Aku Tak Suka Orang Kelantan!


Terbaca kat page I ♥ KELANTAN di facebook dimana gadis ni, Diana Bahijah post something dalam twitternya yang membuatkan ramai warga Kelantan terkilan dengan kata-kata kurang cerdiknya. Katanya "mintak2 dijauhkan la drpd calon suami org pantai timur ni esps kelantan..tak suka la org kelantan ni..pelik2"..macam tu la katanya.

Aku tak tau la apa yang pelik..pastu aku share benda ni kat kawan aku, orang Johor. Katanya la, sesetengah orang Kelantan ni masa kat universiti dulu ada sifat assabiyah..ala, sifat kenegerian tu. Bila jumpa dengan geng Kelantan, tak kisah dah dengan kawan dari negeri lain. Maklum, syok jumpa member negeri sendiri. Sebab lain aku tak tau la. Apa pandangan anda apabila ada orang yang menghina negeri anda? Terasa sebab aku ni rakyat Kelantan pastu lelaki pulak :)

Aku Tak Suka Orang Kelantan! Aku Tak Suka Orang Kelantan! Reviewed by Nick Nashram on 14:04:00 Rating: 5

85 comments:

  1. ramai dh keliling akak yg anti klate ni tapi akhirnya berjodoh dgn oghe klate.padan muka..hahaha

    ReplyDelete
  2. bahaya ni bro, risau jadi modal politik

    ReplyDelete
  3. baru lepas baca kat fb...huhu..sabar bro dia dh reject awal2 ...hahaha

    ReplyDelete
  4. banyak jugak komen ttg orang kelantan itu lah ini lah..x taw la betul ke x...

    ReplyDelete
  5. adoi...apsal la buat statement camtu...kecik ati org kelantan..

    ReplyDelete
  6. bsenye yg ckp cmtulah dpt jdoh dgn org ngeri yg dia tak suka tuh..pelik??bdak yg komen tuh lg pelik..

    ReplyDelete
  7. kita hidup ni bernegara, bukan berpulau.. tak eloklah benci membenci ni, kalau dah dijodohkan dengan org kelantan, nak salahkan siapa??? hurmmm otak berkembang

    ReplyDelete
  8. HAHAHA~ ore klate kn femes sgt2.

    ReplyDelete
  9. Haih..macam2 la…akak duk sana 3 tahun ok je…bialah dia Nick oii..

    ReplyDelete
  10. hehe..so nick da totally out la nih..
    btw brape la umur diana tu ek..muda remaja lagi kot..hehe..

    ReplyDelete
  11. tajuk panas.. hana pernah buat survey pasal ni. mejoriti kata

    "org kelantan patut berhijrah. pemikiran diorang hanya tumpu kelantan ja sbb tu apa yang org kelantan kata mcm dia je btol.Padahal org negari lain yang berpindah randah ni banyak pengalaman dia buat xtau je. cba dia datang negeri lain. baru mata dia terbuka luas."

    Hana rasa diana ni ada pengalaman yang dia xsuka org kelantan kot.hehe

    ReplyDelete
  12. mungkin dia ada pengalman tersendri sebab tu keluar statemnet camtu kot...

    ReplyDelete
  13. no komen...but time i study dlu,most of them(kelantanese) 'care' so much dgn org2 ngeri nye...xsalah but jgn terlebih2 tkot xdisukai org org len...yg baik support la,yg xelok jgn la support.1malaysia maa...peace!

    ReplyDelete
  14. selalaunya kalau camni , betol2 dpt laki org klantan... smua org sama je , x kira la negeri mana pun... don't judge people by it's 'NEGERI ' la...

    ReplyDelete
  15. mmg rata2 terkena dgn org kelantan sjk matrik hingga uni. sbb perkauman terlampau. ngeri lain pon tadelah smgat kaum sgt. my observation je eh bro..
    tp penah kapel ngn org klate gak. kbai ;p

    ReplyDelete
  16. ala.. chillex la bro. try baca secara reverse psychology.. orang pompuan kan memang perangai dia camtu. kat mulut cakap lain, kat hati bisik lain. haha~ ;P

    tapi dah banyak aku jumpa, memula cakap "aku anti orang ni. aku x suka kaum tu." last2 dapat jodoh dengan yang dia 'benci' gak tu.

