Jodoh Mak Ayah Cari VS Jodoh Cari Sendiri VS Tunggu Jodoh?


Lagi-lagi isu jodoh. Cakap pasal jodoh ni rasanya ramai yang kat luar sana termasuklah golongan blogger sendiri yang dah berpunya, belum lagi berpunya dah masih lagi tercari-cari. Pernah dengar ada orang cakap " Kan jodoh tu dah ditentukan..nanti datang la tu". Tapi bila korang dah capai satu tahap, korang akan mula fikir pasal jodoh ni macam penulis entri ni la :)

Persoalaannya, nak cari jodoh tu korang suruh mak ayah cari atau korang cari sendiri atau korang tunggu jodoh tu datang?

JODOH MAK AYAH CARI

Orang kata bercinta selepas akad nikah tu lebih indah. Tambah pula kalau family pilih siapa pasangan kita konpem la yang terbaik. Yalah la, orang tua kan makan garam terlebih dahulu. Tapi tak kurang jugak ada desas desus yang cakap kalau mak ayah cari susah la sikit sebab baru nak kenal dan faham si dia, dia suka apa, tarikh lahir dia bila dan macam-macam lagi la.  Setuju ke jodoh mak ayah cari?

JODOH CARI SENDIRI


Rasanya majoriti yang baca entri ni suka cari sendiri jodoh korang kan? Bukan apa, ramai yang kata jodoh kalau cari sendiri lebih serasi dan sesuai dengan taste orang sekarang cari pasangan idaman. Maklum la dah bertahun-tahun couple, benda apa yang dia suka dan tak suka tu kita dah masak sangat. Korang rasa betul ke?

 
TUNGGU JODOH

Korang mesti tak nak jadi forever alone kan..hehehe. Tapi masalahnya ada jugak yang tunggu bulan jatuh ke riba. Rasanya kalau bab tunggu jodoh ni, perempuan yang untung sikit berbanding lelaki. Lelaki kalau tak usaha nak cari jodoh atau harap jodoh tu datang sendiri...jawabnya jadi bujang tua la. Unless korang hensem, kacak dan bergaya, kaya pulak tu konpem orang datang cari. Tak kira la lelaki atau perempuan, tunggu jodoh ni korang rasa elok ke?

P/s : Walau bagaimana pun kira merancang Allah yang menentukan segalanya :)

Jodoh Mak Ayah Cari VS Jodoh Cari Sendiri VS Tunggu Jodoh? Jodoh Mak Ayah Cari VS Jodoh Cari Sendiri VS Tunggu Jodoh? Reviewed by Nick Nashram on 17:15:00 Rating: 5

36 comments:

  1. mak ayah nk cri calon takdak calon , nak cari sendiri pakej x lengkap , nak tggu jodoh takut tak sempat :/ haha

    tapi org msti pilih cari sendiri kot sekarang :D

    ReplyDelete
  2. Bf sekarang adalah yang fie cari sendiri, tapi awal awal perkenalan lagi fie memang dah explain dekat ayah umi fie alhamdulilah diorang setuju. Sebab fie pernah bercinta dengan someone dan diorang tak suka. Bagi fie, keredhaan orang tua yang lebih penting.

    ReplyDelete
  3. Bf sekarang adalah yang fie cari sendiri, tapi awal awal perkenalan lagi fie memang dah explain dekat ayah umi fie alhamdulilah diorang setuju. Sebab fie pernah bercinta dengan someone dan diorang tak suka. Bagi fie, keredhaan orang tua yang lebih penting.

    ReplyDelete
  4. Bila berbicara tentang jodoh ni, pening. Hehehe. Macam2 pendapat. Allah lebih tahu yang terbaik. :)

    ReplyDelete
  5. Intan carik sendiri..lepas tu sekarang tolong kawan cari jodoh..lepas kenen kenenkan dekatt pak sedara sendiri, akhirnya menjadi..

