6 Tips Dan Cara Nak Jadi Blogger Terkenal Di Blog

Sumber : goggle blogger terkenal

Pertama : Terkenal di enjin pencarian - Apabila seseorang mencari sesuatu maklumat, pastikan blog anda berada pada tangga teratas carian. Untuk membolehkan blog anda berada pada enjin pertama carian, pemahaman tentang SEO atau Search Engine Optimization penting bagi memastikan setiap kata kunci yang ditaip oleh pengguna dikaitkan dengan blog kita.

Kedua :Terkenal di kalangan blogger - Nak jadi terkenal di kalangan blogger ada dua cara. Yang pertama, anda mesti dikenali sebagai blogger mesra, yang mana anda mesti melakukan aktiviti blogwalking, komen entri blogger lain dan bina rangkaian/ hubungan sesama blogger. 

Yang kedua, mesti menyertai apa-apa jenis aktiviti yang dikaitkan dengan blogger. Sebagai contoh, Sepetang Bersama Blogger atau acara yang dibuat oleh pihak advertiser seperti Nuffnang. Bersua muka dengan blogger secara tak langsung blog anda akan jadi benchmark untuk terkenal di dunia blog.

Ketiga : Nama blog catchy - Nama blog mestilah menarik perhatian pembaca. Katakanlah nama blog anda "The Story Of My Life" atau "From My Point Of View", agak-agak anda sebagai pembaca nak klik tak jika ternampak link blog dengan nama cliche macam kat atas? Bayangkan kalau nama seperti "Denaihati, Hanis Zalikha, Fatin Liyana, Nick Nashram..rasa suspicious nak tahu siapa sebenar blogger ni?

Keempat : URL blog mudah disebut - Pastikan alamat blog mudah untuk pembaca ingat dan sebut. Contoh, naickynaishraimzxx.blogspot.com. Cuba hafal sekarang pastu sebut. Fail kan?? Maknanya tersangat tak sesuai untuk dijadikan alamat blog. Ngerti?

Kelima : Tajuk entri ada kaitan dengan entri - Jangan jadi propa dengan bagi tajuk yang tak ada kaitan dengan isi entri. Macam blogger sorang ni, tajuk entri bukan main hot "Lagi Artis Baru Malaysia Berbikini Di Bali". Bila buka, rupanya cerita pasal benda lain. Marah orang yang search nak cari gambar bikini tapi tak jumpa..hehe

Keenam : Letak gambar profile yang cun - 99.9% manusia suka benda yang cantik. Kalau malas nak make up ke hape, pastikan ambil gambar guna kamera 360 kalau nak nampak flawless la. Majoriti blogger yang cantik, kebanyakkannya ada follower yang ramai dan biasanya pendapatan bertambah melalui product review.

6 Tips Dan Cara Nak Jadi Blogger Terkenal Di Blog 6 Tips Dan Cara Nak Jadi Blogger Terkenal Di Blog Reviewed by Nick Nashram on 11:03:00 Rating: 5

32 comments:

  1. HEH..HEH..NGERTI CIKGU...TAPI SUSAH JUGA JADI TERKENAL NI RAMAI YG DUK INTAI..XSENANG TIDUR DIBUATNYA...KAK XFEMES PUN...

    ReplyDelete
  2. ehehe..gitu yer..lama xmai brkunjung sini eh..hihi..

    ReplyDelete
  3. good tips Nick, tips no 6 hat tu kak ana fail lah hehe :)

    ReplyDelete
  4. thanx ye tips.. akan dibuat dalam mase terdekat... url blog nie dalam tempoh utk penukaran ni tengah pikir name yang sesuai..huhu

    ReplyDelete
  5. hihi takpe la kita nk jdi yg low profile je pon dh ok ;p

    ReplyDelete
  6. Buat mase sekarang kawan punye blog ramai org carik maklumat pasal mlm dgn scam. Yang terkini arba network.

    ReplyDelete
  7. susah nak ikut jejak diorg ni...

    ReplyDelete
  8. Gud tips..anyway just go with the flow.kalo x popular pun at least enjoy je main blog.hehehe

    ReplyDelete
  9. hu..hu..memang ada hati nak terkenal nie.

    ReplyDelete
  10. kite teringin.. tp x layak.. bole gituww? hahaha~

    ReplyDelete
  11. Org curious nak kenal nICK Nashram je?AIMAN ARIF?WAKAKAKAKAKAKAA :D
    nice entry btw....To be honest,I lies Fatin Liyana..dia cantik dan penulisan dia sangat sempoiiiiiiiiiiiiii.........

    ReplyDelete
  12. Terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dh baca pesn cikgu?.Apa lagi fhm2 lah ye...hehehe

      Delete
  13. grr cm susah nak ikut semua tips tu :p

    ReplyDelete
  14. ada point kau terlupa bro..

    Point ke 7:
    - Buat entry yang panas/kontroversi..

    Tapi at your own risk la...
    Kalau tak ke Bukit Aman, kau jadi bahan kejian blogger lain..hahaha

    ReplyDelete
  15. One more thing, make sure be a famous blogger with followers. Without them, u're essentially standing alone! Hehe

    ReplyDelete
  16. tips yang bagus... tq dear

    ReplyDelete
  17. Assalammualaikum.... nick,

    terima kasih cikgu bagus entry nie... ada tips. Nak jadi blogger popular..

    mselim3

    ReplyDelete
  18. Lg nak tambah. Join grup blogger. Jgn jd katak bwh tempurung hehe...

    ReplyDelete
  19. Wahh..thanks cikgu share tips. Lame suda ana tak singgah sini. Huhu. Ramai nih blogger Msia nak jadik blogger feymes. :D

    ReplyDelete
  20. tq untuk info ni. :D

    http://imamimoth.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. terima kasih untuk info awak :)
    hope awk sudi lawat blog saya jugak @ http://kuchingtransportservices.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Salam... TQ for the tips.. haha..mcm kami ni dok terkenal dikalangan blogger Ibu2 je bro..cerita anak2..:)

    ReplyDelete
  23. Terima kasih atas info nie, nak jadi terkenal nampaknya content perlu terbaik juga bro, supaya mudah diindex google,

    ReplyDelete
  24. waa..bestnya..nk ikut la tips nie..

    http://lovelyaein.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. mesti best kalo terkenal kan..hahaha #bolehkahaku

    ReplyDelete
  26. Ten q cikgu for the tips

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.