10 Resepi Nasi Yang Sangat Sedap (Part 1)


1. NASI TOMATO 

Bahan-bahan:
1. 3 cawan beras - saya gunakan beras biasa je
2. 2 sudu besar mentega
3. 1 sudu besar minyak sapi
4. 1 biji bawang besar - dihiris
5. 1 batang kayu manis
6. 1 bunga lawang
7. 2 buah pelaga
8. 3 bunga cengkih
9. 4 cawan air
10. 6 sudu besar sos tomato
11. 3 sudu teh garam

Cara memasak:

1. Basuh beras dan toskan.
2. Di dalam kuali, panaskan mentega dan minyak sapi sehingga cair. Kemudian masukkan bawang besar, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih. Kacau seketika dan tutup api.
3. Masukkan beras ke dalam periuk nasi. Tambahkan bahan yang digoreng tadi.
4. Kemudian masukkan air, sos tomato dan garam. Gaul sehingga sos rata dan masak nasi seperti biasa.

NASI TOMATO II

Bahan-bahan:
1. beras Basmathi 1/2 Kg
2. minyak sapi 2 sudu
3. bawang besar 2 biji
4. bawang putih 2 biji
5. kayu manis & rempah tumis
6. daun pandan
7. tomato 2 biji
8. tomato puri 2 sudu
9. serbuk perasa
10. susu cair 1/4 tin (100 ml)

Cara memasak:
1. Hiris bawang besar & bawang putih. Tumiskan dengan minyak sapi.
2. Masukkan kayu manis & rempah tumis hingga naik bau.Tambah sedikit minyak masak jika perlu.
3. Masukkan tomato yg sudah dikisar & tomato puri. Tambah garam & rasa
4. Basuh beras basmathi. Sukatan air dan beras ialah 1:1 (tidak termasuk minyak & susu cair)
5. Masukkan bahan yg telah ditumis kedalam periuk nasi.
6. Tambahkan susu cair kira-kira 1 suku tin (100ml), serbuk perasa (kuib ayam),
7. Garam secukup rasa (gula sedikit jika mahu). Daun pandan untuk aroma.
8. Apabila nasi telah tanak, masukkan kacang pis dalam tin dah gaulkan. Boleh jugak ditabur pada nasi yang sedia dihidang.


2. NASI HUJAN PANAS


Bahan-bahan:
- 3 sudu besar minyak sapi
- 1 labu bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 3cm halia* hiris halus
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- sedikit kayu manis
- sedikit buah gajus
- sedikit kismis
- 3 cawan beras basmathi(cuci bersih)
- 1/2 cawan susu segar/ susu cair
- 4 cawan air (bergantung pada beras juga.. kalau beras jenis lembik..kurangkan air)
- 2 sudu besar orange sunquick (baca nota)
- sedikit garam

Cara memasak:

1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi di atas dapur...
2. Tumis bawang putih +besar + halia.
3. Masukkan rempah-rempah tadi..bunga cengkih+bunga lawang+ buah pelaga + kulit kayu manis
4. Bila dah garing,masukkan gajus + kismis .. bubuh garam secukup rasa
5. Masukkan oren sunquick.
6. Kemudian masukkan susu + air. Kacau rata.
7.Bila dah mendidih, masukkan beras.
8. Angkat periuk nasi dan masak atas periuk elektrik seperti biasa... gaul tau beberapa minit..sebab nak pastikan nasi masak sekata.
9. Bila dah hampir kering, titiskan pewarna kesukaan anda.


3. NASI KERABU 

Bahan-bahan:
- 3-4 pot beras
- 1/2 biji kelapa parut
- 2 ekor ikan kembong (rebus)
- 5 ulas bawang merah
- 1/3 keping gula melaka
- sedikit lada hitam
- 1 inci halia
- daun kesom
- kacang panjang
- kubis
- taugeh
- cili padi
- 1 biji limau nipis
- cuka
- budu
- 1 sudu besar gula

Cara memasak :
1. Basuh beras dan masak seperti biasa. Kalau suka, boleh tambahkan sedikit pewarna. (Biasanya nasi kerabu berwarna biru @ kuning).
2. Untuk sambal kelapa : Tumbuk bawang merah dan halia sehingga lumat, masukkan lada hitam, tumbuk lagi dan masukkan gula melaka dan gula. Seterusnya masukkan ikan yang telah direbus dan dibuang tulang. Tumbuk sehingga lumat dan sebati semua bahan-bahan tadi.  
3. Ketepikan
4. Goreng kelapa parut sehingga agak keperang-peranggan. Setelah itu, masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Gaul sehingga semua bahan sebati dengan kelapa goreng.
5. Untuk kerabu: Potong kacang panjang, daun kesom dan kubis. Gaulkan sekali dengan taugeh.
6. Untuk sambal cili: Tumbuk cili bersama sedikit gula dan garam. Perahkan limau nipis dan masukkan sedikit cuka.
7. Akhir sekali, hidangkan nasi ke dalam pinggan, letakkan sambal kelapa, kerabu, sambal cili dan budu. Untuk lebih sedap, makan bersama daging panggang, telur masin dan keropok. 