    ReplyDelete
  6. aku rase setakat kacak bergaya pon xleh jugak...yang penting ayat yang power..haha..percayalah~

    **mesti penah tengok awek yang cun bersama balak yang...erm..uhuk2

    ReplyDelete
  7. @Anak Pak Muin
    a'a..terlupa pulak..betul tu, bukan nak kata tapi memang fakta..laki yg tak hensem tapi awek dia cun giler..kita yg tengok pun jeles..hahah

    ReplyDelete
  8. @Nick Nashram
    apa yang anak pak muin cakap tu memang fakta!! :P

    ReplyDelete
  9. @Cik F
    kalo camtu melepas la kalo lelaki tak pandai nak mengayat perempuan :)

    ReplyDelete
  10. Salam. Nak citer pasal jodoh ni urmm... Maklumlah org xde org yg syg kan... Huhuhu. Xpe,, bg sy jodoh yg terbaik ialah jodohyg dcri olh parents sbbnye sy da puas mncri dan hampa akhirnya jadi biarlah parents yg crkn kerana Allah pernah berfirman bahawa redha seorang ibu itu adalah redha daripada Allah juga. Wallahua'alam...

    ReplyDelete
  11. sakng ni aku masih mencari2 bro. tak jumpa2. parents aku pula bagi peluang. depa kata 'hang cari sendiri' hehe

    ReplyDelete
  12. @RidzDean Al-Islam
    wslm..sama la kita bro.kalo still study lagi boleh la cuba2 cari..bukan pe, bila dah kerja nanti susah nak bagi masa antara kerja ngan nak cari jodoh lagi..kalo x jumpa jugak suruh je parents yg cari :)

    ReplyDelete
  13. Yg penting doa je. hehe.. tp ustz sye ad ckp, ade org tu jodoh dy dah mati.nauzubillah la

    ReplyDelete
  14. cikgu pikir pasal jodoh ye? hahaha takpe, jodoh tu ada, rahsia Allah. Cari la, jumpa la tu nanti. :D

    ReplyDelete
  15. Entri best wajib komen. hehe..

    1) mak dg arwah ayah akak x pernah sibuk bab jodoh anak-anak sbb yakin anak-anak akan pilih yg terbaik untuk diri sendiri. Lagi pun, kalau apa-apa jadi pada masa depan tidaklah akan membabitkan mereka. 'Dah ko sendiri yang nak, kan?' haaaa....cenggitu.

    2) w/pun jodoh adalah ketentuan Allah SWT. Tapi ia tidaklah bermakna 'ko duduk saje takyah buat apa2. Tunggu je jodoh dtg kat ko.' Nak dapat jodoh yang baik kena usaha, usaha dan usaha. Pilih sahaja.

    3) Silalah bagi ruang dan peluang pada diri sendiri dan bakal-bakal jodoh yang sesuai. Jangan mula-mula kenal je terus judge dia macam2. Kita tak tahu masa depan nanti mcm mana. Entah-entah masa depan bersama beliau lebih gilang dan terbilang. Akak dah tengok ramai kawan2 mcm tu time belajar dulu. Judge awal2, last2 padan muka melepas. haha..

    eh.....byk nak komen ni. Baik tulis entri ye dop? LOL....

    ReplyDelete
  16. cari sendiri the best way..tp klo mk ayah pun xde slhnyer..sbb diorg taw y terbaek utk anak2..klo tggu je..bile nk jumpe?ye dak..?usaha..usaha..~~hehe..xD

    ReplyDelete
  17. sy kena usaha cari jodoh sendiri..kalau meme Allah tetapkan jodoh sy dgn seseorang tu pasti akan berjumpa...kalau x di dunia pun, akn jumpa juga di akhirat. Amin....

    ReplyDelete
  18. Tak juga bro..pompuan sekarang berani. Kalau dia suka mamat dia approuch...hihihihii.
    Lelaki kan sekarang kurang....kiiki.

