Pentingnya Membuat Backlink Untuk Naikkan Trafik Blog


Tahukah anda cara nak buat backlink? Rasanya sekarang dah ramai yang dah tahu pasal backlink. Ramai blogger-blogger juga sering memperkatakan tentang backlink ni. Kat sini aku bagi penjelasan simple pasal backlink. Backlink adalah link dari blog anda ke blog orang lain. Ianya berfungsi untuk meningkatkan trafik blog anda. Sebenarnya, dalam sehari anda tak perlu update entri terlalu banyak jika anda tahu penggunaan backlink ini. 1 atau 3 entri sehari bagi aku sudah memadai jika tahu membuat backlink dengan berkesan dan ia masih menghasilkan trafik yang tinggi (bergantung kepada jenis entri anda).

Dalam entri kali ni aku nak ajar sikit tips membuat Backlink. Backlink boleh dibuat dengan 2 cara mudah iaitu backlink kepada :

URL Main Blog
URL Entri Blog

Backlink kepada URL Main blog ialah anda refer visitor anda untuk ke homepage blog anda. Contohnya, jom lihat Entri-Entri Terkini Nick Nashram <-- Backlink kepada URL Main Blog.

Backlink kepada URL Entri Blog pula ialah memberi backlink kepada entri-entri lama anda. Blogger digalakkan untuk membuat banyak backlink kepada entri-entri lama supaya entri lama tidak terbiar begitu sahaja dan visitor anda juga akan terus membaca blog anda tanpa henti. Sebagai contoh, anda boleh la lihat entri lama aku tentang Bahaya Guna Auto Backlink Untuk Blog <--- backlink kepada URL Entri Blog. Lihat gambar di bawah berapa banyak backlink yang aku gunakan untuk entri-entri lama. 


So, mudah bukan? Sebenarnya senang je kita nak dapat backlink. Tidak perlu backlink daripada orang lain pun takpe. Kita buat backlink sendiri. Kita promote entri-entri lama dalam entri baru. Dengan itu, orang akan baca entri baru dan entri lama kita sekaligus.

Tak faham? Aku jelaskan dalam bahasa yang mudah. Buat satu entri baru dan backlink entri-entri lama tu sama ada dalam tulisan anda ataupun selepas anda siap menulis sesuatu entri.



Pentingnya Membuat Backlink Untuk Naikkan Trafik Blog Pentingnya Membuat Backlink Untuk Naikkan Trafik Blog Reviewed by Nick Nashram on 13:14:00 Rating: 5

23 comments:

  1. thanks for the info bro!
    tapi apa bezanya backlink dofollow dgn nofollow ek?
    mana satu lagi better?

    ReplyDelete
  2. haha...selalu juga diamalkan hehe

    ReplyDelete
  3. wow, egitu pentingnyya backlink

    ReplyDelete
  4. thanks for the info... nanti nak try buat...

    ReplyDelete
  5. selalu gak buat gini - tp ganti ngan perkataan - boleh baca kat SINI, SINI dan SINI.hehe

    ReplyDelete
  6. g00d..saya akan cuba nnti...:)
    thanks nick!

    ReplyDelete
  7. baru tau bro.haha..http://blogyangkosong.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. nice post..keepitup men..
    >www.asamglugo.com

    ReplyDelete
  9. thanks diatas infonya :)

    http://infoterbaikk.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. info yang menarik..terima kasih

    http://karim.my/cara-buat-backlink-guna-google-image-targeted/

    ReplyDelete
  11. ouh begituu,,, thanks for the info breuu
    jinggaorenorange.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Info yang sangat menarik dan bermanfaat terutama kepada blogger baru seperti saya...thanks

    ReplyDelete
  13. a'ah.. buat backlink dalam entry sendiri.. good idea.. thanks for sharing.. i will practice it

    ReplyDelete
  14. maklumat yg sangat berguna..

    ReplyDelete
  15. i am newbie
    saya baru tahu
    thanks for infooo

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.