30 Resepi Berbuka Puasa Yang Mudah Dimasak Selama Sebulan (Part 2)

30 Resepi Berbuka Puasa Yang Mudah Dimasak Selama Sebulan (Part 2) l Bagi ibu-ibu dan juga isteri-isteri, pasti teruja nak masak makanan yang lazat untuk keluarga dan suami yang tercinta. Resepi dibawah adalah sambungan daripada resepi 30 Resepi Berbuka Puasa Yang Mudah Dimasak Selama Sebulan (Part 1). Selamat berpuasa dan selamat mencuba menu berbuka puasa yang disediakan dibawah.

30 RESEPI BERBUKA PUASA YANG MUDAH DIMASAK SELAMA SEBULAN (PART 2)


HARI KE SEBELAS : ASAM PEDAS TUMIS MELAKA

Bahan-bahan:
- ikan serkut/tenggiri/siakap/kembung/pari/sembilang/keli tapi masak asam ni kalau melaka(sebelah merlimau)suka ikan parang rasanya lebih sedap.
- 7/8 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sebesar ibu jari kaki belacan
- kunyit hidup sebesar ibu jari tangan (boleh juga gunakan kunyit serbuk)
- air asam jawa
- cili yang telah diblender(dapat yang digiling lebih sedap)
- 2 sudu besar kerisik(kelapa goreng)
- sedikit halba
- sedikit halia (sebesar separuh ibu jari)- agak-agak kuah dan ikan banyak mana.
- garam secukup rasa
- perasa ajinomoto jika suka. 

Cara memasak:
1. Kunyit hidup dan bawang putih ditumbuk lumat. 
2. Kemudian masukkan bawang merah dan tumbuk separuh lumat. Masukkan belacan yang telah ditumbuk. 
3. Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
4. Setelah minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5 biji) tak boleh banyak nanti pahit. Halba untuk naik bau wanginya. 
5. Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi dan kacau. 
6. Masukkan cili yang telah diblender(7/8 sudu besar-tengoklah pekat ke cair cili mesin tu) kacau sebati dan masukkan kerisik. 
7. Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing (macam buat sambal) atau cili berubah warna sedikit merah hitam. 
8. Setelah garing masukkan air asam jawa. Tambah air biasa tengoklah nak kuahnya banyak mana /sesuai dengan ikan. 
9. Kacau biar bahan tumis tadi sebati dengan kuah. 
10. Masukkan ikan. Kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit(usah ditumbuk lumat) atau dihiris halus. 
11. Didihkan kuah dan masukkan garam serta perasa.

Tips : 
Masak asam sebenarnya rasa asam (masam kuahnya) dengan pedasnya mestilah seimbang. Ikannya mesti segar. Gunalah ikan parang next time guna ikan lain...rasa bezanya anda akan tahu. Tumisan lada dan bawangnya mesti garing (jangan sampai hangit) jika tak, ianya tak sedap.


HARI KE DUA BELAS : AYAM MASAK LEMAK CILI API

Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar))
- 30 ulas cili api/padi (ikut suka - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit)
- 1 inci kunyit hidup
- 2-3 batang serai (dititik)
- santan (dari sebiji kelapa)
- 2-3 ulas bawang putih & merah (untuk ayam bandar saja - hilangkan bau hanyir)

Cara memasak:
1. Tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang putih & merah ditumbuk selumat-lumatnya. 
2. Bahan (1) tadi digaulkan dengan ayam di dalam kuali beserta serai yang dititik 
3. Kecutkan ayam dengan bahan-bahan tadi supaya mesra hingga kering airnya
4. Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak 
5. Perisakan dengan garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure) 
6. Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehlah ditutup apinya.

Nota:
Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk.


HARI KE TIGA BELAS : SAMBAL SOTONG SUMBAT TELUR

Bahan-bahan:

Inti sumbat:
- 2 biji telur ayam
- carrot (dicincang)
- sosej (dicincang)
- secubit garam
- minyak untuk menggoreng
- 1 sudu besar mayonis

Cara-cara buat inti sumbat:
- campurkan semua bahan dan goreng hancur

Sambal sotong:
- 3 ekor sotong
- 2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih (ditumbuk / dihiris)
- 3 sudu besar cili kisar
- 1 sudu rempah kari
- 1 biji bawang merah (dipotong bulat-bulat)
- 2 sudu sos cili
- minyak untuk menumis
- 3 batang pencongkel gigi/lidi
- sedikit air asam jawa
- garam & gula secukup rasa

