Cara Nak Tinggalkan Link Blog Di Bahagian Komen

Kadang-kadang mesti anda terfikir bagaimana CARA NAK TINGGALKAN LINK BLOG ATAU ENTRI ANDA DI BAHAGIAN KOMEN ? Biasanya selepas anda komen di suatu blog, anda juga nak tinggalkan link blog / entri di bahagian komen tersebut. Bagi yang tidak tahu, mereka akan ambil link sesuatu entri dan letak je pada ruangan komen seperti ini :

http://nicknashram.blogspot.com/2012/07/nak-jadi-blogger-seperti-denaihati.html

Sebaliknya, untuk meninggalkan link entri itu, anda boleh taip kod html seperti dibawah :

<a href="URL BLOG">Tajuk Entri</a>

Tetapi ada lagi cara yang lebih senang. Kali ne aku nak ajar bagaimana nak tinggalkan link tanpa perlu menaip kod-kod macam di atas tu. Bagi pengguna Firefox, anda boleh pergi ke Tools > Add-Ons > dan search Colt 2.5.7. Bila dah siap download dan install ke dalam Firefox, restart Firefox tersebut. Sekarang Colt 2.5.7 dah ada dan langkah seterusnya ialah copy link mengikut cara di bawah :

CARA NAK COPY LINK BLOG/ ENTRI

1. Halakan tetikus ke tajuk entri anda

2. Right click > Copy Link Text and Location As > HTML Link



3. Ok dah siap copy dan apabila anda nak tinggalkan link di ruang komen, tekan paste dan ia akan nampak seperti di bawah :

<a href="http://nicknashram.blogspot.com/2012/07/nak-jadi-blogger-seperti-denaihati.html">Nak Jadi Blogger Seperti Denaihati, Eyriqazz, Hanis Zalikha & Fatin Liyana?</a>

Mudah je kan. Kalau dah boleh buat, sila tinggalkan link anda di sini :)

Cara Nak Tinggalkan Link Blog Di Bahagian Komen Cara Nak Tinggalkan Link Blog Di Bahagian Komen Reviewed by Nick Nashram on 09:45:00 Rating: 5

36 comments:

  1. kadang2 bagus juga kita buat macam tu, tapi ada sesetengah blog, kalau komen ada tinggalkan link, komen akan masuk spam...

    ReplyDelete
  2. biasanya spambots yg akan spam komen tu..tapi xpa, nak elak daripada kena spam boleh guna comment moderation dan word verification :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous27 July, 2012

    letak link dalam komen memang akan masuk spam.. ada sesetengah blogger pulak dia tak suka org promo link kat kotak komen.. jadilah blogger berhemah.. tak perlu promo link di bahagian komen kat blog2 org.. ni semua permainan budak2 baru nak naik..

    ReplyDelete
  4. anonymous...actually, stiap org ada cara msing.. so, hrgai usaha org..

    ReplyDelete
  5. What? senangnya haha.....nasib baik Nik bgtau hehe.....lepas ni bolehlah letak link pada entry yang berkenaan hehehhehehe

    ReplyDelete
  6. oh? akan kena spam ke klu letak link? wah..info baru tahu ni..
    ni nak try letak link:
    Buku Percuma Hari Kebangsaan

    btw nak tnya ni, boleh bagi tutorial button like & send fb utk setiap entri di blogspot, mcm blog Nick ni x? please...

    ReplyDelete
  7. akhelaken : sesape yang komen kat blog ni dapat backlink percuma sebab blog ni dah tukar status jadi dofollow..nanti akan dibuat tutorial camtu :)

    ReplyDelete
  8. habis la klu kena spam je.

    ReplyDelete
  9. terima kasih atas tunjuk ajar..moga kita sama2 terus maju dalam dunia blog ini, saya baru nak mula aktif balik ,tertlalu ketinggalan dengan dunia blog kini, tq sekali lagi blog anda mmg menarik

    Buka tudung jika mahu kerja, apakah ini wajar?

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas perkonsian ini. Mohon share info untuk bloh saya.

    Penyelesaian kepada gaya hidup moden

    ReplyDelete
  11. coba aku comen seperti ini boleh kah..?

    alquranku

    ReplyDelete
  12. thanks for info..
    tengah ceduk info2 yg berguna nie..

    jmput folow di blog sy yea..
    http://kedaiibudanbayi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. best pulak entry ni...
    tq for sharing...
    nak cuba gak la jadi ke tak..

    10 Tips Meningkatkan Kesuburan Lelaki

    ReplyDelete
  14. Terima Kasih atas tuturial. Sangat bermakna !

    4 LANGKAH MUDAH UNTUK DAPAT 1 JUTA BACKLINKS Gandakan traffic di blog anda.

    ReplyDelete
  15. ALHAMDULILLAH! Memang membantu!

    AZIRA FOOD CHARITY kendalian saya dan NGO AMALTEAM sedang mengumpul dana bantuan banjir dan akan tamat pada 2 Januari 2015 (Jumaat) ini. Boleh ke link blog saya di :

    [ISU HANGAT] AZIRA FOOD CHARITY dan AMALTEAM Kumpul Dana Banjir 2014

    ReplyDelete
  16. berjaya buat!
    terima kasih awak ;D
    jemput join sekali iPhone 5S Giveaway by Syafiqspecki ya. hehe

    ReplyDelete
  17. da try try.. thank for info.. i http://ceritaaisyaismail.blogspot.com/2015/08/assalamualaikum-and-very-good-morning.html

    ReplyDelete
  18. Dah try tadi tapi tersilap pula.

    Ok rasanya yg ni betul. : Percubaan Pertama Membuat Laksam


    Terima kasih ya untuk perkongsian.

    ReplyDelete
  19. tip yang sangat berguna seperti saya yang newbie ni..
    thanks..
    brim 2106

    ReplyDelete
  20. Terima kasih owner blog untuk perkongsian =)

    Done following too & kindly visit mine : KLINIK KESIHATAN PUSPANITA PRESINT 10, PUTRAJAYA

    ReplyDelete
  21. lama x dtg ke sini...asalamuaikum nik

    produk firmax

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.