Saya Sebenarnya Ustaz, Cikgu, Sir

Kos yang aku ambik masa study kat IPG dan UPSI dulu TESL, jadi guru yang mengajar bahasa inggeris. Soalan pertama yang orang akan tanya "Kenapa students panggil ustaz pulak?" So, sekarang ni aku ada 3 title yang students panggil.

USTAZ NICK
Ada 2 sebab kenapa pelajar panggil dengan panggilan ustaz. Yang pertama, sebab aku mengajar di sekolah agama dan yang kedua sebab aku mengajar subjek pendidikan islam. Amacam? guru bi mengajar subjek pi..huhu. Tiap kali jumpa dengan budak-budak sekolah aku, mesti diorang panggil "ustaz" pastu datang salam. Sejuk hati.

CIKGU NICK
Sebab aku ni cikgu sukan. So, bila berada kat kat gelanggang, secara tak langsung panggilan tu bertukar jugak. Jadi cikgu sukan ni terpaksa la berjemur tengah panas. Bayangkan dari pagi sampai tengahari..pastu sambung petang pulak. Tapi sebab nak latih budak, gelap ke, hitam ke muka..dah tak kisah dah. Once a cikgu, always a cikgu.

SIR NICK
Yang ni sebab masuk masuk kelas mengajar bi. Barulah diorang panggil sir. "Good morning, sir" "Thank you, sir", "Sir, macam mana nak buat ni?". Bayangkan kalau satu kelas panggil "sir" nak tanya yang ni yang tu..hiruk pikuk satu kelas jadinya. Walaupun kadang-kadang tension, terhibur jugak dengan perangai diorang. Kalau jumpa students dalam facebook pun mesti diorang akan tegur "sir, sihat ke?".

Masa sekolah dulu, aku paling suka cikgu bahasa Inggeris sebab dia sporting. Tiap kali dia bagi latihan, jarang je aku rasa aku buat. Tapi sebabkan suka kesportingan dia tu, so tiap kali dia masuk, mesti aku ada dalam kelas.Akhirnya, aku jugak yang jadi cikgu bi..haha

Saya Sebenarnya Ustaz, Cikgu, Sir Saya Sebenarnya Ustaz, Cikgu, Sir Reviewed by Nick Nashram on 11:09:00 Rating: 5

42 comments:

  1. sy pon ska cikgu english.. smua sporting2...
    rindunya kat teacher azila dgn tacher feezoh huhuhu

    ReplyDelete
  2. amboi banyak gambar cikgu.... apa2 pun semoga menjadi pendidik yang baik dan jadikan anak didik yang terbaik :D

    ReplyDelete
  3. ustaz, cikgu sukan n teacher english mmg paling sporting kalau kat sekolah..xmacam cikgu bm ngan sejarah..hehehe

    ReplyDelete
  4. wahh,,siap ade pic berlainan karakter gitu.. be a good teacher ok =)

    ReplyDelete
  5. yup.. ckgu BI memang paling sporting.. kalo ustaz ni segan-segan sket.. hahah

    ReplyDelete
  6. huhu..macam2 ragam anak murid sir ni kan ;p
    apa2 pun panggilannya.. yg penting maksudnya sama "seorang pendidik"..

    ReplyDelete
  7. suka selfie jugak eh..heheh
    Tak kesah lah cikgu ke, ustaz ke, sir ke, apa2 pon boley..

    ReplyDelete
  8. sir nick berselfie..huhu.. ckgu bi memg terbaek.. tringat plak kat sir taufik..mesti lg hnsem skrg..hee..

    ReplyDelete
  9. hensem rupanya Cikgu Nik ni.... hehehe

    ReplyDelete
  10. uish cik ustaz..okla..serorang teacher bahasa ingelish..hehe

    ReplyDelete
  11. 3 personaliti dalam 1. haha.. cayala..

    ReplyDelete
  12. future husben spe hsem sgt ni???

    ReplyDelete
  13. wohaaa hebat bro....3 title terus bro sapu..eheheh

    ReplyDelete
  14. Semua title hang bolot...nampaknya cepatlah boleh jadi guru besar/pengetua sekolah! :)

    ReplyDelete
  15. kalau tiga murid juma sekali gus macam ne? sorang panggil ustaz, sorang panggil cikgu, sorang panggil sir...mesti bertengkar...hehehe

    ReplyDelete
  16. 3 panggilan dapat dalam 1 sekolah..terbaek bro..