Cara memasak:
1. Sotong tadi disumbat dengan telur yang telah dimasak dan ditutup semula dengan kepala sotong dan dicucuk dengan pencongkel gigi / lidi
2. Kemudian tumiskan bawang yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau
3. Masukan cili kisar dan biarkan sehingga pecah minyak
4. Masukan serbuk kari dan sos cili
5. Kemudian masukan sotong yang telah disumbat dengan telur dan biar sampai mendidih
6. Masukan gula, garam dan air asam jawa sesedap rasa
7. Masukan bawang besar yang telah dipotong bulat-bulat
8. Bila dah masak boleh la hidangkan.


HARI KEEMPAT BELAS : GULAI IKAN KERING UTARA

Bahan-bahan:
- 1 paket serbuk kari ikan / ikan kering
- 1 biji nenas
- isi / tulang ikan talang kering
- santan
- garam
- bawang merah
- daun kari
- minyak untuk menumis 

Cara memasak :
1. Ikan talang direndam. 
2. Rebus nenas yang telah dipotong bersama-sama dengan serbuk kari sehingga hampir kering dengan api sederhana. Kemudian masukkan santan dan ikan talang tadi biarkan mendidih. 
3. Ketepikan. Garam bubuh kemudian sebab gulai tersebut mungkin telah masin dari isi ikan talang tersebut.(rasa dulu)  
4. Bawang merah dimayang kemudian ditumis di dalam kuali bersama-sama dengan daun kari. 
5. Setelah garing masukkan bawang bersama-sama minyak tadi ke dalam gulai ikan tadi. 
6. Kacau sebentar kemudian tutup periuk tadi.
7. Siap dan boleh dimakan.


HARI KELIMA BELAS : UDANG LEMAK MERAH DENGAN KACANG PANJANG

Bahan-bahan:
- 1/2 kg. udang - cuci bersih dan toskan.
- 4 tangkai cili padi merah *
- 2 tangkai cili merah *
- 5 biji bawang merah *
- 2 ulas bawang putih *
- 1 biji buah keras *
- 1 cm kunyit hidup *
- 2 batang serai - diketuk
- 2 cawan santan pekat
- 6 urat kacang panjang - dipatahkan 2 inci
- 2 keping kecil asam gelugor
- garam dan gula secukup rasa
- 3 sudu besar minyak untuk menumis

(bahan * dikisar bersama dengan sedikit air)

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dalam periuk/kaserol. Tumis bahan kisar bersama serai hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan.
2. Kemudian masukkan udang dan gaul balik sekejap.
3. Masukkan santan pekat dan asam gelugor, biar mendidih.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan kacang panjang dan biarkan sekejap. Jangan sampai layu. Tutup api.
6. Hidangkan bersama nasi putih.


HARI KEENAM BELAS : DAGING MASAK MERAH

Bahan-bahan:
- 500 gram daging - direbus bersama pewarna merah hingga empuk beberapa titik pewarna merah
- 3 biji cili hijau - dihiris
- 2 biji cili merah- dihiris
- 1 biji bawang bombay - dihiris
- 3 biji bawang putih - dititik
- sos tiram
- sos tomato
- secubit garam
- 2 biji tomato - dibelah 4

Cara memasak:
1. Toskan daging yang telah direbus tadi dan potong nipis ikut suka.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan hiris bersama bawang putih yang dititik. Kacau hingga agak layu.
3. Tambahkan sos tiram dan sos tomato. Tiada sukatan sebab saya pakai masuk saja. Kacau lagi.
4. Masukkan daging bersama tomato dan gaul sebati.
5. Biar seketika di atas api, bolehlah dihidangkan.


HARI KETUJUH BELAS : SUP AYAM ORGANIK

Bahan-bahan:
- 1/2 ekor ayam organik bahagian dada - dipotong ikut suka
- 3 biji bawang besar kisar
- 1 inci halia kisar
- 1/2 inci lengkuas kisar - ikut suka
- 2 batang serai dititik - ikut suka
- 5 biji bawang merah - dimayang halus
- sedikit ketumbar *
- sedikit jintan halus *
- sedikit jintan kasar * - kesemua tanda ni * dibasuh, ditos, disangai dan dikisar
- rempah tumis 4 sekawan
- 1 batang lobak merah - dikerat-kerat
- 2 biji tomato - dipotong 4
- 2 biji kentang - dipotong 4
- hirisan daun sup
- sedikit bawang goreng

