Perlu Ke Isteri Atau Perempuan Bekerja?


3 Sebab Kenapa Wanita Harus Bekerja

1. Khusus yang suka shopping, takkan nak harap duit suami untuk beli barang bukan keperluan. Kalau barang keperluan dan nafkah memang suami yang kena tanggung. Tapi kalau nak berjimba dengan kawan-kawan, nak beli beg baru, baju baru, kasut baru..korang digalakkan bekerja. Kalau suami kaya takde masalah, tapi kalau suami yang gajinya cukup untuk belanja barang keperluan kena fikirkan la jugak.

2. Katakan la suami meninggal atau korang diceraikan, yang bekerja at least ada gaji yang sedikit sebanyak boleh support korang nanti. Kalau dah berlaku, baru nak cari kerja memang susah la sikit. Rugi kalau belajar tinggi-tinggi tapi sijil terperap macam tu je.

3. Dengan GST sekarang ni, isteri memang digalakkan bekerja untuk bantu suami tanggung perbelanjaan rumah. Kalau gaji suami RM 3000+ memang tak cukup. Bayar duit kereta, duit sewa rumah, duit pinjaman bank, duit takaful, duit bil air, api, telefon, internet, duit beli barang dapur, duit untuk mak ayah, duit beli peralatan sekolah anak-anak. Agak-agak dengan gaji suami 3k cukup ke? Kalau isteri yang bekerja, dapat la back up sikit-sikit kalau hujung bulan suami tak cukup duit.

Kalau isteri aku, nak dia kerja tapi bukan selamanya. Bila dia dah cukup simpanan, dan aku pun dari segi kewangan kira dah stabil...aku suruh la dia berhenti. Tapi sebelum nak berhenti tu kena ada perancangan dulu. Mungkin buat business online ke..hehe.

Perlu Ke Isteri Atau Perempuan Bekerja? Perlu Ke Isteri Atau Perempuan Bekerja? Reviewed by Nick Nashram on 09:03:00 Rating: 5

11 comments:

  1. setuju dgn tulisan cikgukalau kemampuan kewangan sgt sederhana suami/isteri perlu bersama-sama mencukupkannya..masalah keluarga kita hanya kita yg tahu n Allah akan menolong kita sekiranya kita berusaha menolong diri sendiri juga..

    ReplyDelete
  2. Betul gak macam tu. hehe, yang penting perancangan biar teliti. :D

    ReplyDelete
  3. betul tu :-)perempuan suka berdikari,
    kalau boleh semua nak beli guna duit sendiri,
    duit yang diperoleh pun atas usaha sendiri :-)

    ReplyDelete
  4. Saya pun setuju isteri kena kerja. Dengan taraf hidup yang meningkat sekarang ni. huhu. Suri rumah sekarang pun dah meniaga online. Kalau duduk rumah saje memang tak cukup lah. huhu

    ReplyDelete
  5. klu x nak keje, kena cari calon suami dari kalangan anak dato,tan sri, dato sri lah :-)

    ReplyDelete
  6. prempuan skrg bekerja salah satu sebabnya ialah tak nak bergantung sgt dgn lelaki. tpi apapun tugas hakiki suami memberi nafkah tetap wajib dilaksanakan..

    ReplyDelete
  7. good...good....for me la kan,i decide to choose a woman who have a carrier tak kira dia doctor ke,pharmacist ke..hehehhehehehehehee.................i taknak dia duduk terperap kat umah 24 hours..hahahhaa..nice one tuk gegadis diluar sana ^^

    ReplyDelete
  8. sy lebih suka bekerja dri dok rumah saje hehehe

    ReplyDelete
  9. Perempuan atau isteri perlu bekerja buat masa kini. Kos hidup yang tinggi memerlukan isteri membantu suami menampung perbelanjaan harian walaupun kita tahu semua itu suami yang wajib menyediakan perbelanjaannya.

    ReplyDelete
  10. Semakin hari semakin mencabar hidup di dunia ni.Rata-rata kite tgk kebanyakkan perempuan/isteri semuanya berkerja dengan alasan "membantu suami.kos sara hidup semakin tinggi "katanya..

    ReplyDelete
  11. Setuju! Surirumah skrg pun wat keje sambilan. Mklumlah barang dah makin mahal. Sian suami, silap haribulan ikat perut sbb isteri nak beli hndbag mahal.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.