Tips Ringkas Beli Rumah Pertama Newbie Wajib Tahu

Saya dan isteri sudah membeli 1 biji rumah. Saya membeli sebuah rumah semi D yang mempunyai corner lot tepi dan belakang . Ianya mempunyai spesifikasi pelan dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air. Walaupun pelan rekaan design dalamannya berbeza dengan impian rumah pertama saya, namun pada usia yang sudah menganjak 31 tahun, sekurang-kurangnya salah 1 daripada 5 perkara yang perlu ada sebelum usia 35 tahun dah tercapai.


Kebanyakkan matlamat yang ramai orang ada adalah memiliki rumah pertama atas nama sendiri. Betul tak?


Ini adalah rumah pertama saya, rumah semi D yang dibeli pada harga RM343K.

Nak ada rumah sendiri, memang bermacam-macam cabaran yang dihadapi. Percaya pada diri yang kita boleh capai matlamat tu. Perkongsian Tuan Azizul Azli Ahmad kali ni berkisar tentang panduan bagi mereka yang belum ada rumah pertama. Jom baca sampai habis.

Tips Ringkas Beli Rumah Pertama Yang Wajib Tahu

1. Sebaiknya elakkan membeli unit paling tinggi bagi rumah bertingkat

2. Beli hartanah yang sedia ada atau sudah siap

3. Beli yang berpotensi untuk disewakan

4. Beli, sewakan dan simpan

5. Jangan terburu-buru membuat keputusan membeli

6. Elakkan membeli dekat tangga atau lif

7. Jauhi kawasan yang negatif


8. Sebaiknya beli rumah yang minimum 3 bilik tidur dan 2 bilik air

9. Jika mampu, beli unit Corner Lot

10. Beli di persekitaran yang selamat dan harmoni

11. Beli yang tiada monopoli bangsa tertentu

12. Beli mengikut kemampuan atau bajet

13. Beli rumah yang baik pulangan atas pelaburan (R.O.I) yang tinggi

14. Jangan membeli rumah yang sudah lama atau terlalu berusia.

15. Beli rumah yang sediakan tempat letak kereta yang cukup

16. Beli yang berhampiran adanya kemudahan awam seperti Pasaraya, LRT, Balai Polis, Sekolah, Kolej, Universiti, Klinik, Hospital, Masjid dan lain-lain lagi

17. Beli di kawasan pertumbuhan tinggi dan pesat membangun

18. Jangan beli berdasarkan spekulasi atau cakap-cakap orang

19. Beli yang berhampiran jalan laluan utama atau lebuhraya

20. Beli 10%-20% di bawah harga pasaran semasa

21. Hartanah yang orentasi matahari betul

22. Hartanah orentasi kiblat baik

23. Hartanah menghadap hijau dan air

24. Ruang siling yang tinggi

25. Sebaiknya beli rumah yang lengkap atau adanya ubah suaian tersedia

26. Beli rumah di kawasan perumahan disediakan tangki air besar

27. Jangan beli di kawasan yang bermasalah seperti pernah berlakunya bencana alam seperti banjir

28. Jangan beli di kawasan kadar jenayah yang tinggi atau 'black area'.

29. Jangan beli rumah yang mengadap kilang atau jalan raya

30. Jangan beli rumah berhampiran kabel kuasa tinggi

31. Jangan beli hadapan tanah kosong yang tidak pasti apa tujuannya akan datang

32. Beli dikawasan kejiranan penduduk tetap bukannya ramai yang jadi penyewa

33. Beli berdasarkan margin gaji kita yang betul.

34. Jangan beli kerana ramai orang beli, belum tentu ianya berpotensi.

35. Jangan beli kerana emosi

36. Jangan beli sebab murah tetapi beli sebab ianya ada potensi.

37. Mulakan dengan kediaman kecil dan sederhana.

38. Mintak pandangan kedua sebelum beli rumah pertama

39. Rumah pertama sebaiknya rumah pelaburan bukan rumah idaman kita

40. Jangan guna pembiayaan kerajaan untuk rumah pertama, guna bank pun tak mengapa.
Tips Ringkas Beli Rumah Pertama Newbie Wajib Tahu Tips Ringkas Beli Rumah Pertama Newbie Wajib Tahu Reviewed by Nick Nashram on 4:28:00 PM Rating: 5

No comments:

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan,spam dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Powered by Blogger.