Kepada Cikgu : Aku Saman Kalau Rotan Anak Aku


Kepada pakcik/makcik yang bernama 012-264XXXX..maaf la ye, saya nak bagi respon sikit pada komen pakcik/makcik ni. Saya punye respon pendek je..kalau tak nak anak pakcik/makcik kena marah,dirotan atau didenda sebab masalah disiplin, pakcik/makcik bukak la sekolah sendiri pastu ajar anak tu semua subjek ye. Dan kalau anak pakcik/makcik tak buat kerja sekolah atau tak nak belajar, tepuk sikit kepala anak tu pastu cakap la "bagusnya anak aku ni".

Kalau pakcik/makcik nak tahu, saya pergi sekolah tiap-tiap hari pukul 7 pagi balik pukul 5 petang sebab nak ajar anak pakcik/makcik supaya jadi orang berguna. Tapi kalau pakcik/makcik nak ambil tindakan terhadap kami sebab marah,denda atau rotan anak pakcik/makcik sebab tak buat kerja rumah atau malas belajar...saya tak tau nak kata apa dah.
 
Kepada Cikgu : Aku Saman Kalau Rotan Anak Aku Kepada Cikgu : Aku Saman Kalau Rotan Anak Aku Reviewed by Nick Nashram on 21:58:00 Rating: 5

59 comments:

  1. manjakan sgt anak anak... dah besar nnt pijak kepala mak bapak sendiri.

    ReplyDelete
  2. Mak pernah cakap:

    "Cikgu takkan pukul murid la kalau takde sebab" :)

    ReplyDelete
  3. kalau sentuh anak pon dah tak boleh baik kurung je anak tu,, cne ar nanti praktikum..pening2

    ReplyDelete
  4. sebab tu la budak2 skarang banyak naik kepala.. tak hormat cikgu... melawan peraturan... undang2 macam ni sepatutnya dikaji semula...

    ReplyDelete
  5. kena banyak sabar jadi cikgu nie, bukan setakat dengan anak murid jer, mak bapak dieorang pun cikgu lagi kena banyak sabar..

    ReplyDelete
  6. fuhhh!!! marah sungguh cikgu kite nih!....

    ReplyDelete
  7. parents zaman sekarang...



    p/s : luckily, mine not like this kind ~

    ReplyDelete
  8. nanti bila anak2 murid tak pandai cikgu jugak yang dipersalahkan.. sabarje lah cikgu oii..

    ReplyDelete
  9. Wahh..hebat parents zaman skang kan.anak2 dorg langsung xleh sentuh atau tegur anak2 dorg. Baiklah, kalo camtu, jgn salahkan cikgu kalo anak2 skang jd budak jahat sbb mak pak sendiri pun sokong kalo anak buat jahat. Hmm...dunia akhir zaman

    ReplyDelete
  10. Salam,
    Sabarlah cikgu... Bukan semua ibu bapa spt itu. Saya masih menghargai dan meyakini kredibiliti seorang guru.
    Melangkah masuk sahaja anak kedlm pagar sekolah, saya serahkan tanggungjawab kpd cikgu...didiklah mereka. Dendalah mereka jika bersalah.
    Kerana gurulah juga saya menjadi manusia skrg ini...
    Terima kasih cikgu

    ReplyDelete
  11. Apa kes nick..cam mana ler anak nak pandai kalau pakcik makcik nie tak faham..

    betol tu nick...suroh buat sekolah sendiri ajar anak sendiri..tak susah nak menuntut ilmu kat orang..kalau nak tak disiplin...jadi jentik sikit dah melalut,,huhu

    ReplyDelete
  12. alahai.. marah pun xboleh. geram ni. last2 cikgu yang sakit jiwa. lepas ni penuh cikgu kat rumah sakit jiwa. stress....huhu nasib hana pend khas. kalau ngajar kanak-kanak normal confirm hana kena ambik tindakan

    p/s : interim dengar kata bln 3 ni.

    ReplyDelete
  13. hehe bila cikgu membebel.:) sabar deh cikgu.

