Jangan Mengada-Ngada Sambut Hari Valentine's Day


Kalau korang perasan, dalam bulan Februari ni kita ada hari sambutan Maulidur Rasul dan perayaan Thaipusam. Dan kalau korang perasan jugak, pada bulan ini iaitu pada 14 Februari 2013, ada satu lagi hari yang kononnya istimewa bagi remaja yang baru nak kenal dunia cinta ni… iaitu Hari Memperingati Kekasih atau pun Valentine's Day.

Rasanya tiap-tiap tahun dah jelaskan makna sebenarnya Valentine’s Day ni tapi masih ada yang sambut tanpa langsung fikirkan soal akidah. Nabi dah kata, “siapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia termasuk dalam kaum tersebut.” Kalau tak kisah, dan masih nak ambik mudah..sila buat. Silakan sambut Valentine’s Day. Jalan yang selamat ialah tak payah sambut terus, atau padamkan terus Valentine’s Day tu dari kalendar peribadi kita.

Memang tak payah nak ikut...kalau nak buat sesuatu sebagai tanda penghargaan pada orang yang tersayang, banyak lagi hari lain..kenapa perlu tunggu tarikh 14hb 2? Kita orang islam ni tak payah la sambut hari memperingati kekasih..sebab islam pun dah suruh umatnya berkasih-kasihan..sambung silaturrahim tu dan jangan sesekali putuskannya.

Jangan Mengada-Ngada Sambut Hari Valentine's Day Jangan Mengada-Ngada Sambut Hari Valentine's Day Reviewed by Nick Nashram on 19:34:00 Rating: 5

28 comments:

  1. tak ada kekasih n dikasihi..haahaha

    ReplyDelete
  2. tula macam la xe tarikh lain..kebanyakan orang xtau pun disebalik tarikh tu

    ReplyDelete
  3. sweetyz tak sambut hari cam nie...

    betol tu nick...say no to valentine day...hoho

    ReplyDelete
  4. Hi. I just want to clarify that Valentine's Day is not a Christian's celebration. Frankly speaking, I hate this issue cos no one seems to know the truth and all blame the Christians :( I am a Christian and I dont even celebrate it. Why didnt I celebrate it like I celebrated Christmas if it IS a Christian celebration? I wish I could pass this message around cos I want them to stop thinking that this is our celebration, but too bad. It actually hurts you know.. [LOL]. Its like when I say, hey no we cant celebrate this celebration cos its the Muslim's celebration when the fact that it is not.

    The origin of Valentine's Day is not hari kekasih. Long time ago, on that day, people gather together to remember the death of Pop named Valentine bcos they loved him. Yes, Pop is a Christian but remember, it is to remember the day of his death and not to celebrate love like nowadays. So Valentine's day is clearly not Christian's celebration, people changed it.

    Maybe you didn't mean whatever I said or anything else but Im just pretty sensitive with issues that has to do with Christianity especially when they got it wrong :( Im sorry if this annoys you tho. Thanks.

    ReplyDelete
  5. Azan skit kt telinga Klau tau dri tu Islam tp sebok nk valentine2 jgak..grhh..btw..nick.apply spp tu Kat jobs mlsiacke website spp ek..

    ReplyDelete
  6. setuju..xpayah duk ikut sangat lah budaya xelok org barat..

    ReplyDelete
  7. yg saya tahu 14 feb tu ada champion league matches.. :-)

    ReplyDelete
  8. lagsung tak ingat bila tarikh valentine day hehe

    ReplyDelete
  9. Saya sangatlah setuju dengan Nick..nak buat apa sambut benda xde faedah tu. Kalo setakat nk meraikan kekasih tu, hari2 doa pada Allah minta yg terbaik utk kekasih tu. Xperlu la nak kena tunggu tarikh2 pelik camtu

    ReplyDelete
  10. Setuju....jangan raikan Valentine Day ni....
    Artikel Menarik ...

    ReplyDelete
  11. stuju! sepatutnya kalau nak berkasih, carilah yang halal... dan perkara yang kita perlu ambil perhatian, jadikan kekasih kita Nabi Muhammad yang utama dalam menyintai Allah yang paling sempurna dan yang terbaik.

    ReplyDelete
  12. betul tuh,, I hate valentine's days.. rimas tgk kekasih jln2 pegg tgn..
    Btw, 14 feb my father's bufday..
    :D

    ReplyDelete
  13. tak paham kenapa kena agung2kan tarikh tue... kenapa tak sayang semua orang hari-hari? huhuhu

    ReplyDelete
  14. betul tu...xyah nak valentine2 sgt la..ahahha...baik duk umah lagi sweet.

    ReplyDelete
  15. Bagi aku hanya satu hari je yg istimewa Feb ni.. four days before that valentines date.. :D hihi

    ReplyDelete
  16. betul tu!
    jgn sambut..
    kempen cm ni dah byk skrg.. hope, kesedaran pun tinggi gak..Amin :)

    ReplyDelete
  17. Fie tak pernah sambut Valentine, entah rasa macam bodoh pun ada kalau sambut.

    ReplyDelete
  18. setiap hari adalah untuk yang tersayang.. :)

    ReplyDelete
  19. betul apa yg nick katakan... budak2 Islam zaman sekarang ni, hari valentine nak sambut sangat, hari maulidur rasul malas nak sambut.. hurmmm

    ReplyDelete
  20. sepatutnya, setiap tahun adalah hari kekasih untuk yang halal je...

    ReplyDelete
  21. hehe mmg x sambut sejak azali lg.. sbb hari berkasih sayang adalah setiap hari! :)

    ReplyDelete
  22. Ohhh.. Saya celebrate a day after VD tu.. Hari mengingati pertambahan nombor dalam hidup saya... :)

    ReplyDelete
  23. dh x kesah.. anyway, tnggu khwin je ni.. nnti bleh smbut hri ulng thun prkhwnn.. :-)

    ReplyDelete
  24. kalau x silap pada tarikh yang sme 2 jgk zaman kejatuhan islam kan??? harap2 remaja zaman skang nie ley pikir mane baik mane buruk,....

    ReplyDelete
  25. lau x silap tarikh tu same dengan tarikh kejatuhan islam kan???..lau sambut tarikh tu samelah cm sambut peristiwa kejatuhan islam...

    ReplyDelete
  26. betul tu... kita semua kena banyakkan ilmu tentang Valentine's Day ni...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.