Cara Nak Tahu Blog Anda DoFollow Atau NoFollow

Tujuan kita mengubah status blog kepada dari Nofollow kepada DoFollow adalah untuk meningkatkan komunikasi antara blog. Anda mesti suka menerima komen daripada pembaca yang singgah di blog anda. Apabila mereka telah komen dekat blog anda, sebagai ganjaran blog anda akan memberi backlink kepada blog pengomen tersebut. Perkara ini hanya berlaku kepada blog yang berstatus DoFollow. Kalau anda komen dan letak link pada blog yang tidak mempunyai status Dofollow, ibarat seperti anda tidak komen blog tersebut. Status DoFollow juga akan memudahkan search engine untuk mengikut link ke blog tersebut.

Walaupun anda dah tukar status blog dari NoFollow kepada DoFollow blog, rasanya ramai yang tak tahu macam mana check sama ada dah jadi Dofollow blog atau masih NoFollow blog.

CARA NAK TAHU BLOG ANDA DOFOLLOW ATAU NOFOLLOW

1. Dalam Firefox, terdapat DoFollow add-on yang anda boleh download. Pergi dekat Tools > Add-ons dan tulis dekat ruangan search NoDofollow.

2. Install NoDofollow add-ons dan restart Firefox.

3. Bila dah siap install dan restart, klik kanan pada mouse dekat mana-mana ruangan Firefox tersebut dan pilih NoDofollow. Semua jenis Dofollow link akan bertukar menjadi warna BIRU dan NoFollow link akan bertukar menjadi warna MERAH


4. Selain daripada itu, anda juga boleh install SEOquake extension. Apabila anda nak tahu link blog tersebut DoFollow atau NoFollow, klik ke kanan pada SEOquake ikon dibawah skrin dan pilih  “highlight nofollow links”. Link yang berwarna merah menunjukkan ianya adalah NoFollow link.


Kalau korang tak faham boleh tanya. Blog ini berstatus DoFollow, kalau anda komen dapat backlink. Sebelum anda nak install tu, pastikan code HTML NoFollow blog dibuang terlebih dahulu. Sila baca entri ini  Sila Tukar Blog Anda Dari NoFollow Kepada DoFollow


Cara Nak Tahu Blog Anda DoFollow Atau NoFollow Cara Nak Tahu Blog Anda DoFollow Atau NoFollow Reviewed by Nick Nashram on 22:21:00 Rating: 5

36 comments:

  1. Haha okay jap saya nak check semula huhuhu...

    kalau da menjadi syukur alhamdulillah hehe ;)

    ReplyDelete
  2. wahh nak cuba lahh

    http://myaleo.blogspot.com/2012/07/all-in-1.html

    ReplyDelete
  3. nak try jap..

    http://syazuwaniramlan.blogspot.com/2012/07/my-students-antara-karenah-diorang.html

    ReplyDelete
  4. jom men"do follow"kan blog~ hoho

    ReplyDelete
  5. aku dah tukar dah jadi blog aku dofollow..huhu

    ReplyDelete
  6. tak sure la plak masih nofollow atau pun dh jd dofollow...

    nk try letak link jap kat sini

    Budak 5 Tahun Tangan Putus Tersepit Mesin Tebu

    ReplyDelete
  7. xfaham....dah try, tp xde pape yg blh download p0n. mmg kene gune firefox je ke?

    ReplyDelete
  8. budak merah : yg ne boleh download add-on bila dah tukar status tu jadi dofollow, so nak tau jadi ke tak kena la download benda ne. tutorial ne khusus untuk firefox je :)

    ReplyDelete
  9. ok, dah settle. Tp still xfaham, mcm mana nak tawu blog tue dah dofollow ke x? Link kat blog sy jadi biru...tp dlm ruang komen nie, 'Budak Merah' jadi merah... betol ke?

    ReplyDelete
  10. OK, dah tawu dah! Dah faham! Yeay!!! Time kasih.... =P

    ReplyDelete
  11. budak merah : bagus la kalo dah jadi tukar status blog tu :)

    ReplyDelete
  12. dah check..blod aku dofollow.... tq bro..

    ReplyDelete
  13. Terima kasih kongsi maklumat,sebenarnya saya dahlama berbeloging tapi tak tahu pulak dofollow dengan nofollow ada perbezaan ...kepada tuan blog terima kasih kongsi maklumat...

    ReplyDelete
  14. media shah alam : memang ada perbezaan antara blog yg ada status dofollow dan nofollow..maklumat yg berguna dikongsi bersama :)

    ReplyDelete
  15. Terima kasih for info..saya baru lagi masih terkial nak faham hehe :)

    ReplyDelete
  16. Terima kasih for info..saya baru lagi masih terkial nak faham hehe :)

    ReplyDelete
  17. Thanks bro, info yang sangat berguna buat aku

    ReplyDelete
  18. Herrmmmm..rasanye dah menjadi kot.....

    ReplyDelete
  19. aik kenapa link blog ni warna biru,
    tapi no follow link. confius.

    ReplyDelete
  20. Adeh, tak berapa faham.

    ReplyDelete
  21. huhu baru baca ,baru tau pasal nofollow @ dofollow dan baru buang kat blogspot.... tapi blur kejap ..eheee +_+

    ReplyDelete
  22. Ilmu yang amat berguna, Terima Kasih

    http://eishazana.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. Terima kasih! Info yang sangat sangat membantu :)

    ReplyDelete
  24. Terima Kasih Admin, info ni berguna sngat. Lagipun selama ni tak tau pun apa tuu NoFollow n DoFollow. Haha, tak tau akan kewujudan benda tuu. Lagi lagi kalau blogger baru mcam aku ni :) Hehe ..

    ReplyDelete
  25. Baru tau nih, atau tepat lagi baru nak ambik tau..Kiki. Thanks for sharing...

    ReplyDelete
  26. Saya dah install plugin seo quake ni tapi still tak paham cara nak check blog dofollow
    Property Info

    ReplyDelete
  27. FUhh, sgt2 berguna tips2 kat sini. Trima kasih ye cikgu Nick;>

    ReplyDelete
  28. kenapa erk kena tukar blog menjadi dofollow

    ReplyDelete
  29. ohhh....macam tu,baru tahu maklum newbie.
    btw thank so much...
    http://goo.gl/20tmEP

    ReplyDelete
  30. Salam, terima kasih atas info ni ye cikgu..
    Blog saya pun dah jadi DoFollow juga.. (^^)

    http://faizaleda.blogspot.my/

    ReplyDelete
  31. Masih pening macam mane nak tahu yang mana Nofollow dengan Dofollow


    http://kakisharing1998.blogspot.com/
    **P/S: Tak tahu jadi tak, so letak je

    ReplyDelete
  32. TQ atas info...sungguh berguna

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.