    ReplyDelete
  14. sob2..huhu..kt sekolah nia smpai parents tumbok cikgu..
    ank dorg mcm hantu..slhkn cikgu..grhhh

    ReplyDelete
  15. cikgu nick , sabar eh.. btw cikgu ngajar sekolah rendah or menengah ?? kalau sekolah menengah lg mencabar -__- .. parents sekarang xmcm parents dulu, parent sue siap pesan kat cikgu ''kalau anak saya degil, tibai je cikgu'' .. see ? betapa sayangnya parents sue T__T ..

    ReplyDelete
  16. hemmm kalau dah degil & nakal sangat tu nak buat mcm mana lah agaknya kan

    ReplyDelete
  17. biasa dah jumpa parents yg mcmni... sy juga pernah kena. parents dtg pjbt marah2 n tuding2 jari sbb menangkan anak yg fitnah sy cubit dia smpi lebam walhal 1 kls tu saksi sy tak cubit dia pun. Sy diam je spjg ibu budak tu potpet2 kat sy sambil berpeluk tubuh (dlm hati, jwb pun tak guna...customer kan always right...) tak kuasa nk cerita yg anak dia tu, samseng besar n kaki paw, kaki judi di sekolah kebangsaannya. baru drjh 4 tu... Ayahnya polis. Sy ingt smpi mati parents n muka murid ni. Tak berapa bersuara tp pandang je kat sy yang berpeluk tubuh sambil geleng2 kepala tengok bini yg mcm singa. Lastly cuma sy ckp "sy takkan minta maaf sbb sy tak buat" Inilah lumrah dunia... ada juga parents yg pcy anak bulat2. Na'uzubillah min zalik

    ReplyDelete
  18. ntah3, budak sek kot yg msej tu..

    ReplyDelete
  19. Kesian tengok guru zaman sekarang. Selalu balik lewat, kena uruskan macam-macam hal. Buat itu salah, buat ini salah, ibu bapa terlampau manjakan anak sangat. Segelintir jek, bukan semua. :D

    ReplyDelete
  20. Senang citer suh mak bapak je g sekolah belajar ganti si anak tu..klu xmau anak kene rotan ke ape kan..payah sangat...

    ReplyDelete
  21. huh, patutnya denda saja bebudak ni kalo nakal sangat..

    ReplyDelete
  22. zaman sekarang punya sistem lain dr zaman dlu kan.. sekarang students dah banyak kemudahan n so on.. n makin naik lemak..tapi prestasi kat sekolah still di takuk lama.. ni kalau gov luluskan benda mcm ni mmg ramai students manja..tak kan la cikgu nak makan gaji buta ja kan kalau tak tegur silap students sendiri..huhu

    ReplyDelete
  23. ibu bapa sekarang ni da lain. sebab tu budak2 kat sekolah dah menyetan tak kenal masa. tak paham kenapa mereka rela anak jadi bodoh dari dirotan dan jadi pandai

    ReplyDelete
  24. mak bapak zman skrng biasa la.. zmn aku lu mampos kena blasah ngan cikgu blik bg taw ma mesti kena tambah lagi kot ats wakakakaka

    ReplyDelete
  25. harap pakcik makcik tu baca ...hehe

    ReplyDelete
  26. baru jer cakap ngan adik, pasal cikgu baik sangatlah anak murid tak reti nak hormat cikgu sampai nak buat homework pun malas... rasa cam nak pesan jer kat cikgu tu rotan jer adik saya tu supaya dia takut dan rajin buat homework.
    tapi tak sangka ada lak pakcik/makcik cenghitu...adoyai :P

    ReplyDelete
  27. Orang sekarang manjakan anak sangat.
    Mak saya pun cikgu, dia kata budak budak tak boleh kena jentik ke apa ke. Dah tu, sampai bila nak jadi pandai. Hm hm, dunia dah berubah.

    ReplyDelete
  28. ada seorg bapa kpd anak murid akak saya berpesan , " cikgu , kalau anak saya jahat pukul jer , kalau nak rotan pun boleh ,saya boleh bagi cikgu rotan . Saya cuma nak anak saya pandai " ... agaknya ada berapa bapak yg akan cakap mcm tu kat cikgu yer ?

