Sir, Saya Suka Dia Tapi....


Sir, I have some problems. Firstly, I am in love. I love a boy who does not love me. I don't know how to make him love me. In my class, he always looks at me like he loves me. I am always thinking about him. Secondly, i know it's not the time to fall in love, but it's not my fault. I don't want to get involved with anyone because I am a student. What can I do? Please help me sir!

Katakan la korang ni cikgu dan tetiba ada budak mengadu kat korang pasal kisah cintan cintun diorang ni. Pening jugak aku duk fikir. Agak-agaknya apa nasihat dan tindakan korang?


Sir, Saya Suka Dia Tapi.... Sir, Saya Suka Dia Tapi.... Reviewed by Nick Nashram on 19:35:00 Rating: 5

35 comments:

  1. hahaha..entri menarik untuk perkongsian...cik akak dulu waktu masih study..memang tak kenal cinta...kerana cik akak lbih fokus kepada pelajaran....cinta boleh dicari..apa salahnya kita bahagiakan kedua orang tua kita dulu sebelum mengejar cinta...chewah...tu pendapat cik akak ler...

    ReplyDelete
  2. Whattt.. Hahahaa. What a student u have there! Hahah ;D

    ReplyDelete
  3. open betul kalau ade yg mengadu bende2 mcm nih kat lecturer or cikgu..tak tau ler nk jwb cmner..huhu.

    ReplyDelete
  4. Kalau saya jadi cikgu, saya cuba slow talk dengan student tu untuk selami hati seorang budak. Ye la, kitkan pernah jadi bebudak juga dulukan cuma zaman je berbeza. Tapi, saya tetap akan minta that girl utk alihkan tumpuan dan perasaan tu supaya lebih tumpukan kepada pelajaran sebab cintan cintun ni hanya perasaan yang sememangnya normal untuk bebudak yang baru nak kenal dunia. Kita sebagai org dewasa kena la bimbing budak2 ni supaya tak tersasar dari matlamat dan tujuan asal bersekolah..tak gitu?

    ReplyDelete
  5. nasihat suruh dia blaja dulu, dah pandai dan dapat kerja bagus2 nnt lagi byk pilihan lelaki yg ada.

    ReplyDelete
  6. budak kak yana pun gitu
    yang pompuan kecoh ckit.
    cikgu.. si anu nak si fulan...

    ReplyDelete
  7. jadi,mcm mana akhirnya??hehhe

    ReplyDelete
  8. ASSALAMUALAIKUM ... capai cita - cita dulu sbb klu cinta itu jadi pembakar semangat utk berjaya , x per . tapi klu putus cinta / pergaduhan itu menjadikan mrk hilang semangat utk belajar ... lupakanlah . Perjalanan masih jauh , ranjau juga pelbagai . Klu blh asingkan study n cinta , itu x per . Tapi brapa ramai yg boleh buat ? cinta boleh dicari n ada dimana - mana . Tapi masa yg dah pergi x kan boleh diganti . pd masa tu penyesalan dah x berguna lagi . Fikir n kejar apa yg dia nak jadi 10 thn akan dtg . itu lbh ptg ... camni blh ker mr. nick ? ... hahahaaa

    ReplyDelete
  9. sir, help me. =D
    tak salah pelajar tu cakap macam tu sebab bukan dia yg nak semua nie jadi kat dia.. eh, budak tu umur berapa ? kalau 10 tahun memang kena lempang lah, tapi kalau dh remaja tu normal lah rasa macam tu. Btw, cakap kat dia 'tak payah pikir nak bercinta sangatlah. suatu hari nanti awak akan jumpa lelaki yang lebih baik dari dia.' Tu sebenarnya nasihat cikgu skolah saya dulu..hik3 =P

    ReplyDelete
  10. Salam,
    Masa belajar ni lah byk dugaannya. Di bagilah apa nasihat sekali pun, sukar dia nak menerima mahupun melakukannya.
    Mereka akan bertindak mengikut naluri walaupun mereka tahu ianya salah.
    Cara terbaik dekatkan diri dengan agama iaitu Allah. Bykkan mengaji untuk ketenangan jiwa. Rapat dgn rakan sebaya yg berilmu dan kuat agama.
    Sibukkan diri sesama rakan sejenis dan tumpukan pd pelajaran.
    Sahabat baik haruslah bersama2 menjaga dan menegur jika tersalah langkah.
    Akhir sekali...jika xboleh juga, tukar sekolah. Abis cite...

