10 Ciri-Ciri Lelaki Yang Boleh Dibuat Suami


1. Solat fardhu mesti cukup 5 waktu.

2. Ada kerja dan gaji RM800-1500 ke atas..senang la nak bayar sewa rumah ke hape.


3. Ada kenderaan..tak kisah la motor honda bulat pun, janji ada 2 helmet. Kalau ada kereta lagi bagus..bila hujan tak basah. Nak bawak isteri ke klinik pun senang :)

4. Boleh baca al-quran dan lulus ujian fardhu ‘ain..kalau isteri salah baca, ada jugak orang yang boleh tegur.


5. Jenis yang jujur dan tak menipu..bukan apa, kata nak pergi pasar, tapi melencong ke mall usha awek.


6. Serasi..dia faham kerja korang, korang pun faham kerja dia. So, bila balik lewat takde la gaduh.


7. Jenis tak cemburu buta..lebih-lebih lagi kalau korang tu hensem dan cantik, mesti ramai orang nak masuk dekat.


8. Jenis yang suka ke masjid dan dengar ceramah agama lebih-lebih lagi kalau ceramah UAI..heheh


9. Jenis yang pandai masak,pembersih dan suka menolong..bila korang demam ke hape, nanti ada jugak la yang tolong masak nasi dan goreng telur..sedap tu!


10. Boleh susah senang bersama. Kalau korang nangis, dia tolong pujuk. Kalau korang sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.


Kepada yang masih single, sedang bercinta dan yang dilema tak tahu nak pilih yang mana satu calon, korang apply la tips yang ada kat atas tu ye..ok, kelas bersurai..kekeke


10 Ciri-Ciri Lelaki Yang Boleh Dibuat Suami 10 Ciri-Ciri Lelaki Yang Boleh Dibuat Suami Reviewed by Nick Nashram on 17:00:00 Rating: 5

30 comments:

  1. untg la kan sape yg dapat laki mcm tu ckgu.. hohoho.. bahagia rumahtangga..

    ReplyDelete
  2. insyaallah saya hampir lulus semua..hahak!:)

    ReplyDelete
  3. belum kawen,CINTA adalah segalanya
    dah kawen...carilah sendiri jawapannya

    tapi..dgn CINTA..kamu ada semangat utk melakukan sesuatu.apatah lagi utk org2 yg kamu sayang

    ReplyDelete
  4. Seriously? 800-1500?
    Okay~~~~

    no comment!

    ReplyDelete
  5. err, memask tu mad tak reti sangat.. err..

    ReplyDelete
  6. ok, nanti sy cari lelaki macam nie..tp kenalah jdi ubah diri sendiri dulu kan

    ReplyDelete
  7. Susah nak comply 100% ni..huhu

    ReplyDelete
  8. kalau nk cr full pakej mcm tu.. agak susah.. tp yg paling utama, biar la asas agama si dia tau & buat. rezki, insyaAllah tuhan beri.

    ReplyDelete
  9. saya...doa kan kak ema dpt calon seperti itu.. ye kak..

    ReplyDelete
  10. baiklah cikgu..hehehe.. Susah ni nak cari bakal suami yg macam ni..hmm

    ReplyDelete
  11. kalau sy, sy pilih yang ada masa depan. i mean yg ada job. bukan nak kira mata duitan ke ape, sekarang ni kita kene pandai pilih. ikut cakap org tua tapi dengan pilihan kita la. kalau si lelaki x de kerjaya tetap & masa depan yg bagus mcm mana nak tanggung isteri kan. fikir fikirkanlah

    ReplyDelete
  12. erm , cam susah nak cari , sebab kebanyakan lelaki yg camtu dah berumahtangga.... tak kan , nak jadi nom 2 kot..

    ReplyDelete
  13. thnks 4 the guidelines *sambil bukak buku "jadi tukang masak handalan dalam satu hari" :)

    ReplyDelete
  14. motor honda bulat aku takde...honda petak c 70 adela...kira okla tu..

    ReplyDelete
  15. Cikgu...kelas biler mula balik?hee....ha..tips yg belom berkahwin tu..bgus!

    ReplyDelete
  16. Semua fie setuju nick, yang paling setuju seorang bakal suami harus tahu sembahyang jadi imam kepada isteri dia. Yang itu paling penting dan tiang sebuah rumahtangga

    ReplyDelete
  17. no.8 tu cakap utk diri sendiri ke apa seronok semacam.. ^^ anyway nak tambah lg satu,yg tak SMOKING. terimakasih. ><

    ReplyDelete
  18. perempuan yg nak lelaki spt di atas, perlu juga punya ciri yg seiring...

    dlm hati... berbicara.. nak cermin diri juga ni.

    ReplyDelete
  19. Siapa tak idamkan lelaki seperti ini...Mudahan Allah Sempurnakan siapa jodoh kita...Amin...Salam maulidur rasul

    ReplyDelete
  20. wa, anna suka senarai2 diatas.. moga2 bakal suami anna pon sama la perangai mcm yg di atas..

    ReplyDelete
  21. ini dah jadi cikgu mencari jodoh ni ekeke ;)

    ReplyDelete
  22. wah,bagusla ada ciri-ciri mcmni sbb ramai diantara anak melayu kita yg akhirnya masuk pusat serenti..

    ReplyDelete
  23. Tips nak car bakal suami, rajin-rajin lah ke Surau/Masjid.. :D

    ReplyDelete
  24. alhamdulillah.. sya dah jumpa lelaki itu.. ^,^

    ReplyDelete
  25. nak tambah satu seorg lekaki yang bukan naik angin/ pemarah hehehee

    ReplyDelete
  26. err.r...cakap senang la...lelaki mcm ni macam susah nak kawan apa lagi kalau yang non muslim nak kawan..=.="..yang nakal tu berlambakkk XD

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillah..saya sudah menjumpainya...cuma kadang2 sya sendri khilaf yg saya sudah ada yg terbaik tp msih lg mncri yg lebih baik..Ya Allah..tetapkanlah hatiku terus kpdnya...janganlah merubah pendirianku..

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah... Smua dia lepas.. Boleh da la ni... Kire jd la.. Ekekke

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah... Smua dia lepas.. Boleh da la ni... Kire jd la.. Ekekke

    ReplyDelete
  30. x jumpa lg la... hahahaha stresssss.....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.