    ReplyDelete
  17. to sir with love... banyak ganjaran pahala yg berpanjangan buat Nick,semua aspek melengkapi pembelajaran anak2 murid.. tq teacher,ustaz dan cikgu... :)

    ReplyDelete
  18. kiranya BI dan Nik takkan dapat dipisahkan..ye tak

    ReplyDelete
  19. sebab aku jadi cikgu bi pun kes terpengaruh dengan cikgu dulu - dulu .hiks

    ReplyDelete
  20. perh segak cikgu..ustaz dan sir kita ni..mesti anak2 murid rajin mendengar kata dan cair bila lec mnagajar bro..he..he.. x kisah le gelaran apa pun.. tapi aq dulu suka cikgu bi mengajar sebab cara dia sempoi..mcm western sikit..stedy je.. he..he.. tapi aq x le jadi cikgu pun..sefie tu terbaik bro :P

    ReplyDelete
  21. good night sir nick... hehe

    ReplyDelete
  22. @Nurmujahidah Ismail
    NMI, future husband siapa? Aku angkat tangan karang, nanges kau!


    Hahaha.

    ReplyDelete
  23. Me, my boss calls me cikgu. Some of my customers call me ustazah. I don't know where that come from. Ustazah. Hahaha. My nephew calls me Guru Besar because I was strict when it comes to tutor him in his homework.

    Wonder, why no one calls me teacher?

    ReplyDelete
  24. salam.. uhuhu ustaz dia, cikgu dia, sir dia...semua dia ya?? hahaha ok la tu :D

    ReplyDelete
  25. lain pic lain tittlenya.hahaha. Semoga berjaya menjadi guru yang berdedikasi.

    ReplyDelete
  26. mcm bwu 1st time je nmpk entry penuh pic selfie cikgu nick..hahaha!

    ReplyDelete
  27. Tahniah Ustaz, Cikgu & Sir Nik...Nati tambah lagi satu Cikgu Selfie..he..he..

    ReplyDelete
  28. amboi cikgu /ustaz nik ni encem...mesti anak2 murid gembira bila cikgu nik masuk...jadi pujaan ...hahahaha....sbb masa sekolah2 dulu...mmg suka bila ada cikgu2 encem ni...hahaha...gatai...

    ReplyDelete
  29. dulu xde peluang nk study dlm bidang pendidikan. skang ambik master baru leh. Insyaallah. xlama lagi jd la seorg pendidik gak

    ReplyDelete
  30. amboi ... sejak ada muja ni , masuk jer imej macho dlm blog ... heheheeee

    ReplyDelete
  31. same goes to me. ada panggil teacher, cikgu. kadang2 ustazah. memang seronok jadi cikgu. :)

    ReplyDelete
  32. makin popular la cikgu.. ada 3 gelaran.. hehehe

    ReplyDelete
  33. aku ajar pjk tp dorg pggil aku teacher.
    peliks

    ReplyDelete
  34. Kalau d sabah, anak murid mesti panggil ustaz.. x perlu ajar PI pun. Puncanya biasanya ustaz dari semjg...
    Takpe nick maksud ustaz tu cikgu... ngaja agama juga, tepat la tu

    ReplyDelete
  35. Hana sebenarnya cikgu, teacher, dan ustazah juga :)
    Ustazah sebab hana ngajar tasmik
    Bila hana mengucap kat perhimpunan. Dengar lah " Selamat pagi ustazah, cikgu, teacher, miss Hana" hehe

    Kalau dulu ada status kakak time mula2 masuk sekolah. hehe

    ReplyDelete
  36. semuga menjadi ustaz yg berjaya dunia akhirat...amin...

    ReplyDelete
  37. lama x nengok cikgu.. heheh

    ReplyDelete
  38. banyaknya panggilan....tapi yang penting maksudnya tetap sama = CIKGU. hehe

    ReplyDelete
  39. Hamboih... glamour gila cikgu nih... glamour d sekolah dan alam maya... dasat2... ^__^

    ReplyDelete
  40. agak2 ada yang panggil awk sir middleton tak,,ala2 oh my english tu?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.