4. NASI LEMAK SAMBAL TUMIS PETAI

Bahan-bahan:
- 2 cawan beras
- 2 1/2 cawan santan
- garam
- kayu manis
- bunga lawang
- halia.
- campur semua bahan dalam periuk.tanak sampai masak

Resepi sambal tumis petai:
- 10 tangkai cili kering (potong pendek-pendek dan rebus)
- 1 labu bawang besar belah 4.
- 1/2 inci belacan
- 1 sudu minyak masak
- campur semua bahan dan bland sampai hancur
- 1/2 senduk minyak (utk tumis)
- bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (utk tumis)
- 2 keping asam keping (jus asam jawa pun boleh)
- petai 5-10 keping (ambil isi)..kalau nak guna kulit pun boleh kalau petai muda..hiris nipis-nipis.
- ikan bilis 1 genggam
- 1 labu bawang besar hiris nipis bulat2
- garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:

1. Panaskan minyak..tumis bawang sampai naik kekuningan.
2. Masukkan bahan yang dikisar..tumis sampai naik bau/pecah minyak..biar betul-betul masak.
3. Masukkan asam keping/jus asam jawa..masukkan petai dan ikan bilis.
4. Tambahkan garam dan gula.
5. Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dihiris bulat-bulat.

*kalau nak lagi sedap dan berlemak masuukkan 1 senduk pati santan pekat akhir sekali..biarkan seketika sebelum padamkan api. 


5. NASI MINYAK 

Bahan-bahan:
- 4 cawan beras biasa
- air secukupnya
- 1 biji bwg besar - hiris
- 2 inci halia - hiris
- 3 biji bawang putih - hiris
- 1 cawan susu cair
- 2 sb minyak sapi
- sedikit garam
- rempah penumis - kayu manis, cengkih, pelaga & bunga lawang
- 2 helai daun pandan
- sedikit kismis sebagai hiasan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan bahan hiris. 
2. Masukkan daun pandan yang dicarik disimpul dan terus tumis sehingga wangi. 
3. Masukkan beras yang telah dibasuh dan ditos. Goreng beras sekejap sehingga rata.     
4. Masukkan air dan sedikit garam. Pindahkan ke dalam rice cooker. Bila nasi hampir kering, tuangkan susu cair dan terus memasak.

Kurma Ayam Kurang Santan

Bahan-bahan:
- ayam separuh ekor di potong2
- bawang merah besar 3 biji
- bawang putih 1 clove
- rempah penumis - kayu manis, cengkih, pelaga & bunga lawang
- halia 2 inci
- rempah kurma separuh paket di bancuh dgn 4 sudu air
- santan 5 sudu
- air asam jawa 3 sudu utk hilangkan pahit rempah
- cili merah 4 biji
- air 3 cawan
- ubi kentang 4 biji
- garam
- 4 sudu minyak masak

Cara memasak:
1. Tumis semua rempah penumis dan halia sekejap, kemudian tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar. 
2. Masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dgn air. Tumis sebentar sehingga rempah agak garing. Kemudian masukkan ubi kentang yg telah dipotong dan ayam. Gaulkan seketika dan kemudian masukkan air. Masak sehingga ubi kentang empuk dan kuah mendidih. Masukkan garam dan air asam jawa. Kemudian masukkan santan. 

Jelatah


Bahan-bahan:

- 2 biji timun di buang kulit dan dihiris nipis-nipis.
- 6 biji cili merah di buang biji dan dihiris nipis-nipis
- 3 biji bawang merah besar dihiris nipis-nipis.
- 3 sudu gula
- 3 sudu cuka masakan

Cara memasak:
1. Hiris semua bahan kemudian gaulkan bersama gula dan cuka.
10 Resepi Nasi Yang Sangat Sedap (Part 1) 10 Resepi Nasi Yang Sangat Sedap (Part 1) Reviewed by Nick Nashram on 3:46:00 PM Rating: 5

5 comments:

  1. wow nasi kerabu.....kegemaran tu...

    ReplyDelete
  2. sedapnya nasi kerabu!

    ReplyDelete
  3. nasi kerabu lum buat lag bln poso ni... sedapnya

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan,spam dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Powered by Blogger.