Dia Suka Tapi Dia Tak Nak Couple


Ini adalah soalan yang ditanya oleh salah seorang pembaca blog aku..bukan aku reka tau..heheh. Soalan yang dia tanya macam ni : "Saya nak tanya..kekasih saya beritahu saya bahawa kita putus tapi kita jadi kawan rapat...dalam masa yang sama dia cakap "saya akan tunggu awak sampai awak abis study n kerja" awak trus masuk pinang saya..apa maknanya itu ek??

Aku pun confused jugak nak jawab soalan ni. Ok, aku interpret berdasarkan pengalaman aku sendiri..ex gf aku dulu pun cakap dia nak putus tapi tetap nak berkawan. So, maknanya dia nak hubungan tu sekadar kawan je la..tak lebih dari tu. Tapi aku tolak sebab kita pilih dia bukan sebab nak kawan tapi kerana nak jadi pasangan.

Cuma yang peliknya kenapa ex-gf shafiq kata "saya akan tunggu awak sampai awak abis study n kerja" awak trus masuk pinang saya"..kenapa perlu putuskan hubungan kalau dia setia dan sanggup tunggu? Aku cuma nak tunggu jawapan daripada korang camne.

Dia Suka Tapi Dia Tak Nak Couple Dia Suka Tapi Dia Tak Nak Couple Reviewed by Nick Nashram on 16:05:00 Rating: 5

40 comments:

  1. agak konpius disitu..tapi maybe perempuan tu nak jaga batasan kot..bagus jugak tu..

    ReplyDelete
  2. Mungkin dye nak elakkan something bad things happen between dorg dua.
    Kalau nak kata dia ada orang lain tu susah sikit coz dye sanggup tunggu..
    boleh jugak kata dye ada orang lain dan ayat tunggu nak sedapkan hati semata mata..

    dan boleh juga tanya kpd tuan empunya sndri.. kalau masih ragu ragu..



    ReplyDelete
  3. aku pon x faham.. jawpan positive maybe ex-gf dia mintak putus coz ade somethings yg dia hide kan.. macam parents tak suka ke.. jawapan negetif pendek crita orang bila tak suka tak nak dia mmg suka bg ayat harapan alasan menyedapkan hati dan melihatkkan yang dia terdesak or terpaksa putus??
    muahahahaha contoh ayat kita tak ada jodoh, boleh berkawan baik.. wkakakaka phuii (pernah terkena bhahaha)

    ReplyDelete
  4. aku pon x faham.. jawpan positive maybe ex-gf dia mintak putus coz ade somethings yg dia hide kan.. macam parents tak suka ke.. jawapan negetif pendek crita orang bila tak suka tak nak dia mmg suka bg ayat harapan alasan menyedapkan hati dan melihatkkan yang dia terdesak or terpaksa putus??
    muahahahaha contoh ayat kita tak ada jodoh, boleh berkawan baik.. wkakakaka phuii (pernah terkena bhahaha)

    ReplyDelete
  5. TENGAH MENCari jawapan jugak ni bro...coz....tengah menghadapi masalah yg sama.....hahahaha......jom2...tengok komen2 mereka yg pakar....

    ReplyDelete
  6. mungkin perempuan tu nak lelaki tu berjaya dulu kompol duit banyak2...dah ade koje baru carik die balik..ekeke..menyut~~~dia rasa lelaki tu cinta mati kat dia kot..confident je..kikiki..

    ReplyDelete
  7. mungkin dia rasa masih terlalu awal, so dia nak cuba cari pilihan lain. kli tak dapat jugak, dia terima la mamat tu semula.

    ReplyDelete
  8. yg awek die xmau couple2 tp cume mahu jadi kawan shaje tu aku paham..tapi, same mcm ko, aku tak paham statement "saya tunggu awak habis blaja n keje, awak masuk pinang saye" ???

    hipotesis: buat masa sekarang, awek die nak jd kawan aje mungkin sebab belum cukup bersedia sepenuhnye. tapi at the same time, die still mahu menjadi teman hidup si laki tu..cume bile tibe mase dan ketikanya...

    boleh terima x?

    ReplyDelete
  9. agaknya...ni agak aku je tau..

    xgf ko tu dh ade pakwe tp dia jadikan ko tu spare tyre dia.kot2 la pakwe die tu tinggalkan dia,so dia xde la keciwak sgt sbb dia ade ko.Ko pun untungrugi leh jadi pak sanggup dia.Hoh..