    ReplyDelete
  29. ntah2 yg hantar kt newspaper tu anaknya kot..bukan parentsnya..

    ReplyDelete
  30. sayang anak tangan-tangan kan... tu pun tak faham ke.... jangan manjekan sangat anak tu...

    cikgu pun tak boleh la menghukum sampai level macam mendera... zaman sekarang ni lain... betul tak?

    ReplyDelete
  31. kalau zaman dulu kene rotan ,kena cubit,kene denda,siap lebam-lebam lagi pelajar diam jer sebab takut-takut mak ayah tahu kite buat salah kat sekolah n kena belasah lagi teruk kat rumah ..sume asam garam kepada pelajar...tapi zaman sekarang ni,cuit cikit pon masuk paper...lainlah lau sampai pelajar tu luka-luka @koyak rabak...ish x paham betul.kepada mak bapak tolonglah paham kerja cikgu mengajar pelajar-pelajar agar jadi orang berguna..bukanlah nk salahkan mak bapak semata-mata..dalam kes ni ketiga-tiga golongan kene sedar.

    1.pelajar* jangan wat salah lau xnak didenda,ikut disiplin...lau malas sangat nak belajar mintak mak bapak benti sekolah,senang kan???x yah menyusahkan orang hihihi

    2.cikgu* tugas mengajar..ambil jer tindakan disiplin pada pelajar tapi ingat,tindakan tu hanya untuk memberi kesedaran bukan ikut kemarahan n kemahuan diri,paling senang call jer mak bapak pelajar tu time pelajar tu wat kesalahan..terus je tunjuk bukti yang anak dorang wat salah. tanye ap hukuman yang perlu diambil...
    lau dorang berlagak n x bagi cikgu sentuh anak dorang suh jer dorang tukar sekolah lain hihihi

    3.mak bapak*kene sedar kite hantar anak ke sekolah untuk dididik mjadi orang yang bguna...kena denda tu adat lah..dah ananknyer degil kan x mo wat kerja sekolah..alah mak bapak dulu mase sekolah pon kena denda jugak kan???

    tak pon letak jer papan tanda kat depan sekolah tu cam ni

    "KALAU TAK MAHU PELAJAR DIROTAN, DIDENDA DLL ATAS KESALAHAN YANG DILAKUKAN OLEH PELAJAR SILA JANGAN MASUK SEKOLAH INI".!!!

    hihihi

    ReplyDelete
  32. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  33. Ntah apa2...klu tak nak anak kena marah ajar je sndiri anak tu..tak payah sekolah kan dia..haha..
    nak anak pandai dan jadi manusia berguna tapi bila jentik skit mula lah nak saman2.. ape punya mak bapak lah...haha...
    sy syg cikgu2 sy...:)

    ReplyDelete
  34. Cikgu Xkan Rotan murid tanpa..
    melainkan murid 2 yg buat hal...
    Right?

    ReplyDelete
  35. IBUBAPA diingatkan agar jgn menyibuk, menengking, bagi amaran atau membuat tindakan undang2 kepada para cikgu kerana mengajar anak mereka. Cikgu berhak mengajar anak muridnya agar menjadi seorg anak bangsa yang berjaya. Kalau tak nak anak didenda, para ibubapa disarankan buat sekolah sendiri.

    012-3456789

    ReplyDelete
  36. woah! bahaya manjakan anak2 ni... niat guru ikhlas untuk mendidik, bukan rotan sajer2.. klu yg jenis rotan sajer2 tu tak tau nk ckp aper... :)

    ReplyDelete
  37. Haihh.. payah tul lah kalo ad parents yg cmnih.. baek tak payah suh anak g skolah..

    ReplyDelete
  38. hbs tu kalau xdenda, xrotan or xmarah, nak senyum dan puji melambung2 anak dia yg xsiap kje rumah tu? pastu bila anak result xbgos, slhkan cikgu xpndai ngajar. grrrr

    sy selalu igtkan student sy; biar xpndai tp hidup kne beradab. dan menghormati tugas guru tu jugak slh satu adab.

