Antara Vios Baru 2013 Dan Honda City Baru 2014


Dari segi reka bentuk, Toyota Vios 2013 lebih nampak garang. Seminggu aku beli Toyota Vios lama, baru keluar yang baru. Menyesal pulak tak tunggu dulu. Cuma, Toyota Vios baru ini masih mengekalkan kuasa enjin sama seperti sebelumnya, dilengkapi enjin 1NZ-FE 1.5 liter dengan kuasa 109ps bersama-sama tork maksimum 141Nm. Sistem transmisinya juga masih mengekalkan kotak gear automatik empat kelajuan, termasuk versi manual lima kelajuan.

SENARAI HARGA TOYOTA VIOS BARU 2013

Toyota
Vios 1.5J (MT) : RM73,200.00

Toyota Vios 1.5J (AT) : RM77,300.00

Toyota Vios 1.5E (AT) : RM82,900.00

Toyota Vios 1.5G (AT) : RM88,500.00

Toyota Vios 1.5 TRD Sportivo (AT) : RM93,200.00



Dari segi reka bentuk, Honda City 2014 nampak lebih mengancam dengan rekaan gril yang lebih menonjol, dengan rekaan lampu hadapan yang baru dan bumper yang lebih bergaya dan tajam. Enjinnya dipasang standard pada semua varian, iaitu enjin 1.5 liter SOHC i-VTEC, yang menawarkan 120 PS pada 6,600 rpm dan 145 Nm tork pada 4,600 rpm. Transmisi auto lima kelajuan di dalam model generasi sebelum ini digantikan dengan transmisi Earth Dream CVT yang serba baru.

SENARAI HARGA HONDA CITY BARU 2014

Honda City S: RM75,800.00

Honda City S+: RM78,800.00

Honda City E: RM83,800.00

Honda City V: RM90,800.00


Sesiapa yang bercadang nak tukar atau beli kereta baru dengan anggaran budget harga sekitar RM70,000 sehingga RM90,000, Toyota Vios atau Honda City memang sesuai la dengan korang :)
Antara Vios Baru 2013 Dan Honda City Baru 2014 Antara Vios Baru 2013 Dan Honda City Baru 2014 Reviewed by Nick Nashram on 13:21:00 Rating: 5

33 comments:

  1. Nia berkenan betul dengan Toyoto Vios <3

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikim..

    mselim3 minat honda city nie...

    mselim3

    ReplyDelete
  3. cun eh honda city kaler atlantic blue tuh! macho!

    ReplyDelete
  4. orang kata enjin honda tahan lama....

    ReplyDelete
  5. Of course my car, Honda City. Rasanya ok kot honda ni. Fuel saving & design pun cantik...

    ReplyDelete
  6. Dua-dua berkenan di hati :-)

    ReplyDelete
  7. Aku berkenan dengan toyota vios dari dulu.

    ReplyDelete
  8. vios baru ngn city baru ni serius smart giler kot.... tp hati ni tetap berharap nak pakai civic.....

    ReplyDelete
  9. sampai habis sis baca ttg kereta ni ... adeh

    ReplyDelete
  10. Berkenannye kat Vios baru tu. Nampak garang and lbih cantik body dia. Suke3

    ReplyDelete
  11. rasanya klu ikut ketahanan...lebih prefer toyota...

    ReplyDelete
  12. honda better than toyota..enjin vtec.

    ReplyDelete
  13. honda city pilihan dari dulu. makin rasa dicabar untuk membeli.

    ReplyDelete
  14. Design luar memang cun. Toyota ni dulunya masa baru nak up, ramai jugak pengguna Jepun kompelin pasal kualiti dia. Sampai kena hentam dalam parlimen. Walaupun pada mulanya dapat perlindungan dari kerajaan, tapi bila kualiti yang barai, rakyat Jepun bangkit memprotes dan meluahkan melalui MP mereka.