    ReplyDelete
  10. Ok, dia still suka the girl tapi dia tak nak commitment, kalau just berkawan maksudnya dia boleh keluar dengan siapa2 yang dia suka, so tak akan ada rasa bersalah, tiada kongkongan. Tapi at the end kalau dia tak jumpa yang sebaik that girl maka pilihannya jatuh ke atas that girl. Baru dia claim setia ke hujung nyawa....

    ReplyDelete
  11. emm..mungkin dia nak tggu pakwe dia studi & keje dlu baru buleh kapel balik..sebab dia nak yang stabil..

    ReplyDelete
  12. Ala Sir, tadi tu komen yang sama tapi position tu terbalik. Yang tanya tu budak lelaki kan. Hehe..

    ReplyDelete
  13. if I'm in her shoes.. sy mksudkan yg "sy x nak bercouple, takut tambah dosa disebabkan apa yang kita buat dan sy fikir spnjang kita couple.. so, kita xyah couple. Tapi sy sukakan awk, n satu hari nnti tetap nak yg awak akan jadi pasangan shidup smati sya"..

    cewah.

    ReplyDelete
  14. maksudnya dia nk kurangkan perhubungan yg tak sah dan kurangkan buat dosa pd Allah... huhu

    ReplyDelete
  15. sebab dia x nak bergelumang ngn dosa kot.. dia risau kalau dia truska hbgn, dia akan lalai dr mengingati Allah..

    ReplyDelete
  16. maknanya ex dia nak masih mengharapkn lagi kot..huhu..tak sanggup nak lepaskan lg.. =='

    ReplyDelete
  17. pada dia sebab sekarang ni bf dia tu belum abih belajar, lom kerja..pasal tu dia nak kawan jer..at the same time..maybe dia dah ada bf lain yg lagi ok..maybe dah kerja..tu mcm maksud tersirat kat ayat dia tu la..setia ke tak dia x peduli..kira ayat paling manis la tu...( pendapat akak je ye dik)

    ReplyDelete
  18. hahah...en. nick ade juak awek cam nie oh...hahaha...kalau dak putus tu...takkan nak harap apa2 lagi kan...tak tahulah kalau jodoh dia dengan en. syafiq...Jodoh kan rahsia Allah...

    ReplyDelete
  19. sah sah la xnk ade komitmen...gerentilahhh ahakk

    ReplyDelete
  20. mungkin dia rasa tak selesa kot couple2 ni. takot mghrap sgt last2 xjdi. entahlah. GF dia je yg tau hal sbnr. :)

    sori, xmmbntu sgt. huhu

    ReplyDelete
  21. amboih dah boleh jadi dr love ni..jap pikir pasal masalah cinta..nak tanya tuan blog ni.haha

    ReplyDelete
  22. banyak kemungkinan..

    1) perempuan tu betul2 nak dia habiskan belajar dulu , taku ganggu dia.

    2)dia dah ada orang lain.

    hehe. tapi hati orang susah nak baca .

    ReplyDelete
  23. Sorry to say fie rasa perempuan tu saja bagi alasan untuk break up. Come on lah, kalau kita cintakan someone tak akan kita nak lepaskan dia and just jadi best friend. It likes kita bukak peluang pada other girl. Hehe. I won't do that, ever.

    ReplyDelete
  24. lau pada ayu mybe die nk mengelakkan maksiat daripada berlaku...zaman skang kan macm2 boley blaku...mengelakkn lebih baik....lau boy tu btul2 syangkan gurlz tu die kena hormat kputusan gf die tu...berpeganglah pada satu "lau dah jodoh xkan kemana"...insyaallah.

    ReplyDelete
  25. dah namanya cikgu, mestilah anak murid tanya soalan macam2 haha..

    ReplyDelete
  26. Saya rasalah, mungkin perempuan tu taknak bercouple. Sebab daripada couple ni lah boleh jadi macammacam dan boleh menghampiri maksiat atau zina. Tu sebab kita tak digalakkan bercouple.

    Tu sebab dia nak tunggu lelaki tu dah kerja apa semua, dan terus meminang dia.

    ReplyDelete
  27. rasenya lah mungkin perempuan tu nak bagi peluang kat die supaya habiskan study dulu dan dapatkan keje..baru masuk minang die..