    ReplyDelete
  17. Haaaa sy pun pernah dengar orang ckp mcm yang kwn awk orang johor tu cakap. Tapi tak pernah kena lagi lah :)


    Hadiah wang tunai RM100 ! Jom jom :D

    http://nadyabubble.blogspot.com/2013/01/cabaran-seo-blog-3-dalam-1-happy-new.html

    ReplyDelete
  18. no komen lah..mcm2 ni lah blh buat org musuh :-)

    ReplyDelete
  19. mmg org sekeliling ima pun selalu akan buat muka bila ima ckp bf org kelantan..tak pahammm.....




    ima rasa ok jerk org kelantan cute jer bila dorg kcek kelate :p hakikat sbnr dr mana2 negeri pun ada bruk baik dia kn kn..

    ReplyDelete
  20. bakal jd org kelantan...eh,salah..org besut ^_^

    ReplyDelete
  21. pakcik2 sy pula semua tanak menantu dia org luar dari kelantan.. jadi..? nasib baik arwah abah terbuka..hehe

    ReplyDelete
  22. ouchh ...
    ape da ...
    macam2 haih

    ReplyDelete
  23. haha.xkiralah lah kelantan ka. selangor ka. sabah ka. sarawak ka. semua negerilah senang cerita.bila dah jumpa mmbe senegeri mmg la semangat assabiah dia tu jadi lain macam sikit. fenomena camni slalu brlaku kat u. tapi yg kelantan plg obvious sbb dialek yg diorang guna tu. alahhh. tu pon nak pelik. jadahnya laa minah sorang ni. cakap pakai mulut tapi tak fikir guna akal. camtu la. btw, ambo ore tanoh meroh. proud to be kelantanese.

    ReplyDelete
  24. Tak semua orang kelantan pelik...begitu juga negeri lain...tak semua orangnya ok
    Ye takkkkk?

    ReplyDelete
  25. budak tak tau pe benda erti kehidupn tu nick...abaikan je ...org klate ni...xkenal maka xcinta...so jgnla kluarkn stamnt yg berunsur perkauman or adik beradik dgnya...xde gn...kita xtau hari depan...kn muka sendiri nanti padan muka.....aku doakn budak tu nanti berjodoh gn org dr klate...hehe....nick....teruskan usaha mencari awek2....klu bleh terjah je budah diana tu....usha skit...biar dia tau penangan lelaki klate nie....hisshhh

    ReplyDelete
  26. Saya study kat sana 2 tahun alhamdulillah je. Tak kena bunuh pun.

    ReplyDelete
  27. Haha tk tau le, first time dgr. Saya on je negeri apa pun, asalkan dia menepati ciri2 nya haha.

    ReplyDelete
  28. hahahaha..tu pmpuan budget nmenye..skli tgok,terjodoh plak ngn orghe klate..haaa....padan muke pmpuan tu..hahahhaah

    ReplyDelete
  29. nick takpe tu...sabar je la...yang dia tak tahu...Allah dah tentukan siapa pasangannya...nanti diam kalau berjodonh dengan orang kelantan...bagi sweetyz semua manusia sama je...

    ReplyDelete
  30. sabor je la..takpe,kalau diorang taknak.. perempuan kelantan kurang sikit persaingan..hahaha

    ReplyDelete
  31. betul lah kot. kat universiti memang ada sikit sikap kenegerian tapi biase2 je kot.

    ReplyDelete
  32. bab asabiyyah tu, kalau kita jumpa set negeri kita pun kita nak kumpul jugak. kalau macam tu persatuan kat universiti banyak gile asabiyyah. ade persatuan anak johor, kelantan perak, semua negeri la.

    ReplyDelete
  33. cant say anything sbb most of my frenz are kelantanese huhu~
    tapie ape2 pun depend pade org jugak... ade je org negeri laen yg pelik2 cume ta penah la plak amek kesah dorg dr ngeri mane~haha

    new update :) hehee
    http://wanie-raina.blogspot.com/2013/01/time-is-getting-faster-2013.html

    ReplyDelete
  34. wow.. agak pedas di ctu ya.. hohoho.. agakny pmpuan tu penah frust ngn lelaki asal kelantan kot... heheh

    ReplyDelete
  35. aku ni lahir di kelantan. membesar di KL. sekarang family pindah KB. aku pernah duduk kat KB pun 6bulan masa praktikal. Sekarang pun cari rezeki kat Subang Jaya. Apa yang aku boleh kata, tak semua orang kelantan macam dia kata. Kebetulan dia terjumpa dengan orang yang dia kata pelik tu je.

