Hentikan Click Fraud Nuffnang Sebelum Cashout Kena Reject!

Click fraud adalah satu tindakan dimana anda klik pada sesuatu iklan bukan dengan tujuan sebagai pengguna tapi lebih kepada agenda untuk mendapatkan keuntungan secara penipuan sama ada klik secara berkumpulan mahupun secara perseorangan. 

Benda ni sebenarnya dah lama tapi sebagai informasi dan peringatan terutamanya kepada blogger baru yang aktif blogwalking, elakkan dari click fraud. Dan ramai yang tak sedar yang click fraud ni adalah satu kesalahan. Bayangkan bila masa nak cashout, tapi kena reject dengan Nuffnang. 

Secara ringkasnya, untuk memudahkan pemahaman korang tentang click fraud ni, aku ringkaskan macam ni :


CARA NAK BEZA CLICK FRAUD DENGAN CLICK NUFFNANG LOGO

Clicking on the ‘Nuffnang logo’ is not clicking on the ad. The ad refers to the advertisement showing campaigns by clients. Thus it’s not click fraud.

Maksudnya, earning korang akan dikira sebagai click fraud dimana korang klik pada iklan yang disewakan oleh klien Nuffnang, tapi kalau klik pada iklan yang memaparkan logo Nuffnang itu tak menjadi masalah. Contoh macam gambar di bawah.



AKAN TERIMA EMAIL KALAU SELALU CLICK FRAUD NUFFNANG

 Nuffnang Announcement Regarding Click Fraud 

Among some of the actions which constitute click fraud are :

1. Clicking on other bloggers’ ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back.
2. Asking for blog visitors’ help to click on the ads.
3. Registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them.
4. Repeatedly switching to a different IP to click on own ads.
 
MACAM MANA KALAU SAYA DAH KLIK IKLAN NUFFNANG?

If you click on an ad because you’re interested in the products/services offered, it’s not considered click fraud.

Tak salah nak klik. Tapi pastikan korang klik sebab nak tau kandungan info dalam iklan tu. Jangan nak rajin terlebih klik iklan banyak kali dalam semua blog. Yang tu yang jadi salah.

Walaupun kita klik banyak iklan dalam banyak blog, Nuffnang masih boleh kesan siapa yang klik iklan tu, blog mana yang dapat klik banyak dan dari mana klik tu datang melalui  IP address. Nuffnang boleh tengok berapa ramai yang klik dan apa IP address yang klik. Kalau ramai sangat yang klik, diorang akan syak ada aktiviti berbalas klik secara beramai-ramai. 

Kalau cashout earning hasil daripada click fraud, kemungkinan korang kena akan kena reject dan tak mustahil kena banned dengan Nuffnang. Blogger yang kena banned aan diberitahu melalui email.

Bayangkan berbulan-bulan korang kumpul duit pastu burn macam tu je. So, say no to click fraud.

Hentikan Click Fraud Nuffnang Sebelum Cashout Kena Reject! Hentikan Click Fraud Nuffnang Sebelum Cashout Kena Reject! Reviewed by Nick Nashram on 13:44:00 Rating: 5

11 comments:

  1. hmm...dh terkena baru tau...tq berkongsi info.

    ReplyDelete
  2. oic..ada yang buat segmen juga utk klik iklan ni..sy newbie, baru tahu pasal ni

    ReplyDelete
  3. tak pernah buat NiCk, sia sia earning bertahun nak tunggu tiba2 reject..oh no :)

    ReplyDelete
  4. ada juga yg x buat tapi kena fraud ...

    ReplyDelete
  5. baek..kkdg ska klik sbb nk tau ads content tu..

    ReplyDelete
  6. baru tau fraud tu apa. hehe

    ReplyDelete
  7. saya pernah terkena.
    tak dapat nak cashout..
    huhuhu
    mujur en nuffnang baik hati..
    cuma rm 20 je yg kena reject

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.