Blogger Akan Dikenakan Cukai Mulai Tahun Depan ?


Blogger yang ada di Malaysia akan dikenakan cukai mulai tahun depan. Mana-mana blogger yang tidak bersetuju dan enggan membayar cukai tersebut akaunnya akan disekat dan title blogger dilucutkan serta merta. Kalau la ada statement macam ni, memang aku mengamuk la..hehe.

Bukan apa, sekarang ni petrol naik, elektrik naik, tol naik, gula naik, tambang bas sekolah naik, tambang lrt naik, cukai pintu naik, air naik, astro naik dan akhir sekali cukai GST. Yang tak tahu makna GST atau dalam bahasa Inggeris Goods and Services Tax adalah sejenis cukai di mana apa sahaja barang dan perkhidmatan yang digunakan oleh pengguna mengandungi elemen cukai. Harga barang dan cukai cepat je naik..aku pun nak naik jugak la, naik angin.
 
Bagi aku, GST yang akan diperkenalkan akan membebankan rakyat. Banyak harga barang dan perkhidmatan akan dinaikkan..gaji naik sikit tapi harga barang naik berganda-ganda. Nampaknya lambat lagi la nak kahwin. Nak jimat kena tanam sayur la..nak beli sayur datang rumah aku..hehe

P/S : Tajuk entri saje je buat gempak..harap-harap jangan la masin mulut aku :)

Blogger Akan Dikenakan Cukai Mulai Tahun Depan ? Blogger Akan Dikenakan Cukai Mulai Tahun Depan ? Reviewed by Nick Nashram on 12:03:00 Rating: 5

38 comments:

  1. kalau kena, hang la aku carik dulu nanti. muar dengan batu pahat tak jauh pun. haha

    ReplyDelete
  2. kalau semua naik..kita semua pun mesti turut naik kan huhu

    ReplyDelete
  3. ahh bencilah ngan bn.. semua bnd nak naek..

    ReplyDelete
  4. wah..da tukaq header eh..comei3..jgn masin mulut eh..klu jdi cmtu mmg naik angin sgt2 la..hu3..

    ReplyDelete
  5. haha.. tergempak seketika!!...

    ReplyDelete
  6. haha..last skali naik angin la ..
    blooger pun nak kne gst ke? hehee

    ReplyDelete
  7. Bak kata rakyat Malaysia, bersyukur la, Malaysia masih aman. Hahahaha

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  8. Hmmh.. Nak menangis dengornya. Kalau blogger pun dikenakan cukai nak terjun bangunan 12 tingkat. Ahaha stress dengar perkataan NAIK. >.<

    ReplyDelete
  9. semua benda naik, sampai yuran ktorang sem ni pun naik...harga makanan kt fakulti pun naik, huh stress kejap...

    ReplyDelete
  10. laju je aku tekan bila baca TAJUK entri kau... bijak2.. hahaha :P

    ReplyDelete
  11. Cukup2lah dengan kenaikan yg sedia ada...dah tak tertanggung rasanya. Blogger pun nak kena cukai, itu melampau! Fobia dgn perkataan Naik!

    ReplyDelete
  12. GST ni ada pro and cons sebenarnya. Cuma kalau masin mulut Nik tu, ehem ehem, silalah bayarkan cukai blog untuk saya sekali ya. Hahaha

    ReplyDelete
  13. Kalau betul la... nampaknya Ida kena berhenti la jadi blogger hehe

    ReplyDelete
  14. terkejut baca tajuk . btw , nice header bro .

    ReplyDelete
  15. wahh.. ada kelainan dekat blog nie la.. ape dia ekk ? Opps, header baru.. cantik .!!

    ReplyDelete
  16. Yang pasti kalau business online memang kena cukaikan..part GST tu memang akan membebankan..tak mustahil one day Bloggers akan dikenakan cukai untuk perkhidmatan..Hmmm!!!

    ReplyDelete
  17. Nasib laa tak kena heart attack..adoii kalau jadi kena blogger pun kena bayar cukai tak tahu nak cakap apa.. hahaa

    ReplyDelete
  18. GST memang akan bebankan rakyat. percayalah.

    ReplyDelete
  19. Oeh malaysia ku yang bijak sekali..

    ReplyDelete
  20. harap2 tajuk entry ni tak masin.hahahaha...mmg mogok smua blogger...hahahah'


    ps: Lyeen nak jemput u olls untuk join Pencarian Bloglist & Review dekat sini http://ciklyeen.blogspot.com/2013/12/pencarian-bloglist-dan-review-blog.html

    ReplyDelete
  21. Kalau dikenakan gst next time, taulah gara2 mulut siapa!!

    ReplyDelete
  22. Harap2 tak ada lah kena macam ni..hahaha

    ReplyDelete
  23. ingat kn betul dah td..huhuh

    ReplyDelete
  24. Kalau betul2 berlaku..mmg Kak pencen lah! uwaaa... tak sanggup! ..haha

    ReplyDelete
  25. Siapa berani nak wat GST blogger?? Menteri mana? Tak sempat dia nak kenakan GST, AA dah p tampo.. hehe

    ReplyDelete
  26. Salam singgah Jumaat cikgu! :)

    ReplyDelete
  27. ingatkan sungguh. melampau tu kalo blogger pown depa nak paw...

    ReplyDelete
  28. Ceh, dlm hati dh ada niat tukar setting jadi private bila tgok title entry ni...

    ReplyDelete
  29. 2014 semua naikkan.. kilang gula prai tu selalu nmpk gula2 dihantar guna sampan sblm diproses.

    ReplyDelete
  30. cis. tertipu. haha. do follow my blog ;)

    ReplyDelete
  31. Ingatkan betul tadi fuh. Walaupun saya ni blogger tak tegar mana, tp kalau kena bayar cukai tuh memang sedihlah. Berterbangan duit ku~

    ReplyDelete
  32. wu kalau betul la, memang naik angin ni

    ReplyDelete
  33. Assalammualaikum... nick,

    wah.. tajuk entry dah memerangkap dah nie.. ehehehe.. tak sanggup blogger pun nak kena cukai gak.. fobia sekarang nie semua nak naik..

    mselim3

    ReplyDelete
  34. Huh! Igt td btul la kn byr cukai...kalau btul berlku la kn silap2 semua jenis laman sosial pun kena...baru adil..hahaha

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.