Korang Pemilik Darah Jenis Apa?


Nurse : Awak darah jenis apa?
Aku : Rasanya darah jenis A...eh, bukan kot. Rasanya AB..errr..entah la, tak ingat dah.

Seingat aku kali terakhir aku derma darah masa last sem kat IPG. Pastu sampai sekarang belum lagi derma darah kecuali derma kat nyamuk yang datang curi malam-malam. Tapi aku yakin darah aku jenis A. Nak tahu jugak darah jenis A ni darah yang macam mana, so aku google pasal ni dapat la sikit info tentang jenis darah.

Kalau korang nak tahu, pemilik darah jenis A :

  • Darah "A" hanya boleh menerima darah daripada penderma darah jenis "A" atau "O"
  • Darah "A" hanya boleh menderma kepada penerima berdarah jenis "A" atau "AB"
Kepada pemilik darah jenis O, mintak maaf la ye sebab aku sedut darah korang tapi tak boleh nak derma balik darah aku kat korang. Kesian jugak kat pemilik darah O kerana mereka hanya boleh menerima darah dari kumpulan mereka sahaja. So, korang pemilik darah jenis apa?

Korang Pemilik Darah Jenis Apa? Korang Pemilik Darah Jenis Apa? Reviewed by Nick Nashram on 14:38:00 Rating: 5

29 comments:

  1. ko percya x yg ak xtahu drh ak apa..haha...

    ReplyDelete
  2. B, tapi x ingat B+ ke B-…lama sangat dah

    ReplyDelete
  3. Nie dia pemilik darah jenis 0..seigt saya la..dulu time jadi peserta khidmat negara dulu time nk derma darah bru tau darah jenis 0..tp terus xleh derma kata nurse darah kurennggg..heeee...

    ReplyDelete
  4. leeza tak tahu pun leeza darah apa. teruk sgt ni.

    ReplyDelete
  5. tak tahu jnis darah...

    **blum interview lg yea? gud luck...

    ReplyDelete
  6. tak tahulah jenis ape .. Tk pernah check

    ReplyDelete
  7. me..darah AB ;)
    ada kad lagi..haha

    ReplyDelete
  8. aku darah O, boleh bagi kat owg atau sape2 tp hanya accept darah O je, darah lain tak bule

    ReplyDelete
  9. mse blaja psl bab darah ni..konon2 t'ign nk jenis 'o'..baik la konon..sbb boleh kasi kat semua kan..hee..tp xnk la..nak 'AB' pulak sbb boleh kasi kat 'AB' je..jimat darah..yuhoo..^^

    btw,sy sndri xtw..jenis darah apekah sy??..xD

    ReplyDelete
  10. Kita A. yess sama dengan bro nick. huhu

    ReplyDelete
  11. alamak ! saya tak tahu lah darah jenis ape.. hehehe

    ReplyDelete
  12. KY pun tak tahu golongan darah apa..

    ReplyDelete
  13. yuyu langsung x tau darah yuyu jenis apa.. sbb x pernah derma darah pong.. hehehe

    ReplyDelete
  14. O+..
    takpe.. dah memang sifat kitorang ni pemurah. nak buat camne.. huhu. ;p

    ReplyDelete
  15. Saya B+ tapi tak bleh derma darah kat org...huhu...doktor kata "awak ada anemia, mn boleh derma darah kat orang...nnt awak yg pengsan" so, mmg xleh tlg slmtkn org mlalui darah... kesian dorg...

    ReplyDelete
  16. Haha..
    nyamuk memang menyakitkan hati.
    tak ingat la darah jenis apa :(

    Jom join:
    Segmen Blogwalking sampai lebam!

    ReplyDelete
  17. erkk... sya x tau darah jenis ape mngalir dlm bdn ni.. hihihi

    ReplyDelete
  18. ermmmm xingatlah.. rasanya AB kot.. tanya mak pun dia tak ingat haha

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum ... betul tuh ... adakah kita kat golongan yg jaga mlm sbb online tapi bukan tahajud ... ^_^ ... syyy ... ibadah antara kita dgn Allah ... heheheeee . Cian lah saya nih yg darah jenis O ... waaaaa

    ReplyDelete
  20. Saya B+.Tapi setakat ni x dapat derma darah lg sebab asek x cukup syarat.Huhuh.

    ReplyDelete
  21. entah ler, tak ingat la pulak darah jenis apa, bahaya ni

    ReplyDelete
  22. sama dgn adik intanfirdaus.

    ReplyDelete
  23. Hari tu nak test darah di makmal sekolah tapi tak jadi sebab saya takut sangat tengok kawan-kawan cucuk darah kat jari. T___T

    ReplyDelete
  24. aku plak...darah jenis senang 'naik darah'...nak kene plempang...meh sni..

    ReplyDelete
  25. aku plak...darah jenis senang 'naik darah'...nak kene plempang...meh sni..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.