    ReplyDelete
  19. KY setuju dengan jodoh mak dan ayah..mana ada ibubapa nak rosakkan anak2nyakan? pasti mereka dah cari yg terbaik, dan cinta selepas nikah memang terbaik

    ReplyDelete
  20. Haizz.. ibarat ''Pipit tuli makan berhujan, hendak dihalau kain basah, tak ditahan padi habis.'' serba serbi salah nk mnjawab.. papepown tawakkal je la..nggee~ Jodoh harapanku, calon/jodoh tuh rajin membacakn Yassin andai kata hamba pergi dulu... sekian. T.T

    ReplyDelete
  21. jodoh dtg sendiri - camana? boleh le

    ReplyDelete
  22. lebih suka cri sdri..
    tp kta org plhan ibu bapa tu lbih baik sbb dorg sdri ade byk pnglaman..
    ape2 pn jodoh ditgn Tuhan, kita berusaha shj.. ;)

    ReplyDelete
  23. yess , kita yg merancang Allah yg tentukan .. Selamat bertemu jodoh abe Nik / Ustaz Nik

    ReplyDelete
  24. Tak kish dtg dr mana pun jodoh tuh dr kita @ pilihan ibubapa yang penting hubungan tu direstui dan kekal bahagia..

    ReplyDelete
  25. jodoh yg zura ada skrg ni, dia datang sendiri..cewahh...hehe .. kenal kejap dia terus ajk kawen. kita pon ok,kawen.jumpa parent masing2,alhamdullilah ok jgk. jadi, kenal dia bln mei 2008,tunang ogos 2008, nikah nov 2008. betul2 bercinta lepas kawen. zura tak nak mak ayah pilih kan :)

    ReplyDelete
  26. zaman skarang ni ade lagi ke jodoh yang di cari mak ayah? mostly rasenya semua dah pandai cari sendiri.. tapi mungkin ade segelintir lagi yang masih jodoh nya di kendalikan orang tua... tgk bebudak sekolah skarang semua pasti dah ade kapel masing2... aman skolah lagi da pandai pilih..

    ReplyDelete
  27. oh,yang ini ka?annur pilih tunggu jodoh kot...biarlah tuhan yang tentukan...kita jadi yang terbaik,insyaallah dipertemukan dengan yang terbaik juga...:D

    ReplyDelete
  28. hehe..tiba-tiba nak pergi meminang lelaki..kang org ckp gelojoh pula. padahal, sbb dah rasa lelaki yg baik makin pupus. kalau tak ambil awal2, susah pula nak jumpa yg baik mcm dia di kemudian hari..hehe - sekadar pandangan..

    ReplyDelete
  29. Hurmm.. for me.. Allah dah tentukan yang yuyu cari pilihan jodoh sendiri.. alhamdulillah mak ayah pon setuju dan sudah melepasi fasa pertama.. Insyaallah, niat yang baik Allah akan bantu kita untuk ke fasa perkahwinan... :)

    ReplyDelete
  30. leeza tak mgkin berkesempatan utk merasai jodoh mak ayah.... coz my mom dah tak ada (al-fatihah)... my dad jenis tak kesah...

    ReplyDelete
  31. tak kenal, maka tak cinta.

    ReplyDelete
  32. salam...emm... sy tunggu jodoh datang jelah sebab Allah dah tentukan jdoh kita..huhu

    ReplyDelete
  33. Sakit jiwa baca entry ni. :p
    Adeh... xleh nak jawab.

    Lari dari jodoh kot pilihanku.
    Hahaha

    ReplyDelete
  34. ermmm jodoh tu rahsia Allah.. ntahlah.. kalau yg malas nak carik baik ekot pilihan mak ayah jer.. bila dh bercinta mcm2 dugaan... eyhh malas nak ckp fobia hahaha

    ReplyDelete
  35. Tunggu jodoh je lah. takyah cari. hehe

    ReplyDelete
  36. jodoh? hum.. pilihan saya, apa yang mak ayah saya suka, itu lah pilihan saya. Walaupun mungkin saya tak ada sekelumit perasaan pun. Takpe, perasaan boleh dipupuk kan. Tapi, sampai sekarang tak kahwin2 lagi. hehe. sabar je la. dan terus berdoa.. :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.