Sebab Malu Nak Bagitahu Ada Blog


Kalau ada orang bila aku buat blog, mudah je nak jawab awal tahun 2012. Tapi bila ditanya kenapa aku buat blog ni, susah jugak nak jawab..tu pun kalau ada orang tahu yang aku ada blog. Actually jadi blogger baru ni segan la nak bagitahu yang kita ni ada blog. Blog picisan kan..masa tu aku tak tau apa-apa pun pasal blogging ni.

Rasanya kebanyakan blogger yang mula buat blog lebih berbentuk personal..nak cuba-cuba dulu. Kalau perempuan penuh dengan ayat jiwang je..haha. Nak promote dekat orang malu..nanti ada orang kata pulak. Satu hari tu ada kawan blogger cakap kat aku "Bro baru kalau nak promote blog..rajin la ping entri tu kat group blogger facebook". Waktu tu la aku mula tahu cara-cara nak ping blog kat sana sini. 


So, kenapa kita malu nak bagitau orang kita ada blog ?

1. Cerita Entri 
Maklum la blogger baru..entri mengarut, entri emo, entri putus cinta dan macam-macam lagi la. Nanti kalau ada orang baca takut diorang cakap kita ni syok sendiri pulak. 

2.Theme Bersepah

Mana la tahu pasal coding dan nak tukar template. Tahu setup blog je. Aku sampai sekarang tak tukar-tukar lagi template. Cuma sekarang ni baru rasa macam handsome sikit theme blog aku ni..ke tak cun theme ni ? hehe..baru la berani nak reveal aku punya blog.

3. Gaya Penulisan
Bila aku baca balik cara aku menulis masa mula-mula blogging dulu, rasa macam nak delete je entri tu. Dah la guna bahasa SMS, pastu tulis sesedap rasa je. Niche blog pun membosankan. Maklum la blog personal kan. Sekarang ni baru la jumpa identiti sendiri.

4. Takde Objektif
Yalah, buat blog untuk suka-suka je dan tulis ikut sesedap rasa je, mana la nak ada objektif. Selepas berblogwalking, kebanyakan blog yang aku jumpa ada objektif yang tersendiri. Ada juga yang guna blog untuk sampaikan isu-isu semasa, tentang artis tempatan, SEO dan sebagainya. Skop blog ni luas. Sebab tu dalam blog aku ada label untuk setiap entri kat atas.

Biasanya orang blogging ni untuk tujuan peribadi, tapi ramai jugak yang dah berjaya menkomersialkan benda ni macam Fatin Liyana. So, korang malu tak nak bagitahu yang korang ada blog? 


Sebab Malu Nak Bagitahu Ada Blog Sebab Malu Nak Bagitahu Ada Blog Reviewed by Nick Nashram on 11:12:00 Rating: 5

32 comments:

  1. seyesly.. malu sebenarnya.. haahaha skrng ni brani la ckit2 publich link ke FB hahahaha

    ReplyDelete
  2. malu nk bg tau...sebab dulu akak suruh buat blog tp sye xde benda nak cerita..pastu ckap malas nak update..skang da besar ckit banyak plak nak cite..so, skang ni akak pun xtau psal blog sye

    ReplyDelete
  3. salam. abe mula2 buat blog sbb nak cari kenalan baru. pas tu niat nak glamer tu ada la jugak. siapa x nak dikenali ramai mcm denaihati tu kan?

    ReplyDelete
  4. hah...betul la tu nick...aku mungkin tergolong dalam perkara yg dibicarakan...haha...almaklum...masih mentah ni bro...so minta guide la aku ni yg masih memulakan langkah kedua aku ni...tq.....

    ReplyDelete
  5. memang malu masa awal2 berblog...

    ReplyDelete
  6. ya blog saya xde objective..sekian..
    heh entry yang bagus nick keep it up!!

