Seringgit Je Ada Dalam Dompet


Sudah berapa kali dompet hitam itu dibuka..dengan harapan manalah tahu terselit duit kertas yang lain. Hampa..cuma tinggal seringgit sahaja dalam dompetnya itu. Tabung duit syiling botol air mineral dah dikorek..buat belanja pada minggu lepas. Dengan duit seringgit itu di dalam tangan, makanan apalah yang boleh dibelinya. Untuk mengalas perut, dia terpaksa membeli mee segera dan baki selebihnya itu disimpan.

Nak pinjam dengan kawan, segan pulak rasanya. Terpaksa dia gagahkan hati menefon emaknya untuk meminjam RM 100 sebagai bekal untuk menyara hidup pada minggu tersebut. Hampir menitis air matanya mengenang nasib belajar di perantauan. Siapa dia? Aku la tu..hehe. Teringat masa susah belajar kat universiti dulu. Even dapat biasiswa KPM, still tak cukup. Mujur ada biasiswa mak ayah. Alhamdulillah, sekarang dah kerja gaji beribu-ribu masa nak balas jasa diorang pulak.

Seringgit Je Ada Dalam Dompet Seringgit Je Ada Dalam Dompet Reviewed by Nick Nashram on 10:23:00 Rating: 5

19 comments:

  1. sebab tu ada orang2 tua berkata, biarkan dalam dunia tu sentiasa ada duit. ibu duit katanye....huhu

    ReplyDelete
  2. rezeki ribu ribu kene kongsi ngan mak ayah baru berkat.. :)

    ReplyDelete
  3. huhuhu sama mcm cik da dulu2 la jugaaa...
    bkn dulu2 skng pon sama huwawawawa

    ReplyDelete
  4. assalam...kesusahan mengajar kita insaf dan mengenang jasa mrk yg brsusahpyah utk kita...

    ReplyDelete
  5. Ms impian nak hantar ibu n ayah ms g haji.. dan sekarang tgh mengangur.. tu pun dah gelisah sebab x sabar nk blas jasa ibu ayah

    ReplyDelete
  6. ibu kita adalah ibu segala duit =)

    ReplyDelete
  7. masanya sudah tiba nick.. hehe

    ReplyDelete
  8. Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ketepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian.

    ReplyDelete
  9. hahaha .. situasi kita laa ni .. kita baru sem 1 kat UUM .. haha .. siksa !!

    :D

    ReplyDelete
  10. Sedih! pernah juga jadi kat akak mcm tu...akak mmg jarang pinjam duit dr member2 walau kamcing sgt..
    jasa mak ayah tak terbalas bah...:(

    ReplyDelete
  11. sedih baca entry nie . sebab saya pown kena benda yang sama . tapi lebih sikit la , ade la dalam rm3 dalam wallet . sobs3

    ReplyDelete
  12. sama la kita. tp aku xde la tggu sampai tggl singgit baru nak call mintak duit.

    ReplyDelete
  13. Nik, I feel you! Ramai org cakap budak maktab dpt biasiswa masih x cukup ke? Memang tak cukup kan? Tambah2 waktu dah start praktikum nanti....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.