6 Resepi Minuman Sejuk Yang Sedap Untuk Berbuka Puasa (Part 1)

6 Resepi Minuman Sejuk Yang Sedap Untuk Berbuka Puasa (Part 1) l Semasa berbuka puasa, yang dicari dulu mesti air kan. Dah kenyang minum air, barulah  kuih, kurma, nasi dan sebagainya dicari.  Air apa yang biasa korang buat atau beli dibulan puasa ni? Antara jenis air yang sentiasa menjadi kegemaran ramai di bazar ramadhan ialah air soya, cincau, sirap, oren, jagung, air tebu dan macam-macam lagi la. 

Tapi kalau korang nak berjimat dan nak minum lebih air yang sedap, apa kata korang cuba 6 resepi air yang dicadangkan kat bawah ni untuk berbuka puasa.



RESEPI LAICI KANG 

Bahan-bahan:
- air gula atau air sirap
- sedikit agar-agar berwarna
- barli yang telah direbus
- buah kabung
- buah laici ( dalam tin)
- sedikit isi cendol
- cincau
- 1 sudu besar katirah ( direndam selama 4 jam)
- 2 sudu besar biji selasih ( direndam selama 5 minit)
- 5 ke 6 biji buah kembang semangkuk ( direndam selama 5 jam)
.
Cara membuatnya:
1. Cara membuatnya amat mudah sekali. Apa yang anda perlu lakukan adalah campurkan kesemua bahan diatas. Laici kang anda siap untuk dihidangkan dan diminum.


RESEPI SIRAP SELASIH

Bahan-bahan:
- ibu sirap rose
- 1 tin laici
- air masak atau air mineral secukupnya
- 1 1/2 camca besar biji selasih, rendam dalam 1 cawan air panas hingga kembang
- ais kiub secukupnya

Cara membuatnya:
1. Masukkan laici bersama airnya ke dalam jug, tuang ibu sirap rose secukupnya, kacau dan tuang air.
2. Masukkan biji selasih tadi, kacau rata dan letak ais kiub, rasa dan jika ok boleh hidangkan. Sedap diminum sejuk.


RESEPI AIR MATA KUCING

Bahan-bahan:
- buah mata kucing kering secukupnya
- 1 buku gula Melaka
- 2 buku gula batu
- gula mengikut kemanisan
- air secukupnya
- daun pandan di simpul
- cuci buah mata kucing hingga bersih


Cara membuatnya:
1. Dalam periuk bersama air dan daun pandan dan rebus hingga kembang dengan api sederhana.
2. Masukkan pula gula Melaka dan gula batu dan masak hingga gula hancur dan sedikit pekat.
3. Perasakan dengan gula dan s
iap dihidangkan panas atau sejuk.


RESEPI JUS KEDONDONG ASAM BOI 

Bahan-bahan:
- 12 biji buah kedondong
- 10 biji asam boi jenis putih
- 4 biji limau kasturi, perah jusnya
- 3 liter air mineral (atau air masak), kurang lebih
- gula secukup rasa
- ais kiub secukupnya

Cara membuatnya:
1. Rebus 5 biji asam boi dengan 1 liter air dan 2 camca besar gula pasir hingga gula larut.
2. Sejukkan. Sementara itu cuci buah kedondong hingga bersih (sental kulit buah dengan berus hingga kelihatan hijau) atau boleh juga kikis dengan pisau.
3. Potong kecil isi buah dan buang bijinya. Ketepikan.
4. Kikis isi asam boi yang telah direbus tadi, buang bijinya.
5. Air rebusan digunakan untuk mengisar buah kedondong dan tapis dalam jug.
6. Tambah baki air mineral tadi, kacau dan rasa, jika kurang manis bole tambah gula.
7. Masukkan jus limau kasturi dan baki 5 biji asam boi.
8. Kacau dan biarkan sekejap.
9. Tambah ais kiub secukupnya dan boleh hidangkan.


RESEPI JUS TEMBIKAI LAICI

Bahan-bahan:
- 1/4 biji tembikai. - lebih pun tak apa.
- 1 tin buah laici (gunakan airnya untuk kisar tembikai)
- 2 cawan air
- 3 sudu besar gula
- 1 mangkuk ais kiub

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan kecuali buah laici. Kisar sehingga semuanya hancur. 
2. Tuangkan dalam bekas yang mengandungi buah laici. Masukkan ais kiub. Sedia untuk diminum ketika sejuk.



RESEPI SIRAP BANDUNG SODA


Bahan-bahan:
- 1/4 cawan ibu sirap
- gula (dilarutkan dalam sedikit air panas ) -kadar gula mengikut citarasa masing-masing
- 3/4 tin susu cair
- 3/4 jug kuib ais
- 1/2 tin ice cream soda
.
Cara membuatnya:
1. Satukan ibu sirap, air gula, susu cair dan ice cream soda, kacau rata dan masukkan kiub ais. 
2. Biarkan kiub air mencair. Tidak perlu tambah air kerana ini akan mengurangkan rasa lemak sirap bandung.

Resipi diatas tu menghasilkan 1 jug sirap bandung soda. Kalau nak masak dulu gula sirap ros pun ok, tambah daun pandan dalam sirap ros yang kita masak tadi untuk menambah keharumannya..
6 Resepi Minuman Sejuk Yang Sedap Untuk Berbuka Puasa (Part 1) 6 Resepi Minuman Sejuk Yang Sedap Untuk Berbuka Puasa (Part 1) Reviewed by Nick Nashram on 2:07:00 AM Rating: 5

No comments:

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan,spam dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Powered by Blogger.