Bila Blogger Dalam Dilema!


Aku nak tanya pendapat korang tentang something. Jika korang dah jumpa someone yang korang rasa dia la yang bakal jadi suami/isteri korang, apa korang akan buat?

Aku dah tanya kawan-kawan sekerja..diorang cakap, jumpa la mak ayah dia dulu bagitahu yang kita ni suka kat anak dia. Ada jugak yang kata buat solat istikharah supaya dipermudahkan buat keputusan. Tak kurang jugak ada yang kata kenal dulu isi hati macam mana, serasi tak dia dengan kita. Yalah, kahwin bukan untuk sehari dua. Dan yang paling penting diorang cakap kenal pandai ambik hati bakal mak dan bapak mertua..kita bukan kahwin dengan dia je tapi dengan family dia jugak.

Perlukan pendapat korang tentang hal ni.
            
Yang Benar
Tuan Punye Blog


Bila Blogger Dalam Dilema! Bila Blogger Dalam Dilema! Reviewed by Nick Nashram on 19:25:00 Rating: 5

48 comments:

  1. pilihlah yang beragama, cuba dulu.

    ReplyDelete
  2. Rasa terpulang kepada individu itu sendiri...nak terima pendapat orang ke tidak....tapi sebaik-baiknya.....memohon kepada NYA....insyaAllah pasti akan dipermudahkan urusan kamu :)

    ReplyDelete
  3. Dah jumpa ke teacher? Aiseyy.. ;D

    ReplyDelete
  4. kenal dia tu pemarah ke tidak , ngam tak ngn perangai. dah kenal bru jumpa mak bapak. kot ? hheheheh

    ReplyDelete
  5. betul, kena beritahu parent dia tu and juga parents kita. solat istikharah jugak. better kenal after kahwin. tu lagi baik. em tanya diri kenapa ingin kahwin dengan dia dan fikir kan apa yang awak mampu buat untuk dia. sekadar cinta , lupa kan niat nak kahwin. sebab cinta takkan ade pape, kalau tada jodoh. tapi kerana jodoh cinta tu lebih sempurna. selamat mendapat jodoh yang baik.. :)

    ReplyDelete
  6. Tak jumpa lagi... tp try risik2 dari kwn2 y mngenali dirinya, tnye mcm mna tngkah lakunya... istikharah pn boleh jugak..... Pastu trus msuk minang...Heee.. xtau.. xde pngalaman... klu ad jodoh, tak kemana...^^

    ReplyDelete
  7. macam tu la.. semua betul. dulu saya pernah jugak tanya kawan-kawan. Jawapan sama jugak yang deorang bagi. Buat solat istikharah, ajak laki tu jumpa parents kalo dia betul2 serius.. Tepuk dada, tanya hati ^__________^

    ReplyDelete
  8. kena cepat luahkan isi hati pada pompuan yang awak suka tu...takut nanti melepas pulak bila si dia dimiliki oleh orang lain :)

    ReplyDelete
  9. Buatlah seperti yang kawan2 tu bagitau...sapa2 pun bagi jawapan yg sama yg penting ianya tidak menyalahi agama... Semoga dipermudahkan, dah sampai jodoh cikgu ye :)

    ReplyDelete
  10. jangan lupa jemput makan nasi minyak nanti.. hihik

    ReplyDelete
  11. hang pi tanya si pemilik punya hatilah...Allah swt :)

    ReplyDelete
  12. first , istikharah dulu , mintak petunjuk dulu
    second , kalau dah rasa ok , pergi jumpa mak ayah perempuan tu , orang perempuan kalau kita dahulukan parents dia , insha allah dengan senang hati dia terima kita :)
    third , kalau nak kenal isi hati pun boleh , tapi make sure dpt green light dari parents perempuan tu
    last , ijab kabul terus la , kalau dah semua settle :D

    ReplyDelete
  13. survey dulu bro. tny mmber2 yang knl die. then, klu puas hati. jumpe parents tros. klu nk bercintan cintun tu story lain. klu ade doubt dalam hati, buat istikharah...


    wish u best of luck bro..

    ReplyDelete
  14. kenal as kawan je bro dulu..kalau ada jodoh.bolehlah teruskan ke ibu bapa dia..hehe

    ReplyDelete
  15. wahh dh jumpa yg berkenan di hati ya..hehe

    first step solat dulu, kedua kenal hati budi dan bru jumpa ibubapa kot.

