Cara Tukar Blogspot.my Kembali Asal Ke Blogspot.com

Mesti ramai yang terkejut bila url blog bertukar dari blogspot.com ke blogspot.my. Rasanya perubahan ini sejajar dengan perubahan logo Google yang baru. Mungkin jugak Google nak buat pengasingan pengguna blogspot mengikut negara. Kalau blogger Malaysia, dari blogspot.com akan bertukar jadi blogspot.my :)

APA AKAN JADI BILA URL BERTUKAR?

Bila pelawat datang ke url yang lama (blogspot.com),Google akan redirect ke url yang baru (blogspot.my). Dan blog kita masih boleh diakses seperti biasa walau domain tu dah bertukar dan ianya boleh diakses dari seluruh dunia.

KESAN-KESAN BURUK BILA URL BERTUKAR?

1. Yang menggunakan pengiklanan Google Adsense dengan domain blogspot, secara tak langsung iklan Adsense hilang dari blog akibat perubahan url ini. Hanya boleh nampak tapak iklan yang 'blank space' sahaja.

2. Bagi blogger yang mempunyai header dan footer yang bertulis blogspot.com  atau blogspot dot com, terpaksa edit balik semua itu.  

3. Pertukaran url ini juga akan memberi kesan kepada ranking alexa blog anda. Ranking akan berubah sebab sebelum ni guna url blogspot.com.

CARA TUKAR BLOGSPOT.MY KEMBALI ASAL KE BLOGSPOT.COM

Inilah antara sebab-sebab kenapa perlu ada domain sendiri walaupun menggunakan platform blogspot. Maklumlah, kita duk menumpang atas tanah orang. Tapi jangan risau, sebab anda boleh tukar blogspot.my kembali asal ke blogspot.com. 

Caranya, anda kena add script di atas / sebelum <head> dalam blog. 

1. Pergi ke Template - Edit HTML.
2. Tekan CTRL + F dan search <head> dalam template.
3. Dah jumpa,  add script yang bawah ni di atas / sebelum <head>.



Masalah iklan Adsense juga akan selesai selepas script ini ditambah. Cuba tengok blog aku, kembali jadi nicknashram.blogspot.com. 

Cara Tukar Blogspot.my Kembali Asal Ke Blogspot.com Cara Tukar Blogspot.my Kembali Asal Ke Blogspot.com Reviewed by Nick Nashram on 15:55:00 Rating: 5

21 comments:

  1. TUTORIAL YG SGT BERMENAFAAT NI NANTI BOLEH RUJUK SINI KALAU TERINGIN NK CUBA...TKSH.

    ReplyDelete
  2. thanks for the info. Mudah je tutorial ini.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih nick, izin share ya :-)

    ReplyDelete
  4. TERIMA KASIH NICK..
    DONE APPLY UNTUK http://sihatcommey.blogspot.com/

    MOHON SHARE YE NICK..

    ReplyDelete
  5. ooo cenggini caranya ek? terime kaseh nick.boleh la ana tumpang nak share entry ni nanti hehe

    ReplyDelete
  6. Kenapa font Blog title saya bertukar pada domain.my nak edit pun tak boleh.And kenapa saya tak boleh edit font colour post saya eh?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak edit cuba pergi ke template - customise dan edit kat situ.

      Delete
  7. thanks! dah cuba & berjaya.

    ReplyDelete
  8. Salam kenal dari Bambang Riyanto di Jakarta.
    Artikelnya bagus dan bermanfaat bagi pembaca..

    ReplyDelete
  9. Salam kenal dari Bambang Riyanto di Jakarta.
    Artikelnya bagus dan bermanfaat bagi pembaca..

    ReplyDelete
  10. jumpa artikel ni dari google..anyway TQ

    ReplyDelete
  11. Salam tuan ....tuan punya blog sya lihat masih lagi ada blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.sebab saya tukar template baru..hilang coding yang lama.

      Delete
  12. malm ni tetiba jadi blogspot.my balik..kelam kabut cari balik coding..blog nick pun sme la jadi jugak..alamak mcm mana ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh edit kat template dan tambah code yang diberikan kat atas..blog saya sebelum ni dah kembali jadi blogspot.com..tapi tukar template blog baru, coding yang lama dah hilang..sebab tu jadi blogspot.my..malas nk tukar dah..huhu

      Delete
  13. Terima kasih berkongsi info ni. Tapi link blog tuan masih dot my lagi. Mungkin sesuai untuk blog yang ada iklan Adsense.

    ReplyDelete
  14. informasi yang bermanfaat terima kasih di tutorial yang ringkas ni
    sebelum www.baju-fst.my selepas copy paste script dah berubah ke www.baju-fst.com

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.