sbb?
apa yg perlu dibaiki.?

thanx...best entry ni...memang selalu clear kan desktop dan uninstall bnda2 yg x penting...x suka banyak2 perkakas dlm ni...

my lappy masih baru so masih laju... nanti dah lama2 tu, sure lembab.. t boleh cuba ni.. tambah ilmu... terima kasih....

nk try ah.. y first 2 cam senang je...

bgus2 nk trylah..thanks coz follow blog saye :)

walaupun tak lah selaju kuasa turbo WIFI kat KFC..tp agak berjaya juga tips nie

tak selaju kuasa turbo WIFI airport KLIA..tp agak berjaya juga tips nie.

tq lh.... 6ber 1 snag jak... aligato

tq lh... tips nh mmng berguna truta skali 6ber 1 tu...mmang snang dan menjadi.. aligato :)

how come eh me xdpt yunk ram.vbe tu,,die kua noti ckp xley guna sbb file d gunakan tuk proses len

baguslah kalau macamtu.

Baguslah kalau macamtu.

wahhh..bestnyer..pc ku semakin laju..thnks sharing info ni.. ^_^

Dah laju sikit.. hehe thank you tuan punya blog ^^

saya dah cuba yg p/s tu...hah...memang terbaik la....tq bro..sya mnghargainya....ha3

@flying heaven
kalo window 7 taip je dekat start tu..kalo window 8 taip dekat search.

tapi kalau guna pendrive pun boleh buat readyboost insyaallah laju :)

kalau guna window 8 , macam mana plak ye..saya try gna cara prtma tk jadi..

salam...saya nak tanya kenapa semua browser saya guna jadi lembab, perlahan sesaaaaangat...naik fed-up dah dok tunggu, sebelum tu saya da buat semua cara yg blogger2 bagi tapi tak ada apa2 respond pun, still lembab jugak..da uninstall pastu install balik jadi jugak..apa lagi yang tak kena... tolong cikgu...nak buat assgmt pun susahnya...tolongggg cikgu

@mohd ibrahim
bila pc lambat akan bagi kesan pada browser jugak..so kemungkinan pc jadi slow mungkin sebab malware infection..so, kena la install antivrus.rajin-rajin la scan and clean pc.

cuba check balik jika ada install byk program atau storage penuh dengan gmbr,video..processor pun susah nak run jika pc berat dengan benda-benda macam ni.

selalu defragmenting pc untuk susun semula fail dalam pc tu.

jangan lupa upgrade memory dan processor

thanx NN...

tp PC sy mmg sarat dgn gambar2 biz.. takpe sy cuba

terima kasih. sy dh cuba..menjadi. yg cara ptama tu

adakah setiap kali on pc perlu klik pada RAM.vbe itu

wah... sangat berkesan especially bila nak buka file download yang super duper lambat.. thanks bro

Post a Comment

Setiap komen anda amat dihargai : )