Nak Berjaya Kena Kahwin Dulu


Siapa yang nak cemerlang..nak dapat CGPA 4.0, cepat-cepat la kahwin..berita kat atas tu yang kata ye..heheh. Tapi betul, kawan aku masa kat universiti dulu yang dah kahwin asyik dapat dekan je. Kita yang tengok pun jeles. Maybe sebab makan minum terjaga..masalah kewangan tu masing-masing boleh bantu. Kita kalau malas turun makan bantai maggi je..takde duit minta dengan PAMA..hahaha

Nak berjaya mudah je..rajin la berusaha. Dah kahwin pun kalau tak baca buku tak lulus jugak exam. Sama jugak yang bujang..kalau 24 jam asyik duk SMS pakwe/makwe ke laut jugak result tu. Resepi cemerlang mudah je..usaha,doa dan tawakal. Sekian :)


Nak Berjaya Kena Kahwin Dulu Nak Berjaya Kena Kahwin Dulu Reviewed by Nick Nashram on 16:11:00 Rating: 5

33 comments:

  1. btul tu usaha kena ad untuk bjaya...bukan kawin trus boley bjaya

    ReplyDelete
  2. mak..ayah.nak kahwin..! hahaha..betulkan..kalau kahwin ketika belajar ni byk kelebihannya. jiwa kita pun akan tenang. lebih2 lg suami atau isteri kita tu menjadi pendorong untuk kita berjaya dlm pelajaran. jd tak salah kalau nak kahwin muda. ada sstgh parents tak benarkan anak dia kahwin muda sebab takut dpt menjejaskan pelajaran. sbb bila dh kahwin, besar lagi tanggungjwb y perlu dipikul. bukan setakat tanggungjwb sbgai pelajar, tetapi sebagai suami isteri. itu belum lagi ada anak. tp itu bukanlah punca kita xdpt nak fokus kpd study. cuma kita perlu pandai mengimbangi tanggujwb sbgai seorang pelajar dan suami isteri. bagi saya, ada baiknya kahwin muda. pahala pun besar. maksiat pun dapat dielak..hehehhe. :D

    ReplyDelete
  3. boleh concentrate bila dah kawen ni.... takde nak dating je

    ReplyDelete
  4. Haha mintak PAMA je :D
    Yup, usaha yg penting.

    ReplyDelete
  5. Mmg banyak yang kawin awal skang, pastu prestasi dorg mmg meningkat..

    ReplyDelete
  6. oooohh yeahhhhh ! setuju dengan nik :)

    ReplyDelete
  7. Hehe.. Lawak gak tajuk tu. tapi ialah, tak semestinya kena kawin baru boleh cemerlang, yg penting usaha, betul betul betul.....

    ReplyDelete
  8. bagusnyaa dia dapat kecemerlangan dalam peperiksaan selepas kahwin.. wahhhhh memang selute! ena memang tak bolehlah.. nanti pelajaran terabai

    ReplyDelete
  9. Pada saya, xsemestinya bila kawin baru leh dapat dekan yang penting diri kita sendiri. Kalo kita rajin, InSha Allah semuanya boleh asalkan xputus asa..

    ReplyDelete
  10. ni yg aku rase nak kawen ni..
    tapi
    aku ade 1 sem lg...haishhh

    ReplyDelete
  11. kalaulah mak ayah sy bagi nak kawin time belajar ni dah lama dah kawin haha

    ReplyDelete
  12. Betol tu encik nick...hihi...kalau tak de usaha, doa & tawakal mana nak cemerlang kan..hihi

    ReplyDelete
  13. Perghh.. kawen , tak pernah terfikir plak.. hahaha..
    Bukan semua orang macam ni, ini semua anugerah Allah untuk orang-orang tertentu . Lebih baik kawen , dari bercouple yang semua ke laut terus.. hahaah.. kan?? :)

    Yang penting bertawakal,dan berusaha . Insyallah boleh berjaya.. !!>_<

    ReplyDelete
  14. Btol2 nie lah resepi kecemerlangan yg mudah iaitu usaha,doa dan tawakal :)

    ReplyDelete
  15. hehe ok tp dah habes blaja la plak :P

    ReplyDelete
  16. kawin tak kawin, still same jugak kalau takde usaha.. :)

    ReplyDelete
  17. memanglah best kahwin muda. tp risiko untuk ke arah negatif besar. pucuk pangkal diri sendiri nak berjaya diri sendiri yang tentukan arah mana yang dia pilih,,In Shaa Allah

    ReplyDelete
  18. cik abang bloggeer nie biler nk kaweng ?

    ReplyDelete
  19. setuju dengan sir... usaha, doa, tawakal... insyaAllah berjaya...

    ReplyDelete
  20. kawin masa beljar? bagus kalau 2dua tahu tanggungjawab sebagai suami isteri dan pelajar.. kalau single pun boleh berjaya, kena rajin la. ,

    ReplyDelete
  21. bagus kawen awal ni... saya pun kawen umur 24tahun... nick dah kawen ke belum?

    ReplyDelete
  22. owh nk kawen gak la.. tapi dh x study dah acaner ni hahaha

    ReplyDelete
  23. Salam..
    Kalau dah bercinta masa belajar...eloklah kahwin. Kahwin bukan tiket untuk berjaya tapi untuk menghindar dari dosa. Usaha, doa dan tawakal adalah tunjang kejayaan.

    ReplyDelete
  24. patutlah sepupu kahwin awal ...
    hehe
    dua2 berjaya bakal doc lagitu
    xD

    ReplyDelete
  25. dah ramai yg membuktikan perkahwinan bukan penghalang kejayaan..tp ramai yg tak mampu buat termasuk aku T.T

    keje dululah baru kahwin :)

    ReplyDelete
  26. nick salam kenalan...
    Betul tu daripada bercinta abis duit,berangan.baik kawen.
    nick lagi satu..
    jadilah follower pertama saya.saya nak tunjuk ajar dari awak.

    ReplyDelete
  27. eeemmmm...kejayaan tu terletak pada usaha dan kerajinan

    ReplyDelete
  28. huhuhu.. bro nik plak biler nak wat majlis? huhu :)

    ReplyDelete
  29. kot mana pon usaha yg pting..kan kan

    ReplyDelete
  30. apa pun usaha tangga kejayaan.. tak kira lah dah khawin ke belum.. janji kesedaran timbul dr diri sendiri..:)

    ReplyDelete
  31. Bila dah kahwin..fokus belajar tu lebih sikit..dah tau tanggungjawab kan.. ;)

    ReplyDelete
  32. menarik entry nie..tapi bukan senang nak yakinkan parents..yang penting usaha..:)

    ReplyDelete
  33. kalau yang tak kerja lagi..tapi nak kawen nick?haha.agak2..boleh dpt keja tak.ahaha

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.