    ReplyDelete
  7. mcm terkena je..dah tulis dr tahun 2006 tp tahun lepas baru nak bgtau org.skrng bila ramai tahu saya ada blog ..dah malu nak merapu.sbb ada yg terang2 tanya depan saya 'yg ko tulis kat blog semalam tu pasal siapa?'org sebelah yg tak tahu psl saya ada blog mula buat muka pelik.oh i dont like

    ReplyDelete
  8. sy smpai skrg kalo org tny ade blog ke, sy tak ngaku..haha..tah, cm segan lak sbnye..tu lah tak pnah nk ping kt fb sndr pn..rs cm lg best jgak kalo yg bc blog tu bkn dr org yg kta knal..leh tahu persepsi br org yg tak knal thdap kita :)

    ReplyDelete
  9. yakin dgn apa yg kita tulis..
    jadi tak de sebab kenapa perlu malu dgn blog sendiri..

    selamat berkenalan

    ReplyDelete
  10. dulu x yakin..sekarang dah yakin hehe

    ReplyDelete
  11. sampe skrg malu lagi...famly taktau pon blog ai oke...2 3 kwn rapat je tau..hehe

    ReplyDelete
  12. Aku siap kena bahan dengan member aku lagi sebab ade blog.. Last2 dia sendiri yang buat blog. See ? Haha

    ReplyDelete
  13. sejujurnya blog ak pn bersepah mcm2 ada dlm entry..haha

    ReplyDelete
  14. huhuhu..sayakah itu???
    i'm still a baby blogger ;(

    ReplyDelete
  15. Smua itu benar. Saye telah merasai :P cume beza saye pon da delete entry mengarut alam dulu-dulu. Mengarut betul lah, kan?

    ReplyDelete
  16. sampai sekarang hana malu. itu sebab kat page depan xda gambar n profile hana.hahaha kalau ada yang belek2 entry ada gak terselit gambar sorng. kebanyakan gambar beramai2

    ReplyDelete
  17. blog sy, xtw la psl ape... hoho... mcm syok sndri pn ad jgk... hee

    ReplyDelete
  18. masa baru2 berblog, ada jugalah perasaan tu...tapi sekarang...masih ada sikit2 heee

    ReplyDelete
  19. dulu segan gak. entri semua ke laut. tapi sekarang dah x heran kalau kawan2 tau.

    feeling tu kira normal la kan? unless sejak dari awal dah tau objektif buat blog tu. errr...

    ReplyDelete
  20. aku jenis yang xbpe kisah klu ade mmber bce blog aku..stkt ni xde lg yg ktuk :P

    ReplyDelete
  21. betul. mula2 dulu malu je tengok balik blog. haha

    ReplyDelete
  22. saya jg umpama baru dalam blog ni. terserah lah penilaian umum..yg pentng nawaitu kita, tak boleh lah kta buruk2 kan orang dalam blog atau FB ..

    ReplyDelete
  23. memang malu nak bagitau....hehe

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum ... saya perintis , bila saya ada blog , anak - anak sedara pun wat blog gak , tapi saya kena buli dgn dia org ... mcm saya x tau camna nak tarik pembaca dgn entry yg menarik ... mrk teenage , saya dewasa ... dah tentu haluan kami berbeza ... saya bagitau mrk wpun skill gadget saya x sehebat mrk , sekurg2nya saya dah study kat u , ko ader ??? ... blog mrk pun dah kena block sbb tutor hack ... emmm ... tapi saya suka dan x malu beritahu org saya ada blog ... heheheee sbb nak kongsi ilmu bmanfaat utk akhirat ...

    ReplyDelete
  25. series tengah kene bahan dengan membe sebab berblog..dalam pikiran dowang blog ni cerita pasal peribadi je..haiyaa..macam kat istanbul aku datang katenya..haha

    ReplyDelete
  26. tak pernah gtau orang terdekat ada blog....huhuhu

    ReplyDelete
  27. malas nak bgtaw dak2 ofis, nanti diorg bukak kt opis pastu boss marah sbb dok bace blog je kejenye.. ecewah

    ReplyDelete
  28. saya pun malu..buat blog pun just untuk luahkan perasaan sendiri jerr...template2 pun tak reti nak tuka...hehehe

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.