Pinjam Duit RM 85,000 Untuk Kahwin

Aku rasa jika pinjaman setakat 20k tu rasanya dah cukup untuk sebuah perkahwinan yang sederhana. Tak perlulah nak bermewah jika tak mampu. Jangan la sebab nak menunjuk ke hape sampai sanggup nak berhutang. Sanggup ke nak bayar hutang rumah, hutang kereta tambah lagi dengan hutang kahwin.

Tepuk dada tanyalah poket. Kalau nak mewah-mewah sangat pergi usha anak-anak orang kaya. Tapi kan bila difikir balik rasa macam kurang nikmat hidup kahwin dengan orang kaya dan dapat segalanya depan mata serta merta berbanding kahwin dengan orang biasa dan berusaha bersama-sama sampai jadi kaya. Itu baru puas hati. Apa pun, terpulang pada diri masing-masing :)


Pinjam Duit RM 85,000 Untuk Kahwin Pinjam Duit RM 85,000 Untuk Kahwin Reviewed by Nick Nashram on 15:33:00 Rating: 5

22 comments:

  1. Cubalah kalau ada mana2 pihak yang sudi menganjurkan acara kahwin beramai2 seperti yang pernah kita tengok sebelum ni kan bagus...

    Jarang kita dengar kan...

    Kalau ada jimat belanja pasangan dan keluarga...juga kurang andartu / bujang terlajak...juga maksiat..

    ReplyDelete
  2. belanja kenduri kahwin ni mmg mahal. tp terpulanglh pada kemampuan sendiri. jgn sebab nk majlis kahwin grand sanggup bergolok bergadai...

    ReplyDelete
  3. rasa cam ne nak hapuskan trend pinjam duit untuk kahwin..... kahwin buat kecik2 tanpa pinjam tak ok ke?

    ReplyDelete
  4. elok belanja di bawah kemampuan bukannya di luar kemampuan. Takut tak terbayar semua kos pinjaman. Last-last digilar muflis di usia muda.

    ReplyDelete
  5. Memang tak patut laa buat pinjaman sebesar tu..sakit bila nak membayarnya nanti..

    ReplyDelete
  6. hihi.amboi sampai pinjam banyak tu...hihi...agak-agak lah kan...

    ReplyDelete
  7. depend kepada niat masing2. kalau nak selamat hidup lepas kawin better blajar berjimat cermat.
    yg murah lg diberkati =)

    ReplyDelete
  8. Dapat kahwin tapi berhutang pun tak best juga :)

    ReplyDelete
  9. tak payahla buat mewah2, simple pun cukup, kata orang, ala kadar je..janji ckup syart....

    ReplyDelete
  10. wah. Ukur baju di badan sendiri je la. Takut tak terdaya dengan semua hutang hutang tu nanti.

    ReplyDelete
  11. susah kalau nak cakap macam ni... susah

    selalunya kita akan paham bila kita melalui situasi tersebut.

    ReplyDelete
  12. menabung drp awal . sikit2 lama2 jadi bukit . klu blh byr bill internet setiap bln , takkan x leh buat simpanan kahwin kan ! seeloknya bila nak kawin nanti , pastikan hutang tu hanya tggl 50 % / krg drp tu .

    ReplyDelete
  13. Hutang tak dapat dielakkan, cuma elakkan berlebihan dan tengok kemampuan..keluarga kena faham, bukan majlis tu yg buat anak2 bahagia..kahwin mewah tapi hidup dgn beban hutang..mana satu terbaik

    ReplyDelete
  14. banyak gila pinjam, sakit gk kalau nak bayar nanti ni...

    ReplyDelete
  15. Ukur baju d badan sndri sepatutnye..lau tak mampu nak buat besar2, buat je kenduri sederhana kat rumah..jemput sedara mara sudah..hehe

    ReplyDelete
  16. Yg pnting nikah, kenduri tu buat setakat mampu sudahlah. Takyah la nak lawan Che Ta pulak kan... Haha

    ReplyDelete
  17. kalau semata-mata nak menunjuk sampai buat pinjaman gitu punya banyak, hmm..jangan nnt lpas kawin sampai tua tanggung hutang..adoi

    ReplyDelete
  18. 85 ribu? uih..byk sgt aih..ritu akak kwen xda la smpai byk cmtu..ok je, jadi je kenduri tuh..

    ReplyDelete
  19. Perh... Aku takkan pinjam macam ni. Anak dah besar pun hutang tak habis.

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  20. berfikirlah... sebelum berhutang...
    BUAT SIMPANAN rm100 untuk sebulan pon dah mencukupi... (sikit-sikit lama-lama jadi bukit...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.