Checklist Pertama Kali Jumpa Bakal Mertua


Teringat cite kawan aku yang pertama kali nak pergi jumpa bakal mertua dia. Sebab girlfriend dia orang Kelantan, so dia mintak la tips-tips nak jumpa bakal mertua buat pertama kali..nak bersuai kenal dulu katanya. Aku tengok cuak je muka dia..heheh. Antara tips-tips yang korang boleh guna ialah :

TIPS 1 : Pakaian

Mudah je nak bagitahu, perempuan pakai baju kurung dan lelaki pakai baju kemeja + seluar jeans/slack. Peplum dress, skinny jeans, pallazo, blouse atau baju t-shirt gambar tengkorak tidak digalakkan ye..nanti sakit jantung bakal mertua korang tengok :)

TIPS 2 : Masa

Kalau nak datang melawat, set date yang sesuai. Jangan la datang time diorang sibuk, konpem la diorang takde masa nak layan. Tak pasal-pasal kecik hati korang. Eloknya korang pergi time birthday bakal mertua korang. Pastu bawak la hadiah 'rasuah' sikit..hehehe

TIPS 3 : Bawa Kawan

Kalau korang cuak sangat, bawak je kawan tu. Aku pun tak reti nak masuk group orang veteran ni nak sembang..tapi kalau ada kawan tu boleh jadi macam backup la. Nanti takde la sepatah yang ditanya sepatah yang korang jawab.

TIPS 4 : Topik Sembang
Lelaki boleh je sembang pasal isu semasa, pasal kereta ke hape..tapi kalau nak sembang pasal politik tengok dulu bakal mertua korang hijau ke biru..heheh. Perempuan pulak, bukak la topik pasal resepi ke. Tapi kalau korang jenis pendiam dan bakal mertua suka sembang, korang dengar jela apa yang diorang nak cerita.

TIPS 5 : Bawa Buah Tangan
Jangan pergi rumah bakal mertua tu lenggang kangkung je. At least bawak la buah ke, kain batik ke, kain pelikat ke..bukan pe, nak ambil hati diorang. Pastu cakap la mak ayah kirim salam..sejuk hati orang tua tu dengar. 


Entri lain yang anda mesti baca :

Checklist Pertama Kali Jumpa Bakal Mertua Checklist Pertama Kali Jumpa Bakal Mertua Reviewed by Nick Nashram on 20:32:00 Rating: 5

40 comments:

  1. hahahaa..semua sudah digunakan..alhamdulillah..hik3

    ReplyDelete
  2. Oh nick kenal peplum sekalo ore laki tak kenal. haha. Semua betul nick, kalau gewe fie dulu fie kenal dia masa di kedai makan. So at least dia tak debar sangat, fie lagi lah dok. Heeee.

    ReplyDelete
  3. HAHA..pakai peplum takleh ye?hhah..

    p/s: teringat time kak ipar dtg dulu2 rajin bawa buah2an dtg umah..knyg je adik2 ni kan..HAHAH

    ReplyDelete
  4. haha teringat ijam dtg umah jumpa abah sy. senyap malu2 kucing je haha

    ReplyDelete
  5. nnt nak suh marka kami praktik bnda ni time jumpa my parent..kihkih

    ReplyDelete
  6. ha3!! pasni nick lak yer guna tips nie..

    ReplyDelete
  7. @timm_bill
    insha allah, bila dah jumpa jodoh nanti nak guna la tips ni :)

    ReplyDelete
  8. bab politik yg sakit....

    ReplyDelete
  9. Sy lagi laa best, nak tanye ape peplum tu?
    Thanks for sharing. Bakal tunang ni orang kelate. Debar kaklos nak gi jupe. Kite ore Johor. Tok jadi abe weiiiiiiii, kahkahkah.

    ReplyDelete
  10. nick nanti jgn duk pakai baju korok naaa..hhahaha

    ReplyDelete
  11. buleh gak diapply nanti.. tu pon kalau sampai jodohnye. huhu~

    jangan lupa.. isi dada tu dengan ilmu agama. etlis takde la tergagap kalau bakal pak mertua tanya. hehe..
    (ni buleh masuk dalam topik sembang kot..?)

