Kisah Seorang Cikgu Dengan Pelajar Nakal



Kat sekolah aku ada seorang cikgu yang mengajar bahasa inggeris. Nak kata garang takde la sangat, baik jugak la. Kadang-kadang tu pelajar bising kat belakang dia boleh senyum lagi. Tak ada perasaan ke cikgu ni? Macam mana la boleh tahan dengan sifat pelajar-pelajar nakal. Baik betul layan kerenah diorang.

Suatu hari, ada seorang pelajar yang tak tahan dengan perangai pelajar yang suka buat bising masa pembelajaran bertanya kepada cikgu bahasa inggeris ini, 

"Sir, tak geram ke dengan student yang buat bising? sir ni lembut sangat la."
"Kalau diorang nak belajar,belajar.Tak nak belajar nak buat camna" jawab cikgu itu sambil senyum je..

Nak jadi cikgu mesti kena banyak sabar.
Cikgu bahasa inggeris kat atas tu aku la..hehe
Bukan tak nak garang, garang tu ada jugak la..cuma bertempat. Nak ajar budak-budak yang nakal kena guna pendekatan lain sikit berbanding pelajar biasa. Kadang-kadang tu budak nakal la yang buat kelas jadi happening and pening..haha. Dan dalam kelas, nama 2 jenis students je yang aku cepat ingat, student yang pandai dan student yang nakal. Siapa pernah jadi pelajar nakal angkat tangan!

Kisah Seorang Cikgu Dengan Pelajar Nakal Kisah Seorang Cikgu Dengan Pelajar Nakal Reviewed by Nick Nashram on 21:32:00 Rating: 5

22 comments:

  1. ingat lagi zaman dulu masa belajar bahasa inggeris time darjah 2, selalu kena rotan. haha.

    ReplyDelete
  2. bukan senang kan jadi cikgu? sbb tu aku pilih karier lain. aku ni bknnya penyabar sgt :P

    ReplyDelete
  3. cikgu baik ni...kat rumah ni ada juga cikgu bahasa inggeris yg garang kan main...mujur anak2nya belajar bahasa cina n pandai englis juga x tinggilah temper kemarahannya.

    ReplyDelete
  4. Kita suka zaman sekolah coz selalu jadi student favorite...then mesti ramai yang dengki..he..he..nway ramai aje cikgu-cikgu yang baik amsa sekolah. kadang-kadang cikgu ni kena jadi kawan baru senang nak belajar. tak takut tapi ada rasa hormat...

    ReplyDelete
  5. Setuju, nak jadi cikgu kenalah penyabar.

    ReplyDelete
  6. Cita-cita aku nak jd cg kot. dah lulus ujian medsi, tp kandas dekat temuduga.. sedih... mungkin takda rezeki aku..

    ReplyDelete
  7. bertuah jadi student cikgu nick: jasa cikgu adalah pahala yang berpanjangan dalam mendidik.

    ReplyDelete
  8. sebenarnya, saya lah antara budak yang nakal di sekolah. hehehe sorry cikgu.

    ReplyDelete
  9. saya pernah ponteng kelas kemudian kena kejar dengan mak guard. (baru sikit tu)

    ReplyDelete
  10. cikgu baik mcm ni ,, mmg smangat nak beljar bahasa english. hehe. pdahal subjek pling benci kot. =)

    ReplyDelete
  11. saya cepat marah, sebab tu tak leh jadi cikgu.

    ReplyDelete
  12. hahaha x dpt bayangkan cikgu2 cheida dulu bersabar melayan karenah cheida yang suka tido dalam kelas aahahahaha.. x nakal khen. cuma suka tido je.. smua subject tido hahaha
    tapi bnyak2 cikgu.. cikgu english kebnyakkannya mesti sporting kiikikiki

    ReplyDelete
  13. ye la...klu hari2 nk marah mau kena darah tinggi cikgu ;p

    ReplyDelete
  14. sis n the gang pernah letakkan seekor cicak besar dalam envelope di atas meja cikgu handsome yg baru posting masa april fool day @ tkt 4 ... nakal tak ?

    ReplyDelete
  15. Alah chegu pun sama, tapi pening kepala lah ada sorang ibu ni, backup lebih anak dia...
    lihat ni ohh disiplin - percayakan anak

    ReplyDelete
  16. <--- pernah baling duster dekat kepala student, kes marah tahap tak sedar kahkahkah

    ReplyDelete
  17. nak jd cekgu ni mst mmpunyai tahap kesabaran yg tggi.. sy xbleh jadi cekgu, sebab cepat marah.. x pasal-pasal nt masuk paper sebab kes cekgu lempar kerusi meja dekat studen yang bising dalam kelas.. kehkehkeh smoga mnjadi guru yg cemerlang sir! :)

    ReplyDelete
  18. Baiknya cikgu camni..dlu cikgu smue menyinga kalau student bising..huhu

    ReplyDelete
  19. Aku pernah jadi pelajar nakal. Hahahaha.

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  20. ahahha...aku selalu jd student tgh2..x nakal dan x pandai sgt....

    ReplyDelete
  21. X ske gile subjek BI. Tp bile tgok muke teacher,selalu x smpai hati nak tuang kelas gi tandas atau mne2 hoho

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.