    ReplyDelete
  16. kalau persoalan itu muncul "memang dia bakal suami/isteri aku"

    mesti hana akan soal diri hana balik "Betul ke?" hehe itu yang membuatkan hana rasa biar dulu lah. bias masa yang menentukan.. hehe

    jadi xda jawapan. hehe

    sekarang ni pun. biarlah masa yang tentukan.

    ReplyDelete
  17. perkara yang paling memening kepala hotak hahaha selamat mencari

    ReplyDelete
  18. Bro, kalau terjumpa cepat2 bagitau..nanti melepas..

    ReplyDelete
  19. yang penting doa kepada Allah dan ikut kata hati...

    ReplyDelete
  20. suka entry ni! haahahahha
    actually mcm cheida suka ikot flow...
    sebab benda kita suka bila lama2 sebaliknya pulak..
    bila tak suka.. lama2 sebaliknya juga.. paham2 kot..
    sblom bertunang dulu dah pernah clash ngan en tunang ni.. almost 1 year kami x jmpa.. just contact kt tpon as a freind..
    then bila last raya thun lepas dia dtg jmpa mama terus n mntak maaf luahkan nk go for next step..
    time tu cheida tak buat pon istikarah.. cuma lepas solat tu slalu berdoa.. Jika benar dia jodohku dekatkanlah kami pada jalan yg benar dengan redhamu.. namun jika sebaliknya.. tabahkan hati kami menghadapi dugaan yang dberikan..

    Ikot kata hati tu kadang2 betul juga.. tapi bila ikot tu jgn buta tuli.. gunakan akal dan iman utk membimbing hati kita.. :)

    good luck for u sir

    ReplyDelete
  21. pendapat sy plak??sy sndri xtau....sbb sy sndri skrg tgh dlm dilema..antara jodoh gan cinta sy.....

    ReplyDelete
  22. buat semua yang di atas. hehee semoga dipermudahkan segalanya. inshaaAllah kalau da jodoh tak ke mana. :)

    ReplyDelete
  23. apa2 pun rintangan di depan, yang penting cuba dulu..insyaAllah dgn niat yg baik, pasti Allah btu..amin :)

    ReplyDelete
  24. kalo niat tu betul nak jadikan dia isteri or suami inshaAllah Allah akan bantu.. Doa banyak2 okay..

    ReplyDelete
  25. bg anna, lebih elok kenal dulu lpas dah serasi baru maju setapak lagi.. kalo jenis kaki cemburu, xsetia, jenis curang mmg anna tolak tepi siap2.. hihihi

    ReplyDelete
  26. hurmmm.....istikharah kot..

    ReplyDelete
  27. baik kenal sikit dlu. tapi jangan la lame2.. bawak jumpe org tua ko dulu. tgk die boleh sesuai ke tak. then tanye org tua ko plak. kalo ok, then, ko jumpa lak orag tua dia. nak kenal orang masa bercinta, memang tak dapat la bro.. haha

    ReplyDelete
  28. org yg disuka tu..dah berpunya ke belum...takut tepuk sebelah tangan jer...klu nak tau betul2 ke dia jodoh yg dicari...buatla solat istikharah...mohon diberikan petunjuk..

    ReplyDelete
  29. guna orang tengah yang boleh dipercayai untuk kenal keluarga sipolah tersebut.

    ReplyDelete
  30. Kawan-kawan saya ramai yang buat solat istikarah dulu, then bila dah dapat petanda tu terus diorang cakap dekat orang yg diorang suka tu. Then orang yang diorang suka tu akan buat solat juga....kalau betul masing-masing dapat mimpi yang sama, diorang decide untuk teruskan perhubungan tu....

    ReplyDelete
  31. Orang kata kalau pertama kali jumpa dah tergerak hati semacam, mungkin jodoh kita. Mungkinlah. Tapi pendapat yang kat atas tu betul. Buat solat istikharah, kalau benar jumpa lar mak ayah dia :)

    ReplyDelete
  32. Kalau dh keimanan dan budi bahasanya bagus... teruskan langkah seterusnya....

