Ingat Lagi Tak Kenangan Zaman Sekolah Rendah?

Mak aku : "Dah pukul 6.00 dah ni, cepat mandi nak gi sekolah..budak-budak lain dah siap dah tu ”.

Aku : "Bangun dah ni..( padahal dalam hati cakap 5 minit la lagi, baring kejap).

Mak aku : "Budak ni tak bangun lagi ke..dah lewat ni".


Konpem korang tersenyum sendiri bila fikir masa sekolah rendah dulu nak bangun pagi pun kena mak yang tolong kejutkan. Bila duk sorang-sorang terkenang pulak memori zaman sekolah rendah dulu. 


 

Kenangan 1
Korang still ingat tak ingat kenangan masa darjah 1, 2 dan 3? Apa yang aku ingat, setiap kali exam mesti dapat 90-100 markah bagi setiap subjek..heheh. Katakan kalau dalam kelas tu ada 30 orang. So, siapa yang dapat nombor 25 ke bawah akan ditukar ke kelas yang lain. 2M untuk kelas pandai dan 2K untuk kelas biasa. Agak-agak korang la aku kelas yang mana?

Kenangan 2
Masa aku darjah 3, time tu ada lagi PTS, peperiksaan penilaian satu. Ala, exam yang membolehkan korang lompat kelas dari darjah 3 ke darjah 5. Kalau tak silap aku, dalam satu paper je bermacam-macam jenis soalan yang ditanya dan susah jugak la. Bayangkan otak budak 9 tahun, aku tengok pun dah geleng kepala..hahaha. Memang tak lulus pun.

Kenangan 3
Mimpi ngeri bagi budak sekolah rendah bila tengok ambulan datang ke sekolah untuk BCG Vaccination dan cabut gigi. Ramai yang takut kena inject dengan BCG sebab ada cerita pernah ada budak terpaksa bawak ke hospital sebab kes jarum patah. Budak perempuan siap menangis lagi..yang laki pulak lari sembunyi..hahah. Jenuh akak-akak misi yang cun nak pujuk. Aku steady je..bukak baju dan akak misi tu terus cucuk.


 

Kenangan 4
Benda yang paling aku takut masa sekolah rendah bila tak siap kerja rumah dan tak bawak buku latihan. Ada sorang cikgu kat sekolah aku dulu siapa yang tak siap kerja rumah yang diberi konpem kena penampar. Kalau tak pun kena berdiri atas kerusi sampai habis masa. Sebab tu la ada yang sanggup tak datang sekolah kalau tak siap kerja rumah..bukan aku ye..hehehe. Tapi budak-budak zaman sekarang rilek je, bukan setakat tak bawak buku, buat hal tak senonoh kat sekolah pun cikgu dah takut nak marah. Sekarang cikgu marah student, cikgu kena saman.
 
Apapun, best kan, imbau balik kenangan time sekolah rendah. Sebab datang sekolah memang tak pernah fikir nak study..main je. Macam mana lulus UPSR pun tak tau..hahaha. Ingat lagi tak kenangan zaman sekolah rendah korang?


Ingat Lagi Tak Kenangan Zaman Sekolah Rendah? Ingat Lagi Tak Kenangan Zaman Sekolah Rendah? Reviewed by Nick Nashram on 14:43:00 Rating: 5

16 comments:

  1. kenangan tiga tuh yg pling aku ngeri...hhahah

    ReplyDelete
  2. "Bangun dah ni..( padahal dalam hati cakap 5 minit la lagi, baring kejap).
    - tabiat ni bawa sampai ke tua bro...hahaha...kenangan 2 aku berjaya melompatnya..tp yg paling teruk aku ingatla...bab doc gigi...huh yg ni mmg buat lutut goyang...

    ReplyDelete
  3. wahh kalau asyik dpt markah 90 tu kompom class 2M.. haha.. tp seyeslah skolah waktu dulu2 lagi seronok sbb takut kalau gagal exam, takut kene hukum, rindu pulak kene hukum haha.. dulu zaman budak lebih respek n hormat dgn cikgu..

