Cara Nak Buat Sitemap Blog Untuk Naikkan Trafik

Cara Nak Buat Sitemap Blog Untuk Naikkan Trafik

Nick Nashram | 9/16/2012 | 31Comments |
Sitemap ini adalah ruangan untuk korang tunjuk semua entri yang korang buat mengikut ketegori dan abjad yang telah di tetapkan. Ramai yang tanya penting ke sitemap dalam blog? Ya, sitemap ni penting untuk memudahkan pembaca mengetahui senarai entri yang ada dalam blog korang. Lebih-lebih lagi kalau blog korang mempunyai entri yang telah mencecah 100 ke atas.

LANGKAH-LANGKAH UNTUK MEMBUAT SITEMAP

1. Pergi ke Dashboard > Posting > Edit Pages 


2. Kemudian, klik NEW PAGE


 3. Bila dah masuk ke NEW PAGE, pilih EDIT HTML

4. Copy paste code HTML dibawah dan masukk
kan ke dalam ruangan entri. Gantikan URL blog korang di ruangan "URL BLOG ANDA DISINI".

5. Jangan lupa letak tajuk di PAGE TITLE.


Code HTML Sitemap

<a rel="stylesheet" href="http://www.google.com/uds/solutions/dynamicfeed/gfdynamicfeedcontrol.css" type="text/css" media="screen"></a><br /> <script style="text/javascript" src="http://scriptabufarhan.googlecode.com/svn/trunk/daftarisiv2.js"></script><br /> <script src="http://URL BLOG ANDA DISINI/feeds/posts/summary?max-results=9999&alt=json-in-script&callback=loadtoc"></script>

6. Klik PREVIEW dan PUBLISH jika korang dah berpuas hati 

7. Kemudian, klik "NO GADGET

8. Klik "SAVE AND PUBLISH
 


Tutorial ini request daripada cik leeza dan cik nuru. Apa-apa masalah, korang boleh la share kat ruangan komen ni ye..selamat membuat sitemap :)

Entri lain yang anda mesti baca :


31 comments:

  1. yeahh ! cool bro ..ada tutorial sekali :D

    ReplyDelete
  2. apa bezanya dengan function label bro?

    ReplyDelete
  3. thanks bro.. masih tidak faham..kegunaan dia untuk apa ye? sori.. nampak macam penting di blog.. :)

    ReplyDelete
  4. tq.mmg tengah buat tapi tak tau link mana nak taruk

    ReplyDelete
  5. Jadi jadi..kiranya, dia ambik hok kita label la owk?

    timo kasih.

    ReplyDelete
  6. xphamlah fungsi ni apa sbnarnye?huhu

    ReplyDelete
  7. kalaw buat no gadget mcm mane nak org nak tgok page tu?

    ReplyDelete
  8. syarifudin : heheh..sitemap ni page penting kat blog.

    duniafana : function label tu untuk kita kategorikan jenis2 entri..kalo sitemap untuk satu tempat simpan sume jenis entri.

    asyraf : kegunaan untuk memudahkan pembaca tengok sume jenis entri yg ada dalam blog..

    afiq : taruk je sume link dalam tu :)

    syazwan :sume jenis entri yg kita label akan masuk dalam sitemap.

    nabila : nak memudahkan pembaca tengok sume entri kita..lagi lama diorang berada dalam blog lagi tinggi uv :)

    green applez : no gadget tu untuk kita letak sendiri tmpat mana kita suka..kalo tak nak no gadet boleh pilih yg lain.

    ReplyDelete
  9. hebat, leh try tuto bro ni..

    ReplyDelete
  10. bagusnya,, tak tahu plak selama nie yg sitemap tu tempat letak semua entri kita..hehe

    ReplyDelete
  11. xdpt wat le follower masih kurang -p tp mcam nk cuba juga

    ReplyDelete
  12. maisarah : fungsi sitemap memang untuk semua entri..kalo pembaca masuk kat sitemap boleh la baca semua entri :)

    delimasari : follower kurang takpa..cuma kalo entri dah lebih dari 100 elok la buat sitemap..

    ReplyDelete
  13. nick, akak pny bkn versi lama so x ley nak buat la. cenner eh

    ReplyDelete
  14. da buat tp klu dah ada pages kat atas then make another kat tepi x messy ke eh ?

    ReplyDelete
  15. Dah jumpa Dashboard tp, nak gi ke > Posting &> Edit Pages xtau da...Lm dh xbelek benda tu...Lupa... tlg bgtau...dia dok tang mn...tqvm Sy budak baru blajar...

    ReplyDelete
  16. @ieta
    tengok kat dashboard..bawah overview dan posts tu ada pages..tekan pages tu dan pilih new page > blank page..pastu masukkan code sitemap :)

    ReplyDelete
  17. @Nick Nashram
    TQVM...sy masih mencuba & terus mencuba. Thanks sifu...

    ReplyDelete
  18. Dah jumpa dah keluar title. Tapi....bila klik, xkeluar pun label2 nya... huhu... masih mencuba& terus mencuba... tq sifu

    ReplyDelete
  19. nnti kat new page memang show code je ke?

    ReplyDelete
  20. Saya sebenarnya masih blur lagi tentang sitemap ni,dashboard blogspot baru nak letak kat mana kod ni?dah cuba dalam blank pages tak jadi la.search engine seperti yahoo minta sitemap nak letak url apa pla ya?

    ReplyDelete
  21. tumpang lalu..sy pn br dlm blog nie..tp ada crk info ckit..jemput dtg blog saya di http://hananglory.blogspot.com
    Alhamdulillah sy dh berjaya..nnt sy bg tnjk ajr..

    ReplyDelete
  22. Tak keluar pun...kosong saja why?

    ReplyDelete
  23. as salam nick nashram
    hari ni yumida de try buat tutorial sitemap ni
    yumida kurang paham
    coz yg nick pakai ni layout lama kan...
    skrg kan pakai layout baru, nama button tu sume lain, blur,...blh nick bantu x? mana tahu nick pakai layout yg terkini tu. blg bgtau nak klik bhgn mana...

    konpius dgn nama kat bhgn pages tu, x tahu mana 1..nk letak kod pun jd blur

    ReplyDelete
  24. oh thanks atas bantuannya
    nanti yumida try lg

    ReplyDelete
  25. Sah ada sitemap tapi cara lain. Tapi kenapa bila kita check di seo tool, sitemap.xml tidak ada pulak. Hairan bin ajaib je...???

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...