Cara Nak Dapat Komen Banyak Daripada Pembaca


Nak tanya korang dalam satu entri berapa komen daripada pembaca yang korang dapat? Kalau lebih daripada 30 komen ok dah tu. Dan kalau korang dalam kategori BLOGGER FAMOUS macam BLOGGER INI, setakat 50 komen tu dalam masa 20 minit je dah dapat. Kalau komen tu dalam 10 ke bawah tentu korang pernah terfikir macam mana cara nak dapatkan komen yang banyak dari pembaca kan..

    Cara Nak Dapat Komen Banyak Daripada Pembaca

1. Ruangan komen tu biarlah jenis yang mudah orang nak komen..honestly, aku tak berapa suka ruangan komen macam disqus dan nuffnang conversation sebab susah nak komen. Dan jangan letak word verification.


2. Siapa yang boleh komen blog korang tu tukar jadi "anyone" termasuklah anonymous boleh komen entri dalam blog korang tu.

3. Buang chatbox dalam blog..sebab ada sesetengah pembaca cenderung tulis komen kat chatbox daripada tulis komen kat entri. Cuba tengok blogger-blogger terkenal seperti
Lyssa Faizureen, Fatin Liyana dan Denaihati..ada ke chatbox kat blog diorang?

4. Tulis entri yang menarik dan ada kaitan dengan pembaca. Contoh entri MALU KE ADA BLOG? jenis personal entri tapi bila orang baca terasa ada kaitan dengan diri diorang..so, dah habis baca konpem la pembaca akan komen. Nak tulis entri sentap pun ok je..kekeke

5. Amalkan sifat " Awak komen, saya komen balik"..jangan la harap orang komen entri kita je tapi kita pulak jarang nak komen kat entri dia kecuali SEBAB-SEBAB INI.


6. Pastikan blog korang mudah loading..kalau ada widget yang melambatkan loading tu rasa patut dibuang.

7. Dah habis korang tulis entri tu, cuba bangkitkan persoalan untuk dapatkan respon daripada pembaca..kalau ada yang jawab "SETUJU!!!" pun dah kira ok la kan..hehehe

P/S : Ada apa-apa lagi tak korang nak tambah untuk dapatkan komen yang banyak daripada pembaca? 


Entri lain yang anda mesti baca :



Cara Nak Dapat Komen Banyak Daripada Pembaca Cara Nak Dapat Komen Banyak Daripada Pembaca Reviewed by Nick Nashram on 09:21:00 Rating: 5

22 comments:

  1. kadang2 ade yang komen sekaligus dlm 1 1 entry tu..hehe

    ReplyDelete
  2. menarik...yang ke 3 tu macam best je nak di try

    ReplyDelete
  3. yang bab anonymous tu memang tak setuju sebab beribu spam masuk dalam satu jam.. penat nak delete satu-satu

    ReplyDelete
  4. aku dah buat entry juga hal yg sama, cuma cara Nick beza menyampaikannya.
    Ya setuju dengan Nick...kadang kabur number tu, bagaimanapun aku berusaha juga nak komen entry mereka

    ReplyDelete
  5. setuju!! ok cukup kot..hehe

    ReplyDelete
  6. tahun pertama buat blog letak jerr chat box....masa tu kalo boleh semua widget nak sumbat...sekarang dah 2 tahun x guna chatbox...sengaja nak suh org komen..heheh

    ReplyDelete
  7. Beberapa point yang bagus utk blogger. Nice.

    ReplyDelete
  8. no komen lah..haha...xpndai nk bg tips tuk blog..klo tips lain blh..haha

    ReplyDelete
  9. nice info!! hihihi blog picisan x de sape nk komen pon nasib ada en nick sudi nak komen hahahaha gurau je :P

    ReplyDelete
  10. Bagus entry ni. Bab orang komen kita komen balik post orang tu lagi laa setuju. Tak suke betol blogger sombong.

    ReplyDelete
  11. saya suka blog nick.(tetiba je ) haha

    ReplyDelete
  12. Setuju jugak !!! Haha kalau selalu entry fie pasti dapat dalam 20 lebih komen tidak termasuk yang dibalas oleh fie lah. Kira okay lah jugak. hehe. Fie pun perasan kalau entry yang personal sangat nie jarang ada readers nak komen.

    ReplyDelete
  13. oo..mcm tu eh. ok2. setuju..!! hehe

    ReplyDelete
  14. setuju sangat..xsuka klo ada yg guna disqus dan nuffnang conversation

    ReplyDelete
  15. tips number 5 tu yang paling patut di amalkan kot... baru la org dtg blog kita komen2

    ReplyDelete
  16. buang chatbox ? rasanya da betulnya . nak try lah ..

    terima kasihh ;)

    ReplyDelete
  17. tang no3 tu. buat cbox ? yeke ? erm, sayang nk buang. Tapi nk cuba lps ni

    ReplyDelete
  18. buang cbox? erk. tp i suka cbox. huuhu

    ReplyDelete
  19. Selalu jumpa blogger yang tak amalkan sikap no 5 tu. Takpe2... biasalah kalau dh ramai followers... Apa pun, saya still komen kalau ada ruangan komen even entry tak menarik dihati saya. Kadangkala juga, ada blogger yg suka sangat2 ajak ke blognya & mengharapkan kita komen / follow dia tapi, dia komen tidak, follow apa tah lagi... 4 tahun baru berblogging, tahun ni baru nak faham wajah2 blogger sebenar even tak semua blogger macamtu... Biasa la.... rambut sm hitam, ht lain2... (Maaf terkomen panjang pd entri yg menarik hati saya ni) :)

    ReplyDelete
  20. Saya nak cuba buang chatbox gak :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.