    ReplyDelete
  11. Soalan itu sebahagiannye telah dijawab sendiri hehe

    ReplyDelete
  12. tu yang susah dapat anak murid camtu. Cikgu pun mati kutu nak cari nasihat kat anak murid dia. haha

    ReplyDelete
  13. tak tahula pasal bab2 nie.

    skola sana dh PK 1 belum ? kalu dah, nak mintak kertas soalan boleh ?

    ReplyDelete
  14. budak2 lagi ni.. ni mainan perasaan je nih.. hohoho.. suh dia fokus study je lah..

    ReplyDelete
  15. Alamak? hahaha. Paling tidak, Nia akan cakap.

    Falling in love at this stage is normal, but are you willing to be frustrated someday? You're a student. Focus in your study. Try to achieve something in your life first before love because if you and him are meant to be together, love will wait until the right time, right place with the right person, so be patience and have faith.

    p/s : kalau awak dapat B dalam English, saya lestik awak. eh.

    ReplyDelete
  16. Jap2 akak mmg kebetulannya tgh wat entri tentang ni

    ReplyDelete
  17. ahahha, adoii budak2 zaman la...hihi...hmm ckp kat budak tu, 1 day u'll find ur true love, maybe not now, but someday...ahakzz....

    ReplyDelete
  18. Emmmm... To love is nothing, to be loved is something, to love and to be loved is everything...

    ReplyDelete
  19. ahahha..oleh tak kita ckp mcm ni.."study dulu nakkkkk...hehehe"

    ReplyDelete
  20. blh bercinta zaman bljar nie, tp biar laa bercinta dengan mcapai kejayaan dlu...:)insyallah ade jodoh tak kan kemana :)

    ReplyDelete
  21. hihihi law cheida tanya lu budak tu.. duit makan sapa yang bg skrng ni? law parents lagi lupakan eak.. batter focus stdy dulu.. balas jasa parent lu... hihi
    advance btol student skng

    ReplyDelete
  22. hahaa doilah...stdnt skrg ni hebat2..haha

    ReplyDelete
  23. apa boleh buat . kawin kan jer senang . hehe .

    ReplyDelete
  24. dulu time skolah, saya ada gak involve. tapi nama jer la...
    takde pun nak gedik lelebih.
    beajar still on sebab mak abah strict.
    okay la... selagi tak sampai termengandungkan anak dara orang. kot...

    ReplyDelete
  25. aduhh..tak ada pengalamanlah dlm cinta cintun ni..heee

    ReplyDelete
  26. hahaha.. banyak peminat ke Ustaz??
    nasihat kan je dulu adik tu suruh belajar pandai2... besar nti boleh bercinta dan terus khawin.. masa ramaja masa utk menuntut ilmu..bkn masa bercinta..:)

    ReplyDelete
  27. eh..ckp ng die..udah2..xyah sebok nk becinta.haha..belajo je la.hahaha..

    ReplyDelete
  28. ehh..ckp kat die..
    udah2 la becintan cintun tu.ahah
    focus2 ng study..ngee
    byk lagi yg akn dia jmpa ms kat U.. ms keje..

    ReplyDelete
  29. hahaha
    gtau jer dia
    kalau suka pergi bagitahu
    kalau tak yakin abaikan
    hehe

    ReplyDelete
  30. Haha..jd dokter cinta la kejap :)

    ReplyDelete
  31. kecik-kecik dah pandai bercinta .. ha4.. suh dia jumpa cg motivasi la..

    ReplyDelete
  32. kalo ada student mengadu macam ni kacang je.. kita buat2 kamcing dgn dia.. nanti dia akan cerita dari a-z dgn rela hati.. apa yg dia bagitau tu baru sikit je.. try jadi 'manusia dewasa' terapat dgn pelajar tu.. bila kita tau sifat n masalah sebenar dia, apa lagi.. ceramah dan tazkirah kaw2.. kihkih.. tapi jangan sekali2 hilangkan kepercayaan murid tu pada kita okeh :)

    ReplyDelete
  33. @Ieta Mat Saad
    ni entry yg dh siap haritu tp lupa nk bagitau en. Nick http://ieta-myblog.blogspot.com/2013/03/mengatasi-permasalahan-remaja.html

    ReplyDelete
  34. amboi..nanti cakap kat dia if u dont want to get involved with anyone so why dont u just ignore. be focus on your study first :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.