    ReplyDelete
  36. ermm,, pendapat saya sama jer dengan kawan awak tue, tapi certain jelah. kalu abe nick nok tau sayo ramai saing klate, kalu kechek klate bule lah sikit2. kih3 ! but, seriously lah..kawan dengan org kelantan nie best and one of my best friend org kelantan =)

    ReplyDelete
  37. sabar jelah...kalau orang tak suka kita...bukan bermakna kita nie tak baik...biar jelah...nanti diam kalau berjodoh dengan orang kelantan...bagi sweetyz semua sama...

    ReplyDelete
  38. mane2 negeri pon same, time blaja kt univ, mmg diorg akan cari geng senegeri sbb sng nak balik kampung..membe2 aku yg paling ketare grup kedah..semua geng die orang kedah..grup kelantan x dek pulak...
    aku rase jadi cam ramai orang tak suke org klantan sbb perbezaan politik..klu ader silap sikit jek, media mula la buat memperbesarkan kesilapan tu..ye la negeri pembangkang...mestila nak tunjuk satu dunia betape buruknye negeri tu..org lain mengiyakan je la

    memang sedih kot org kutuk negeri sndr...sempit betul pemikiran..
    btw, ader ke orang kelantan nak kat minah tu? yg die beriye sgt x nak kat org klntan...

    ReplyDelete
  39. ntahla.. rase mcm ok je org klntan ni

    ReplyDelete
  40. saya kawan dgn org kelantan!hosmet!rumet!...ok ja pun..yg perempuan la....

    ReplyDelete
  41. tmpt lyeen study pun,tak nmpk juga org klntn ni suka hdup dgn rkn senegeri..tak dinafikan tu ad ajuga..tp minoritila..tak ramai..apapun, jodoh tu rhsia allah..baik bruk bukan dtntukn dr ngeri..dr hati..:)

    p/s: kalau org dah kutuk nkgri2 ni..mmg snsetif rasa nk hacked je twitter dia..eh?haha

    ReplyDelete
  42. takde semangat kekitaan langsung! Klu xsuka pun,bukan mcm tu caranya nak canang kat semua org buat apa?

    ReplyDelete
  43. bukna kelantan je..swk pon ramai yg xsuka nick..biasela tu..tp sies la budak tu mmg berani..hah..kang kene jdoh org kelantan..padan muka..

    ReplyDelete
  44. Selamat mengajar cikgu nick...

    ReplyDelete
  45. maybe random post je kot. better x payah post benda yg boleh menimbulkan kontroversi ni. laju je org nk capture status kita huhu

    ReplyDelete
  46. Saiko maybe. Mungkin pernah ditinggalkan oleh bf orang Kelantan. haha.

    ReplyDelete
  47. Hohoohohoho... Dah byk kali mcm ni... Byk org xsuka org srwk.. Huhu.. Ntahlah.. Tp semestinya byk keuniikan dlm semua negeri... Sapa2 nak dtg srwk meh sy boleh bawa trmpat best2 hehe

    ReplyDelete
  48. abg ipar anna org kelantan.. kami org penang.. ok je ngan dorang..

    ReplyDelete
  49. dari mana pun org tu, yan penting bertanggungjawab, baik dan paling penting beriman

    ReplyDelete
  50. selalu beat dgn budak kelantan kat dlm kelas. paling best kita orang gaduh pasal bola. selalu budak tu menang sbb kelantan menang. dari situ dtgnye kegeraman. tapi semua org sama jer kan. Lelaki kelantan hensem kan ? macm fizo.

