Monday, 10 December 2012

Cara Nak Jadi Blogger Mesra Pembaca


Selama 9 bulan aku berblogging, rupanya takde la susah sangat nak jadi blogger yang mesra pembaca ni. Benda ni dah banyak kali dah orang duk cerita meminta blogger ni bersikap mesra alam sikit dengan pembaca dan pengunjung blog kita. Kalau korang ada ciri-ciri blogger mesra macam kat bawah ni sila istiharkan diri anda ye..nak buat list untuk blogger mesra alam ni..hehehe

CIRI-CIRI BLOGGER MESRA PEMBACA


1. TAK SOMBONG : Apa gunanya anda jadi blogger yang cantik dan hensem tapi sombong dengan pembaca macam BLOGGER INI? Kena ingat, turun naik kita sebagai blogger ni hasil daripada support dari pembaca. Kalau ada pembaca tanya soalan, jangan kedekut nak kongsi.

2. BALAS KUNJUNGAN : Blogger A datang komen ke blog blogger B. Blogger B pulak jangan la bila orang datang komen buat senyap je. At least, balas la kunjungan ke blog blogger A pulak. Komen la entri mana yang patut. Mana tahu dengan kunjungan tu korang boleh jadi kawan baik dengan dia atau lebih daripada tu :)

3. TAK GUNA BAHASA SKEMA DAN SMS : Kalau blog korang jenis personal, elakkan la ye guna bahasa jenis skema dan sms ni. Orang nak baca pun malas, susah dan boring. First impression tu penting. Guna je bahasa yang santai. Lagipun bahasa sms ni tak mesra SEO. Elak guna tulisan macam BLOGGER INI.

4. ENTRI JANGAN TERLALU PANJANG : Pembaca bukan nak baca blog kita je. Tulis entri jangan sampai 30 perenggan. Orang baca 2 hari tak habis lagi..kekeke. Entri tu letak la satu dua gambar sebagai pencuci mata pembaca. Sekali orang syok baca entri anda, berkali-kali dia akan singgah.

5. NO CAPTCHA : Jadi blogger janganlah menyusahkan kawan blogger yang lain..hehe. memang rimas kalau jumpa benda tu..mata dah rabun nak melihat nombor dan perkataan untuk pengesahan bukan robot itu. Kalau takut sangat, buat je komen yang boleh moderate tu. 


P/S : Kalau korang rasa ada lagi benda yang nak ditambah, komen la kat bawah ye :)

42 Orang Puji Entri Ini:

yg #5 tu comment moderation? ak rasa apa yg ko cuba smpai tu captcha atau verification words kan?

Selamat pagi nick..entry terbaik hari ini! sebab dalam kepala otak saya ni duk fikir, kalau lah seseorang blogger tu dah terlalu glamer dan tip top, kalau kita komen entry dia, dia akan balas tak kunjungan ke blog kita atau sekurang2nya dia follow back tak kita. Saya pernah terjah blog yg glamer2 gila, lepas dah komen2 momen, emmm..cemana eh nak cakap, follow back kita pon tak ( xharap pon) apatah lagi nak balas komen…..Tapi ada blogger macam BICARA MAK DARA, serius dia memang baik walaupun dia memang glamer..x sombong, balas kunjungan saya dan saya suka sangat baca blog dia..very supportive bloggerso ini entry yang cukup baik dan pengajaran kepada semua blogger..Blog kita takkan bertahan kalau tanpa sokongan blogger yang x glamer mcm kami n…kan kan..yg comment moderation tu , kadang2 dua 3 kali cuba nak komen, bila dah silap2 4 5 6 kali, malas, terus keluar dari blog itu..heheh

Macam sume dah ade je.Sy setuju dengan semua point terutama sekali captcha tu.Memang juling mata tengok.Tapi gagah jugak try sebab nk balas komen.Support sesama blogger. :)

OIC. jemputlah dtg komen ke blog abe plak. TQ for the info. Wassalam.

memang rimas kalau yang no.5 tu....nak komen pun susah...

lebih kurang sama ja pendpt aku ngn kau..hehe

hehehe.. setuju!
msti bls kunjungan n comment klu bleh..
sya sdri mngaku kdg2 trlupa or x smpt nk blogwalking blik.. tp ape pn still try the best!

cheida x suka kunjung blog yang disable rigth klick and letak ayat yang mcam diorg tu terlalu pamos2 nak warning2 org hahaha (selalu terjumpa blog yang agak famos namun x sefamos blog fatin or hanis zalikha meletakkan capture ayat2 sopan saya x akan balas x akan apprve and bla bla bla.. hihii)

walaupun saya blogger yang x famos hahaha tapi kerap blogwalking lalala :)

nak jadi ramah ni senang je .

pelbagaikan ayat . hehe :)

wpn nia blum jd blogger yg plg pemes d alam semesta ni..tp bila nk folo nk komen..kene buktikan hal robot ke xrobot wat sakit at tol..haha

no6: komitmen yang tinggi..kalau setakat berbalas kunjungan 1 2 entri je, pastu dah malas xgune jugak..haha

Huuh. Betol-betol. By the way, thanks follow tau? Kite da follow balek. Yey.