    ReplyDelete
  28. peribadi gegurl tu camne? mgkin dia nk fokus pd belajar tp at the same time meyimpan rasa cinta mendalam kt mamat tu..kot lah kan

    :)

    ReplyDelete
  29. mungkin sebab dengar ceramah UAI.. jaga batas pergaulan. sebab kalo dah berkenan dan kalo jodoh panjang nnti terus msuk meminang dan trus nikah. kot! huhu

    ReplyDelete
  30. Oh..saya penah ada pengalaman yg sama mcm Nick. Putus tp nak kawn tp saya bg jwpn yg sama mcm nik. No kwn2..so, smp skang trus xcontact dh. Mungkinkah sebenarnya gadis itu, hanya bersedia utk memilih shafiq tu setelah dia berjaya peroleh kerjaya yg kukuh? Kerana gadis tu nak satu jaminan yg kukuh apabila dia hendak betul2 serius dgn shafiq ni. Hanya pendapat

    ReplyDelete
  31. mungkin laki tu silap cakap kot..mungkin kawan rapat means dia tetap tunggu makwe dia

    ReplyDelete
  32. Pulak da...tu nak putus ke nak test market?
    atau....mybe dia xmo ganggu kekasih dia tgh study kot...konpius gak nih!

    ReplyDelete
  33. Apakah.xke pelik tu..haihh..complicated btol..haha..

    ReplyDelete
  34. Akak pun tak paham..hehe..
    klu rasa nak hidup bersama nti kenapa perlu putus kan hubungan??..
    tak dapek den nk nolong eh..haha:)

    ReplyDelete
  35. tu maksudnya tamak...taknak kasi org yg syg di jauh darinya...kira mcm backup plan..lupakan saja kelak nanti terjebak

    ReplyDelete
  36. Nurul rasa girl tu pikir mcm nie tak sebabnya si perempuan tu nak boyfie habeskan belajar and terus cari kewangan yg tetap. Nnti bila dh kawen, takdela merungut sbb takde duit .. Cikgu Nurul kata, perempuan kena pilih calon suami yg ada kewangan yg tetap :)

    ReplyDelete
  37. faham apa yang pompuan tu rasa dan kenapa pompuan tu buat :)

    ReplyDelete
  38. SALAM..hurm....xtually sy ade kwn yg antar msj lbh kurang sama kt ex bf dia..
    just nak share....=D
    ni kawan sy punya sebab..dia tahu couple tu haram..betul,bercinta memang tak salah tapi bercouple untuk bercinta yang salah..
    .tpula kalau dia kata dia tak sayang tp kerana sayang dia tak nak sama-sama lagha(lalai) ingat Allah sebab hubungan tu..kalau dia lebih ingat bf dia dari Allah..tu jadi masalah..
    dia pun sama hope dapat terus kawan..and bila sampai masa nak terus jalinkan hubungan yang sah ngan ex dia tu..tp, dia tak teruskan niat tu..kerana dia tak kuat..and diorang x kawan pun..lately dia dapat tau ex dia kawen...seriously, dia syukur sangat dia tak teruskan hubungan yg dulu...hati manusia tu Allah yang pegang...Alhamdulillah dia tidak terlewat...=)..

    ReplyDelete
  39. urmm saya nak tanya gak,sya pndah di skolah baru tahun ni. sye minat kt sorg lelaki.kwn kwn ckp dye ni jenis tak lyn prempuan.ade sorg prmpuan ni,tggu dye dh 4 tahun.tpi dye x lyn lgsung.ble dye tahu sye suke dye, dye add sye ktwechat. kitorg chat biase2 je memula. then kt skolah kwn2 slalu ckpdye tgk sye.ble sye tgk,dye dh pndg tmpat lain. kitorg x pnah bcakap sbb klas pn jauh.


    kitorg mula chat yg lain drpd biasa. gune pnggilan yg lain, dye tnye dye macmmne kat skolah, sye suke lelaki mcmmne, pastu dye bgi gmbr dye kat sye and byk lagi bnde yg sye x expect. dye bgitau dye tak skecouple, and dye mcm nk bgi hint sbb dye bcakap psllagu jomblo happy.sye pn actually x suke couple jgak.klau sblm nu sye couple pn just utk sukesuke je

    sye taktau ape perasaandye kt sye mcmmne. boleh tolong ?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.