Cara memasak:
1. Campurkan bahan-bahan kisar dengan ketumbar, jintan kasar dan jintan halus ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan rempah tumis hingga layu dan naik bau.
3. Masukkan campuran bahan-bahan kisar diikuti dengan serai dan kacau sebati.
4. Masukkan ayam bila bahan-bahan kisar tadi telah naik bau. Kacau dan tambahkan air.
5. Bila ayam empuk dan kuah mulai menggelegak masukkan pula kentang dan lobak merah. 
6. Biar hingga kentang dan lobak merah empuk baru tambahkan garam dan perasa secukupnya.
7. Akhir sekali masukkan potongan tomato tadi. Tutup api dan hidangkan dengan bawang goreng dan daun sup.


HARI KELAPAN BELAS : KETAM MASAK CILI API DENGAN DAUN PEGAGA

Bahan-bahan:
- 2 ekor ketam (dalam 1kg)
- 1 kotak santan 200ml
- 1 cawan air
- 1 keping asam gelugor
- 2 batang serai, dititik
- garam dan sedikit gula
- daun pegaga

Bahan kisar:
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji cili merah
- 1 inci kunyit hidup
- 1/2 inci belacan
* kalau nak pedas boleh tambah cili padi

Cara memasak:
1. Basuh ketam sampai bersih. 
2. Panaskan periuk dan masukkan bahan-bahan kisar tu semua. Tunggu sampai mendidih.
3. Tuang santan dan air. Kemudian masukkan ketam. Kacau sikit.
4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
5. Bila ketam dah mula berwarna oren dan santan pun dah mendidih, masukkan daun pegaga dan tutup api.


HARI KESEMBILAN BELAS : SIAKAP STIM LIMAU ALA THAI

Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap sederhana besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji bawang holland
- 1 kiub pati ayam
- 5 biji cili padi
- 2 inci halia
- 2 batang serai
- 3 sudu sos ikan
- 1 cawan jus limau nipis
- 1 sudu gula
- sedikit daun ketumbar + cili merah + hirisan limau untuk hiasan

Cara memasak :
1. Bersihkan ikan dan kelar ikan supaya sos meresap..
2. Sapukan ikan dengan kiub pati ayam yang dicampur sedikit jus limau + air
3. Masukkan serai yang telah diketuk ke dalam perut ikan
4. Masukkan ikan ke dalam pengukus
5. Campurkan sos ikan + gula + jus limau nipis dan tuangkan ke atas ikan
6. Cincang halus bawang putih + cili api + halia dan taburkan ke atas ikan
7. Akhir sekali masukkan bawang holland yang dipotong halus. Kukus sehingga ikan masak
dengan daun ketumbar + limau + cili merah


HARI KEDUA PULUH : TOM YAM THAI

Bahan-bahan:
- 1 paket perencah tomyam
- 4 biji tomato
- 5-6 biji cili padi – ikut selera masing-masing
- 3 batang serai – diketuk
- 4 helai daun limau purut
- 1 batang lobak merah, sedikit cendawan
- 2 ulas bawang merah
- 2 biji bawang besar
- 1 cm lengkuas
- lauk – ayam/sotong/daging/ketam/udang
- 2 sudu besar sos tiram – optional
- 2 sudu besar sos cili dan sos tomato

Cara memasak:
1. Kisar (2 ulas bawang merah + 1 batang serai + 1 1/2 biji tomato + 3 biji cili padi).
2. Masukkan bahan kisar tadi dalam kuali dan 1 paket perencah tomyam. Tumiskan dan masukkan air secukupnya.
3. Masukkan pula lobak merah.
4. Setelah lobak merah empuk masukkan lebihan cili padi, serai yang telah diketuk, lengkuas yang dihiris, bawang besar, gula, garam. Kalau nak lagi sedap boleh tambah 2 sudu sos tiram, 2 sudu sos cili dan 2 sudu besar sos tomato.
5. Bila dah mendidih boleh masukkan isi ayam, udang, sotong dan sebagainya.
6. Kemudian masukkan tomato,cendawan dan daun limau purut.
7. Siap untuk dihidang
30 Resepi Berbuka Puasa Yang Mudah Dimasak Selama Sebulan (Part 2) 30 Resepi Berbuka Puasa Yang Mudah Dimasak Selama Sebulan (Part 2) Reviewed by Nick Nashram on 1:00:00 PG Rating: 5

2 ulasan:

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan,spam dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.