Cara Nak Lajukan Internet Dengan Mudah

Sebelum ni aku dah tulis entri pasal cara nak lajukan speed broadband celcom yang dah habis limit. So, sekarang aku nak share pulak cara nak lajukan speed internet korang..tak kisah la guna wifi,streamix, unifi ke hape..ada masa-masa tertentu slow jugak kelajuan internet tu. Aku rasa internet rumah aku jadi slow sebab download banyak sangat movie..pendownload tegar..heheh

 
CARA NAK LAJUKAN INTERNET 
 
1. Right click kat desktop dan pilih NEW > SHORTCUT
2. Taip code ini : c:\windows\system32\ping YOURIPADDRESS -t
3. Tukar YOURIPADDRESS dengan IP Address korang. Contoh : c:\windows\system32\ping 192.168.10.111 -t
4. Tekan NEXT dan RENAME shortcut tu dengan nama yang korang suka. Pastu tekan FINISH.

 
CARA NAK DAPATKAN IP ADDRESS

1. Pergi kat START dan tulis "cmd" dan akan keluar COMMAND PROMPT
2. Lepas itu, taip "ipconfig" dalam kotak "cmd"
3. Kemudian, cari perkataan "IPv4 Address"..kat situ akan dinyatakan ip address korang.


Ok, caranya mudha jekan..internet aku dah laju sikit. Inform aku kalau internet korang dah laju :)

Cara Nak Lajukan Internet Dengan Mudah Cara Nak Lajukan Internet Dengan Mudah Reviewed by Nick Nashram on 21:24:00 Rating: 5

53 comments:

  1. Salam,
    Ok...boleh try ni.
    Thank for sharing.

    ReplyDelete
  2. Nick pandai ye bab2 nak lajukan internet ni. hehehe..

    ReplyDelete
  3. Betul ke ni berkesan?? Sebab nak cuba ni. haha

    ReplyDelete
  4. cuak la nak buat.. wakaka

    ReplyDelete
  5. oo camtu ek.. nanti line tenet dah nazak baru nak try.. hehe..

    ReplyDelete
  6. As Salam..Nick memang pandai bab-bab nak lajukan speed internet ye..belajar daripada siapa? bagus la

    ReplyDelete
  7. memey jadi ko ni nik? broadbnd mek cah memey slow gilo. nok bw pun susoh. :(

    ReplyDelete
  8. hihi...lom pakei wifi lagi nick..insyaAllah kalau dah ade...compem guna tutor nick nie..hihi..makseh perkongsian :)

    ReplyDelete
  9. nak search cmd tu pun lambat. hehe

    nnt hana try.

    ReplyDelete
  10. mcm kurang lengkap tips tu Nick,nak tulis 'cmd' tu kat
    start>run>taip 'cmd'
    pastu tekan Enter baru dia kuar IP Adress tu kan..

    pastu, dah buat rename shortcut tu, bila2 nak on9 just klik aje kat shortcut tu & biarkan dia jalan sendiri la kan? Klu xtekan shortcut tu xda beza pun la..

    Actly benda ni penah buat dulu kat U tp da lupe step. Tq Nick sharing this tips.. :)

    ReplyDelete
  11. owh,,bagus tips nie sebab kadang2 internet slow jugak

    ReplyDelete
  12. nice tuto..nk try kang blik umah..haha

    ReplyDelete
  13. cara hack wifi org x de ke hahahaha
    nice sharing

    ReplyDelete
  14. Wah..nice sharing..
    balik rumah nti boleh cuba buat..;)

    ReplyDelete
  15. STKT NI XDE MSLH LG..KOT2 NNTI LEH LA CUBA.. :P

    ReplyDelete
  16. Menarik. Tapi saya takut nak cuba. Hehehe.

    ReplyDelete
  17. Dah lama cari..kekadang rasa cam ada org curi wifi rumah sbb tgh malam selalu slow..cmne nak detect ada org curi eh..dah letak password dh pon

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum ... mcm tau jer saya punya dah over limit ... heheheee ... wpun slow tapi masih ok lagi

    ReplyDelete
  19. nk try la nnti sbb kalo downlod movie trus jd slow..

    ReplyDelete
  20. kalau guna window 8 nak cari cmd tu cmne

    ReplyDelete
  21. ermm . dah siap wat shortcut then macam mane nak tau line dah laju ? still xpaham . :)

    ReplyDelete
  22. wooo...laju beb..thanks..

    ReplyDelete
  23. c:\windows\system32\ping www.google.com -t

    try yang nie...lagi laju oooo...

    ReplyDelete
  24. c:\windows\system32\ping www.google.com -t

    try yg nie..lagi sempoi.....

    ReplyDelete
  25. cara dia same je dengan cara hack line broadband kan?

    ReplyDelete
  26. @Nieyxzha Hassancara nak tahu org guna wifi ? tekan cmd taip net view dh tengok lah spe curi

    ReplyDelete
  27. takde plak lajunye... cam bese jerk.. huhu

    ReplyDelete
  28. tuhla aku pun try sama jek. las las beli additional data pakai sms. taip BROADBAND VOL hanto ke 22188. dlm rm15 bley dapat 1GB. truih laju..weee~

    ReplyDelete
  29. tuhla aku pun try sama jek. las las beli additional volume pakai sms.. taip BROADBAND VOL hanto ke 22188. dlm rm15 bley dapat 1GB. truih laju..weee~

    ReplyDelete
  30. Cool!
    lepas buat, line lebih stabil. tak la spike spike. sekejap laju lama perlahan, lepas buat maintain laju je.

    NICE!

    ReplyDelete
  31. tq bro memang laju tu....kenapa bila kita tekan finis folder tu kuar kat destop...kalo kita exit atau shutdown
    hilang x folder tu..atau kena buat balik...tq..salam

    ReplyDelete
  32. jadi lagi ke trik ni? dah try, macam takder kesan pon... :/

    ReplyDelete
  33. tQ2..line lebih stabil ckit

    ReplyDelete
  34. Bukan kee ip adrees sntiasa bertukar ke?

    ReplyDelete
  35. Baru test cara ni. Tq brooo...

    ReplyDelete
  36. tu mesti lappy yang hang tuu

    ReplyDelete
  37. wah memang terbaik
    www.kakiberita.com

    ReplyDelete
  38. Whatapp sy utk digi unlimited…wajib sim sendiri…rm** 01761

    ReplyDelete
  39. Kalau pakai ipad atau iphone mcm mana naj buat ia..ada caranya tak??

    ReplyDelete
  40. ping -l 1000 192.168.1.1 -t
    macam ni berbaloi

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.