    Namun, Pengerusi Toyota,Taizo Ishida, waktu itu sedaya upaya memperbaiki imej Toyota dengan mengeluarkan kenyataan terhadap ahli Parlimen yang mengkritik beliau, ''Maybe not right now, but I guarantee that one day every one of you will be a Toyota customer,''

    Hari ini, Toyota telah menjadi antara pengeluar kereta yang terunggul di dunia.

    ReplyDelete
  15. toyota vios di hatiku ;p tgh kumpul duit lgi ni... ;)

    ReplyDelete
  16. oh..Honda city juga yang jadi plihan tapi cik kembar saya dah pakai city, saya tumpang dia je la..haha

    ReplyDelete
  17. toyota vios 2014 nampak kacak habis compare vios sebelum ni

    ReplyDelete
  18. vios cantik. city pun cntik..depend on individual..but i prefer city

    ReplyDelete
  19. Lebih tertarik dengan vios

    ReplyDelete
  20. Saya dah pakai vios April 2005 hingga April 2014, sekarang April 2014 dah tukar ke city. Nampaknya kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Vios lebih jimat minyak, pikap dan panjat bukit kurang power manakala city minyak kuat sikit, pikap lebih kuat dan panjat bukit juga kuat berbanding vios. Rating lebih kurang sama saja. Dari segi design city sesuai untuk orang dewasa manakala vios sesuai untuk orang muda.

    ReplyDelete
  21. I dh order city bw. Hee.. honda lg cntik.. n ramai golongan y suka.. vios ok jgk cme y bru ni nmpak x cntik dkt bumper dpan tu..

    ReplyDelete
  22. Dua2 sy dah try..dr segi suspension dan fuel cosumption lebih kurang sama rasa dia...cuma kalau pembeli pentingkan bodykit luaran ptt amik vios...jika pembeli pentingkan ruang kabin dalaman yang luas ptt amin city...tepuk dada tanya selera...... :-)

    ReplyDelete
  23. vios dan city same jer bg pendapat sy..design pun cun..tp pilhan sy & en husband semestinya cik honda bandar..baru 3 hari dapat kete..hehe..

    ReplyDelete
  24. Of course la honda...the power of dream..pickup power maa.. i vtec..

    ReplyDelete
  25. vios senang dijaga. sejak setahun pakai takda rosak lagi cuma tukar minyak itam jer. dalamnya rasa luas dibandingkan dengan honda city. vvti enjinnya tahan lama adik saya skang dah 200K xda rosak major.

    ReplyDelete
  26. kalau tgk spec,sy prefer vios lg,vios dtg dgn twincam(doch enjin),city sngle cam(i vtec),lampu depan vios projctor,city halogen biasa,vios dtg dgn disk brek dpn blkg,city klau ful spec pn blom ada dish brek blkg,just drum,xbest bro brek,dlm pulak dtg dgn kulit klau vios,city klau full spec pn baldu ja,kalu susu ank tumpah abih bau sbulan,vios lap ja dg kain,huhuhu...vios klau nk pwer,sng ja,bwak g siam,bleh tuning nk top sped bpa,mlysia ja top sped diorg cut...tgk youtube pn tahu,lain ngra,lain top speed klau vios tu,ngra kita ja xnk bg rkyt bawa laju,kn rakyat didahulukan...hehehe...just my opinion la...nk beli xmmpu lg...kuakuakua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan semua kereta twin cam ke sedang kan proton saga lama dah twin cam shaft melainkan kereta lama

      Delete
  27. Orang cakap honda macam orang perempuan sensitif sikit betul ke

    ReplyDelete
  28. Org kata,rekabentuk honda ni bertahan lama.10 tahun akan datang pun org ttp tgk mcm rekebentuk moden.sbg contoh honda jazz tahun 2003 masih nampak moden pada tahun 2016 berbanding toyota passo tahun yg sama..contoh lain honda civic ferio tahun 1994 masih lagi nampak sporty di masa kini berbanding toyota corolla pd tahun yg sama.agaknye pereka bentuk honda ni alien yg datang dari masa hadapan kot hahahaha.

    ReplyDelete
  29. Tp majority yg ckp toyota tahan lama

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.