    ReplyDelete
  39. hbs tu kalau xdenda, xrotan or xmarah, nak senyum dan puji melambung2 anak dia yg xsiap kje rumah tu? pastu bila anak result xbgos, slhkan cikgu xpndai ngajar. grrrr

    sy selalu igtkan student sy; biar xpndai tp hidup kne beradab. dan menghormati tugas guru tu jugak slh satu adab.

    ReplyDelete
  40. orang ni mcm2... dl klu rotan lg baik..

    tp hari ni dah terbalik.. huhu

    ReplyDelete
  41. Lawak lah tu.. Ni mesti masa dia sekolah dulu jenis pemalas tahap gaban, lepas tu sokmo2 kena marah dengan cikgu, then balik adu kat mak bapak then mak bapak dia marah dia balik, so dia simpan dendam, bila dah ada anak dia pun ingin menuntut bela diatas pengalaman dia yang lampau.. poor U.. tapi hantar gak anak kat sekolah, kalau dah tau suka Cikgu buat kerja Cikgu, U aje lah jadi Cikgu kat anak U. Tak payah menyusahkan hidup orang lain. :) Emo lah saya Sir kali ni.
    Pernah tengok parents tunjuk parang kat Cikgu Disiplin Masa saya mengajar kat sek dulu.

    ReplyDelete
  42. dulu saya selalu kene cubit sampai lebam-lebam coz salah 1 soklan math sekali cubit. mak ayah saya relax aje...

    ReplyDelete
  43. betapa kite tengok zaman dah semakin berubah..nak compare dgn zaman dulu pon dah tak gune..

    bande yang dah start memang susah nak di'reverse' balik..

    :)

    ReplyDelete
  44. Tidak boleh rotan is acceptable cos maybe his/her child memang pelajar yg ada masalah disiplin so umm.. Kesian jugak kalau buat kesalahan je kena rotan. Cikgu pun manusia biasa yang ada perasaan and who knows cikgu terlampau marah and merotan dengan dahsyat? Boleh membahayakan pelajar.

    But yang mendenda and mengambil tindakan disiplin is not acceptable cos kalau rotan pun tak boleh, what else can they do untuk mendisiplinkan para pelajar.. Kan? Even at home pun ada kena denda sikit, ini pulak sekolah. Hmm.

    Yang ikhlas,
    016 884 XXXX



    :P

    ReplyDelete
  45. ni terlebih manjakan anak2 ni kalau gini. baik tak yah masuk ke sekolah.

    ReplyDelete
  46. Heyyyy aneyy, kalau tak nak cikgu marah anak kau pergi letak di sek swasta. Cuit pun cikgu tak berani. Bangang nya

    ReplyDelete
  47. parents sekarang sangat manjakan anak2... baik hantar ke sekolah private je gitu...

    ReplyDelete
  48. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  49. Cg rotan msti ada sbbnya kn..Hi dh tkar url blog bru ni dia...

    http://kisahhidupku1999.blogspot.com/

    ReplyDelete
  50. haha..saya pun beri reaksi yg sama dengan nick bila saya baca keratan akhbar ni....

    ntah apa2...klu diikutkan lagi senang kerja tak perlu marah2..xperlu denda,rotan..tapi memikirkan nak jadikan anak dia tu manusia berguna...cikgu harus mainkan peranan..

    cuba kalau ibu bapa dilarang begitu..tak boleh marah anak..tak boleh denda....haaaa!camna??!

    ReplyDelete
  51. baik anak tayah p sekolah kalau cikgu tak leh buat pape...hoho

    ReplyDelete
  52. patut la sekarang ni makin ramai budak2 yang bodoh bangang.. sebab mak bapak diapon spesies yang sama jugak.

    kalau xnak anak kena marah n rotan, ajar sendiri anak tu kat rumah..

    ReplyDelete
  53. ada jugak mak bapak macam nie..

    ReplyDelete
  54. Salam, khusus utk guru PBS, sekadar nakberkongsi Borang Transit PBS yg fleksibel utk semua subjek di http://eformrpm-pbs.blogspot.com/2013/02/pengenalan.html

    ReplyDelete
  55. bila dirotan tu la yg buat anak pak cik pandai sebenarnya pak cik.. apa la nak jadi zaman sekrg ni..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.