This comment has been removed by the author.

Nice sharing...
Kadang berbulu mata nak ulang2 tengok nombor yg berlingkar tu. I'am not a robot yep..Huhu

yang last tu aku agak problem. dah syok2 baca entri, pastu time nak komen keluar pulak menatang alah tu.. terus layu mood nak komen. hoho.. ;P

memang blogger digalakkan mesra pembaca.. tapi dalam masa yang sama, jangan hilangkan identiti sendiri. express our blog in the best way that we could?

@Haris Khairuddin
setuju bro..tak perlu tiru gaya identiti orang lain..cuba cari dan maintain identiti dan gaya penulisan kita sendiri..baru seronok nak menulis kan :)

Betul3... sy nak buat entry ni sebagai panduan sy ya. TQVM... :)

nick yg hensem..sory lah jika tak terbalas kunjungan ya.
Apa yng nick Nas utarakan dalam n3 tu...etuza sokong sangat2 betullah yg dia nyatakan. Ni ada pula yang keluar dari barisan follow tu lain cerita kan. Kita dah follow blog dia, aik dia keluar pula...kesian blog pesona tak sampai2 angkan 4 digit. hehehe...

Hadoi, bila dah jadi cikgu bm ni,
bahasa jadik kaku dah masa mengarang :D

senang je nak jadi blogger mesra tapi masa tu kurangn sikit hehehe

bab buat entry ni susah nak kawal..hehe pakai ikut sedap je.. bila preview baru perasan panjang. pastu jenuh edit buang2 ayat xpenting.hee

salam,susah ye nak cerita soal ni...adakala blogger perlukan masa untuk diri sendiri...mcm annur,yg menulis ttg luahan rasa,mmg perlukan masa untuk diri sendiri...mencari diri mencari erti...kerana terkadang kita tak mampu puaskan hati semua...itulah harga yang perlu dibayar bila da popular mcm blogger2 femes ames...tapi bg annur,ada eloknya kita jangan buruk sangka,mungkin blogger tu tgh bz,tertekan jiwa ke,atau mungkin dia takda akses tenet...siapa tahu kan...susah sbenarnya nak cerita soal ni...hehe,sekadar luahan rasa je...tetibe je kan...haha

setuju sgt... yeah. mari jadi mesra pembaca.

ada nak tambah..

tak baut iklan terapung...tersalah klik butang close, dah macam klik iklan dia...

tak letak lagu dalam blog..sekian ^_^

will apply all of it in my writing. thanks!

sye sombong tk..hehe.. sje jln2.. ngntuk study haha

Susunatur blog dan widget pada sy banyak mempengaruhi minat pengunjung.
Pilihan blog untuk dilawat terlalu banyak, blog yang kondusif pasti jadi pilihan..

Setuju bro nick. Memang kalau blogger sombong nie malas lah sikit kita nak kunjungi blog dia. Macam hari tu fie selalu visit dan komen2 dekat sorang blogger nie. tapi dia tak pernah revisit atau recomment balik dekat fie, kalau 100 komen tak kisah. Nie dua tiga je kot. Huhu. Lama2 fie malas nak bukak blog dia.

mesra blogger..yup..setuju dgn entri ni...

nak org suka ngn kita kita kene consider pembaca kita juga. Kita menaip utk bg org baca bukan utk diri sendiri. so kene jaga semua tu

hebat sedara ni..baru jadi blogger ramai follower..terbaik...ada tak blogger mersa pengguna?...bro saya calonkan...

Oh yea.. Lagi satu, jangan syok sendiri.

benar semuanya.

haa..ape lagi. balas kunjungan segera..HAAHAA..~

assalam ziarah :)
saya PG dtg nak mohon bantuan dekat sini, untuk klik button G+1 segmen menang iphone 5 ni.
http://www.puangojes.blogspot.com/2012/11/iphone-5-gadget-impian.html

saya harap dapat bantuan dari blog nikc. dan jemput join segmen PG, jika ada masa ya. terima kasih.
http://puangojes.blogspot.com/2012/12/segmen-klik-g1-dan-undi-puan-gojes-blog.html

bantuan dari nick blog, amat2 saya hargai :)

Saya newbie, banyak lagi saya kena belajar, Thanks dengan ilmu ni.

hi seo itu apa?..Maaf lah tnya mcm tu sbb sy hnya bdk kcil je..

http://queen-sophia.blogspot.com/

@intanfirdaus247 blogger Bicara Makdara mmg tak sombong. sama dgn blogger Datin KuJie. Tp ada juga la blogger yg sombong... kita tanya dan komen pelbagai dlm blog dia tp dia lgsung tak heran dgn kita. Sy tak kisah pun tu... Nak tahu 1 pkr? Sebenarnya, even blogger2 sombong tu tak baca, ada pembaca2 lain dlm blognya tu yg klik nama kita dan pergi ke blog kita. Dr situ, kita dpt dah kenalan baru :)

Sy paling benci captcha word. Langsung malas nak follow atau komen blog tu

Post a Comment

Setiap komen anda amat dihargai : )