    ReplyDelete
  33. Bincang dengan parents, ambil masa, buat solat istikharah dan banyak berdoa.. Kalau jadi, jangan lupa kasi kad jemputan..heheh :)

    ReplyDelete
  34. lelaki baik utk wanita yg baik, begitu juga sebaliknyer...dizaman sekarang ramai yg nak cari sendiri, mengenal cara dekat hati budi masing2, tak salah asalkn kene cara dan menjaga tatasusila agama dan adat resam juga maruah keluarga..

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum Nick. Dah jumpa yang berkenan dihati ek. Kalau dah jumpa, silalah berkenalan dengan lebih mendalam dengan gadis tu. Kalau dah betul rasa serasi berkawan, buatlah solat istikharah pastu, kalau dah dapat petunjuk, nyatakan isi hati Nick pada si dia. Kalau dia dah setuju, jumpalah keluarga si dia dan keluarga Nik juga untuk minta restu.

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum ... steps

    1- kenal dulu , tgk leh serasi ker tak drp segi pemikiran , pandangan ttg kehidupan , cara buat keputusan , sifatnya ( tenang / cpt melenting ), sikapnya ( agresif / pasif ) , cara dia handle masalah ( menyelesaikan / menyalahkan ), suka wat keputusan sendiri / berbincang

    2- jumpa ibu n bapanya . tgk penerimaan mrk bagaimana , sifat mrk ( x jauh beza dgn anak sbb mewarisi gen ), kemesraan keluarganya , hubungan kekeluargaan .

    3- Istikharah sbg langkah terakhir sebelum masuk meminang .

    perkahwinan itu mencari teman hidup bukan isteri / ibu . sbb tu perlu merangkumi semuanya . mahu bersama juga hingga ke akhir hayat .

    ReplyDelete
  37. assalamualaikum teacher nick!

    'jodoh ini anugerah..:), kenal dulu..Tanya kiri kanan..risik sifat, keluarga, kecenderungan..

    tak salah bersahabat dulu..kemudian cuba tanya hati betul2..'adakah dia ini yang patut menjadi teman susah senang saya, adakah dia ni yg bakal menjadi penyokong dan pendorong saya utk jadi lebih baik di sisi Tuhan..'

    n paling penting..jangan letakkan sayang dan harapan berlebihan..doa dan letakkan harapan pada Allah..insya Allah..ada jalannya :)

    salam perkenalan

    http://ummuamar.blogspot.com

    ReplyDelete
  38. Blogger, jom ramai2 meriahkan! Segmen : Sebulan Berblog By Shakira

    http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/07/segmen-sebulan-berblog-by-shakira.html

    ReplyDelete
  39. mula-mula istikharah, pastu jumpa la mak ayah dia untuk kenal hati budi. ^^

    ReplyDelete
  40. cari agama. kalau hati dah berkenan? teruskan jelah ;)

    ReplyDelete
  41. Pendapat dlm entri sumenya betul.
    1) Buat solat istikharah minta Allah tunjukkan pilihan.
    2) Buat solat hajat mohon dipermudahkan segala urusan.
    3) Kaji dan selidik serba sedikit latarbelakangnya.
    4) Kenali ibu bapanya.
    5) Rapatkan silaturrahmi dengan familynya
    6) Berserah kepada Allah S.W.T

    ReplyDelete
  42. setuju dengan pndapat ieta mat saad...insyallah, selamat dan berkat...

    ReplyDelete
  43. Setuju sangat dengan ieta mat saad.... saya pun pernah dilema macam ni. Perkara pertama yang saya buat ialah solat istikharah.... saya minta kalau dia jodoh saya permudahkan segalanya, tenangkan hati saya untuk terima lamarannya. Yang kedua, saya minta dia jumpa mak saya (bapa dah meninggal) dan nampak dia sangat serasi dengan semua ahli keluarga saya. Yang ketiga saya siasat latar belakang dia... minta kawan2 jadi spy apa dia buat masa free time dan camana karakter dia dengan orang lain. Alhamdulillah..... dia seorang suami yang soleh dan menjaga saya dengan baik. :D.....

    ReplyDelete
  44. huhuh....buat solat istikarah dulu...pastu kalau dah ada petanda...risik dengan orang-orang terdekat si gadis tu dulu....pastu kalau line dah betul2 clear baru jumpa mak ayah dia :)

    wah...talking like an expert.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.