    ReplyDelete
  12. @Haris Khairuddin
    betul tu, nanti kalau pak mertua suruh jadi imam tak boleh da tolak bakal adik ipar suruh ganti..ilmu agama tu mesti cukup dalam dada :)

    ReplyDelete
  13. hahaha..this is so helpful n gave me idea to write an entry.

    ReplyDelete
  14. Haha lambat lagi nak jumpa bakal mentua ni.

    ReplyDelete
  15. alamak..tetiba baca entri nie sambil senyum..haha

    ReplyDelete
  16. haha. boleh guna ni. good good. XD

    ReplyDelete
  17. aku xprnh agi ke umah bakal mak mertua. sbb BF pon xde. haha.

    tp kalau aku, prefer dtg sorg. bia mak ayah knal btol2. gpon, kalau ajak kawan, tkot terkenan kat kawan pulak. nnti kite yg melepas. haha

    ReplyDelete
  18. nick bila nak jumpa mertua nick? jgn lupa kasi kad awal2 naaa.. jauh kami nk balik ni ;)

    ReplyDelete
  19. hahha comel je tips2 ni.. pernah gak guna tips2 yg ada tu. alhamdulillah. tinggal tunggu akad nikah je ni.. hihihi

    ReplyDelete
  20. bg cheida pakaian yang sopan la bukan baju kurung pon x pe janji baju tu longgar x de ketat2 hahaahaha.. penting bawa buah tangan dan ringan tangan untuk perempuan la hihihi...
    laki tu pandai2 la bawak diri hahaha

    ReplyDelete
  21. amboi pandainya kamu bagi tips..en suami akak masa pertama kali dia jumpa mak ayah akak..dia bawak sekali mak ayah dia..sarung cincin terus.ada berani?

    ReplyDelete
  22. hehe..jgn pula dia jemput kita dtg raya, pastu terus kenalkan kat mak bapa. pengsan..dtg nak beraya je kot.. hehe

    ReplyDelete
  23. mr.nick ni msti dh jumpa yg berkenan di hati..
    sbb tu wat entry ni.. hihihi

    ReplyDelete
  24. @Miss Zahirah
    hahah..mana ada jumpa.
    tengah mencari lagi ni.
    tak jumpa-jumpa smpai sekarang.

    ReplyDelete
  25. ahahaha..petua utk yg belum khawin ya.. Akak dah terlepas dr semua ni..hihi..;)

    ReplyDelete
  26. salam. bagus tu buat persediaan awal. Bila tiba harinya x le tergopoh-gapah sbb dah ada tip ni kan?

    ReplyDelete
  27. yang no4 tu memang kena pandai..kalau tak kantoi nanti heee

    ReplyDelete
  28. haha..tlg buat checklist cam mana nak ambik hati famly mentua plak..

    ReplyDelete
  29. waahhhhh nice tips lahh ! walaupun lambat lagi nak jumpa bakal mertue. ihihihihi !

    ReplyDelete
  30. kena ngorat mertua dulu la nampak gayanya ni... aisyhh

    ReplyDelete
  31. nanti bakal pak mertua berkenan dgn kawan Pulak untuk dijadikan bakal menantu..hehe

    ReplyDelete
  32. hehehe selamat berjaya kepada kawan tu :) kepada nick juga

    ReplyDelete
  33. dah ada pengalaman ke belum nie ?

    ReplyDelete
  34. Aku berdebar kot baca entri nie kahkah...

    ReplyDelete

  35. jom join segmen ni..takde syarat pape..cuma letak url entry je..entry pape pun aku terima asal tak lucah,racism etc..thanks
    jom join segmen ni bro..


    http://www.jeritpekik.my/2012/12/segmen-bebas-syaratentry-terbaik-untuk.html

    ReplyDelete
  36. risau gak lah.. kot topik nak sembang tu xder... harap2 tahun depan aku dah boleh praktiskan mende ni... huhuhu

    ReplyDelete
  37. Tips yang sangat berguna.Basic yang sangat perlu dititik beratkn nak jmp bakal mertua.Hehe. :)

    ReplyDelete
  38. tips yang sangat baik.. huhuhu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.