    ReplyDelete
  51. TAK SURE LAH... tidak semua org kelantan tu mcm spt yg dikata dan tak semua org KL, JOHOR KER apa pun spt yg org kata.. pendek kata manusia. mcm2 ragam...
    asal usul tu bukan ukuran pada sifat peribadi...
    smgt kenegerian ni tak semua rasanya. roomate leeza ikutkan asal kelantan, tapi dia sndiri kurang gemar dgn sikap itu.. lalu dia berhijrah ke johor dan kini kembali ke kelantan semula. haaaa dan dia cerita pd leeza, dia selalu dipandang senget kat kelantan skrg ni sbb tak reti cakap dialek kelantan.. hoooo...

    pernah juga ada seorang guru kelantan berkata dgn leeza.. kami org kelantan mmg kuat smgt kenegerian.. jadi apa2pun kami mmg kuat dgn org2 kami...

    di sini leeza lihat ada dua persepsi yg berbeza... hakikat, manusia itu berbeza.

    ReplyDelete
  52. suke ke tak tu pada aku bersifat subjektif dan individu. so, what's personal better keep it personal

    tindakan minah ni betul2 menunjukkan sikap yang tak matang dan tak sensitif pd masyarakat, org kelantan terutamanya. lantak ngkau la nk suke atau tak suke sape pon, tapi yang pi bagitau satu dunia tu ape kes. Childish..pfftt

    p/s:relek bro, setakat minah sorang ni pny taste, ko tak jatuh saham lg la..haha

    ReplyDelete
  53. salam bro nick
    Lawatan malam bro nick

    ReplyDelete
  54. sya oghe klate.. de 4 org abg. 3 drpd 4 tu smua kwin dgn org luar klate. bhagia jer..

    ReplyDelete
  55. pengakuan berani betul perempuan tu..

    ReplyDelete
  56. jodoh xtau lg dah ckp yak.. hmmm....

    ReplyDelete
  57. hurmm.. bagi yuyu tak boleh perempuan tu ckp macam tu.. Jodoh kan ditangan Allah.. Siapa dia nak tolak2 jodoh.. Jangankan nila setitik rosak sebelanga.. tak semua kot orang kelantan perangai pelik2.. hanya kerana sikap sesetengah pihak.. semua terkena.. ish3..

    ReplyDelete
  58. perangai annoying bergantung kepada individu, bukan negeri kelahiran

    ReplyDelete
  59. mana ngri pon sama ja.. law perangai x elok huduh piang tu diri sndri bkn negeri adoiyaii

    ReplyDelete
  60. smua manusia sama, xkisah dia dtg dr negara mana sekalipon, yg pastinya sikap silaturahim harus wujud..
    macam sy, sy suke dapt kenal2 dgn owg yg pelbagai negeri nie, bru best..knkn..:)

    ReplyDelete
  61. sebab kite ni org klate jd kite xsedar kot. ntah. saya pun xtw la mende yg pelik nye. tp klu jd nak dara p.mas pulak, xkesah la muke camne pun org msti ckp.. ooo..patut la cntik. org p.mas..-.-

    stereotaip kan.. -.-

    no worries. xpo. kito pakat saing pok pok kito..hahahaha..

    ReplyDelete
  62. Tapi budak tu comel sungguh lah. Biasalah budak remaja, nenanti tu luaslah pandangan dia.

    ReplyDelete
  63. mulanya saya pun fikir camtu juga. org kelantan ni sifat kenegerian sgt tinggi. tp bila fikir balik, arwah pakcik saya pun kawin ngan org kelantan..lagi la makcik tu pilihan mak saya utk jd kakak ipar. Alhamdulillah, makcik saya tu baik je. Kawan2 saya pun ada je dr kelantan. Pada saya,yang penting diri kita, cara kita berfikir dan menerima ketentuan jodoh. tu yang penting. kalo dah perangai xsenonoh, kawin orang luar negara sekali pun, tetap xbahagia kan.

    ReplyDelete
  64. loh...ada gak pmpuan cam nie. kalau dah jdh dngn orng pata timur epcly klate baru tahu tinggi rendah langit tue. xsemua orng mcm tue. mmg la orng klntn nie ada smngt knegrn yng kuat..kat mana2 pun dorang p bleh bawak diri...

