Once A Cikgu, Always A Cikgu

People in other professions do not have lifelong titles. But with teachers, even after retirement, people still call them cikgu. Once a cikgu, always a cikgu. Kepada yang dah jadi cikgu atau bakal bergelar cikgu, beruntunglah anda sebab sampai mati pun anda akan dipanggil cikgu.


Sama juga dengan cikgu yang dah tak mengajar kita atau yang dah pencen, bila kita jumpa diorang mesti panggil depa ne cikgu, kan? Tak ada kot yang panggil pak cik/mak cik. Mesti rasa bangga bila orang sentiasa hormatkan kita dengan panggilan tu. Cikgu tetap cikgu dalam hati semua orang.

Masa sekolah dulu, aku paling suka cikgu bahasa Inggeris sebab dia sporting. Tiap kali dia bagi latihan, jarang je aku rasa aku buat. Tapi sebabkan suka kesportingan dia tu, so tiap kali dia masuk mesti ada dalam kelas. Kalau subjek lain pernah jugak la cari port tempat lepak. Kadang-kadang sampai lepak dekat rumah sewa. Pandai-pandai la, jangan sampai kena tangkap. Kalau kawalan ketat, libarary la nampaknya jadi port. Masa SPM tak buat dah macam tu.

Bila dah kerja rasa macam nak jadi balik student. Kalau ambil 30 subjek pun rasanya semua dapat A kot. Sekarang ne baru tahu macam mana susah nak jadi cikgu. Dulu masa jadi student time cikgu mengajar duk buat bising, tak bagi perhatian. Masuk kelas pun lambat. Bila cikgu marah mulalah tarik muka. Sekarang ne dah diri sendiri dah jadi cikgu baru faham macam mana perasaan cikgu dulu. 

Aku pernah halau students satu kelas sebab buat bising. Dah la time tu bulan puasa. Kita ne duk sibuk buat lesson plan untuk mengajar esok sampai tak sempat nak sahur diorang pulak buat tak endah je. Tapi macam tu la asam garam jadi cikgu. Bila dah tahu cikgu marah, barulah datang nak minta maaf. Kalau jumpa students dalam facebook pun mesti diorang akan tegur "sir, sihat ke?". Kalau jumpa dekat luar pun, panggilan cikgu tu dari jauh lagi diorang panggil. So, sekali jadi cikgu, selamanya anda adalah guru :)


Once A Cikgu, Always A Cikgu Once A Cikgu, Always A Cikgu Reviewed by Nick Nashram on 21:48:00 Rating: 5

8 comments:

  1. sape tu dalam gmbr? cun je. haha

    ReplyDelete
  2. hahah,,sekadar gambar hiasan je ne.

    ReplyDelete
  3. zeyta : we are in the same league :)

    ReplyDelete
  4. great...:) cuma recently i dah tukar ke matrik lak...anyway...i'm still in d same field...:D

    ReplyDelete
  5. baru u tau kan bukan senang nak jadi cikgu...I pun x sangka blh jadi cikgu...nice knowing u...i enjoy read ur blog...

    ReplyDelete
  6. saya ni bakal guru. In Shaa Allah
    ni baru bakal je orang sekeliling dah gelar saya guru,tapi tu ar timbul kat situ satu tanggungjawab.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.