    ReplyDelete
  4. Teringat time sekolah rendah dulu nak cabut gigi..lari g sembunyi dalam toilet..nurse p carik siap bawak senarai nama lagi panggil kat toilet..so funny!!nangis2..da beratur lak smpai giliran suh budak lain ke depan dulu..kononnya sakit peerot..malu jew..dahla pengawas sekolah..haha

    ReplyDelete
  5. Teringat time sekolah rendah dulu nak cabut gigi..lari g sembunyi dalam toilet..nurse p carik siap bawak senarai nama lagi panggil kat toilet..so funny!!nangis2..da beratur lak smpai giliran suh budak lain ke depan dulu..kononnya sakit peerot..malu jew..dahla pengawas sekolah..haha

    ReplyDelete
  6. ingat2 lupa. aku doktor gigi xde hal. sebab gigi ok je.

    cuma kenangan cikgu paling garang aku memang xkan lupa. cikgu math time darjah 5 & 6.. gilak garang. belum masuk kelas lagi aura beliau dah sampai dulu. pastu masuk2 kelas je dia akan bagi balik buku latihan. so sape2 yang x siap keje, tulisan x kemas, tulis jawapan salah, dia just baling keluar kelas je buku kitorang. (buku aku kena buang sekali je. tapi pastu terus among the top scorer..have to la.. kalau x mau terbang melayang lagi buku kan?)
    tapi yang bestnya, sampai sekarang math aku masih ok lagi. so.. memang sangat2 berguna la teknik beliau. haha~

    ReplyDelete
  7. kalau time ko register tu ada key in domain.. so, ko just kena edit balik je domain tu. masukkan domain baru. ilang tu aku x sure.. selagi coding dia ada dalam template blog ko, rasanya x ilang kot.

    aku x berapa sure. tapi kalau cam iklan nuffnang tu, ko just kena tukar domain je. after 1 hour, dia dah link balik.

    "untuk sebarang maklumat lanjut, sila bertanya pada yang lebih pakar. sekian, terima kasih.
    dari kami, durian insurans." hehe.. :P

    ReplyDelete
  8. hahahaha...mmg betul la...
    tiba2 terimbau kenangan masa skolah rendah la plak!

    ReplyDelete
  9. syoknya zaman dulu kan kan...

    ReplyDelete
  10. betui tu @Aslvie time nak check gigi la saat yg plg menyeramkan kat sek. rendah...satu kali tu sblm p siap gosok gg 5-6 kali...konon2nya nk cucikan spy xkn cabut...xtfikir pun sblm ni punya hal abis coklat satu balang...

    ReplyDelete
  11. Hahaha betol2.. dulu plng mls nk pg time cabut gg.. Smpai tua fobia bnda tu hahaha

    ReplyDelete
  12. kenangan paling tak boleh lupa, kena berdiri atas meja sebab tk hafal sifir :)

    ReplyDelete
  13. hahaha.. kenangan sekolahhh dluuu paling x suka bila kena tngkp gmbr sekelas.. hahaha :)

    ReplyDelete
  14. haxhax..memang pun..
    tapi PTS jarang budak lompat tahun
    ni pun ade nostalgia gak
    http://otakmatadanjari.blogspot.com/2012/12/mengimbau-nostalgia.html

    ReplyDelete
  15. paling yg best part takut bcg tu haha

    ReplyDelete
  16. hmm rindunya sekolah rendah. takyah pikir ape. aku dulu kira mcm top scorer gak ah. tapi tetibe penah sekali markah bm aku dapat 28%. gile kau. mau tak takut nak balik umah. nasib mak ayah gua steady je. pecaya kat anak dia hahaha. masa kecik2 ni seronok sangat. zaman tu gadget sume perkara yg abnormal bagi kita sume bdk2 ni. yang kita tau duduk depan tv layan dragon ball hujung minggu. layan digimon. aku ni sampai bile tgk balik anime2 lame ni rase sedih gila. rae mcm nak ulang balik masa. hmm nak buat cemana. perjalanan hidup

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.