    ReplyDelete
  65. erm...budak ni kurang cerdik kot! klu Allah jodohkan dgn org Kelantan nti br padan muka!.. Bagi Kak, org kelantan baik2 ape, lemah lembut..ntah lah coz kak dulu msa study ramai member kamcing org Kelantan..sampai skrg stil baik dgn depa...:)

    ReplyDelete
  66. Hehe....kalau mengikut pandangan saya, sifat kenegerian tu semua orang daripada segenap negeri ada hehe.....tapi yang nampak agak ketara adalah daripada warga Kelantan hehe....mereka sangat rapat antara satu sama lain dan boleh back up, mungkin itu menyebabkan rakan daripada negeri lain tak senang duduk kot? hehehehehe

    ReplyDelete
  67. hehe... akak pun ada experience cam ni gak... mber akak ni pun ada bt statement x nk kawin ngn org klantan... tp y dia duk minat duk becinta bagai ngn org klatan gak... then frust habis org kltan dibencinya... huk mcm2...parok la weih... hehe

    ReplyDelete
  68. @skulluv

    kimi ni satu2nya membe kelantan yang out of the box. meh kawan dengan dia. haha

    ReplyDelete
  69. aku org Johor Lelaki.. penah temankan kawan perempuan KELANTAN hangout, then kt tempat makan dia nmpk kwn KELANTAN dia.. dia pot pet2 berdua sampai ke hostel masing2, lupe kat aku ... WTF ?!!!!

    ReplyDelete
  70. x semua ore klate g2..ramai ag eh klate hok baik2.baru kenal sore nk judge kite mcm..unfair utk kito hok lain ni.mintak2 la si diana ni dijodohkn dgn ore klate.dio x rajin try lagi budu sedak ko dok.

    ReplyDelete
  71. aku org perak..aku prnah kwn ngn bdak kelantan msa bljar kt terengganu dlu..bg aku org klantan mmg trbaik.bagus2...mmg aku respect lar smngat knegerian mreka.x pernah plak diorg myisih aku mcm org ckp.yg sbnarnye adlh silap dri sndri nape nk slah kn org laen???? korg yg x pndainyesuaikn diri..1 lg istimwa psal org klantan iaitu kbranian mreka.aku bnyk brhutang budi dgn org klantan..aku tabik spring mat2 kelantan.....

    ReplyDelete
  72. aku org perak tp suka brkwn dgn org kelantan..org klantan bagus2.aku tabik bdak klantan cz bnyk brhtg budi dgn mreka msa blajar kt terengganu dlu....smpai skrg pn aku msih brhubung.kami dh mcm adik brdik.kluarga mreka pn dh mcm kluarga aku cz slalu ikut kwn blik kg time cuti sem....bila ckp psl klantan trngat psl budu....perggghhhh sedapppppp.....

    ReplyDelete
  73. aku..erm..ikutkan memang tak suka org kelantan stat dpt roomate yg ntah pape (org klntan)... dulu la masa dok study univ...dahtu skrg ok dh...knl sorg neh then close, da planning nk bina masjid..but akak dia lak halang sbb aku utara then dia nk 1 negeri ngan adik laki dia..siap ada calon, soo...Redha je la...Allah ada dgn kita... nk ckp sedih..Allahualam la...(sungguh x paham pemikiran sesetgh org yg pandang negeri...)

    ReplyDelete
  74. Pompuan gila kut. X yah pky tudung. Attitude x elok. Prasangka buruk kt org.

    ReplyDelete
  75. Attitude x elok. X ngaji agama bdk ni. Thp prasagka buruk kt org tinggi. Ingat dia ja bgus.

    ReplyDelete
  76. Rasa mcm bagus kut....

    ReplyDelete
  77. Muka bdk ni x lawa pun.Ada ke laki klntn thegeh2 kt dia. Kesian kn perassn org klntn nak kt dia

    ReplyDelete
  78. Mnew2 negeri samew jew..xsemua budak klantan prgai trokk..ada sgt yg baek yg korang xkn sangka ad mnusia sebaek ni..so jgn lr slah sangka klau jmpa org klantan...setiap org ad klebihan n kkurangan masing2...

    ReplyDelete
  79. Banjir 2014 jadikan pengajaran..xkire puak xkire negeri saling tolong..satu Malaysia hadapi ...buka mata hati makhluk Allah sama dimuka bumi..

    ReplyDelete
  80. Tapi anak pempuan kelantan comey2

    ReplyDelete
  81. Memang aneh. Yer sangat pelik dan aneh itu antaranya adalah kelantanese

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.