Betul Ke Ada Ijazah Hidup Bahagia?



Disebabkan menantunya tiada ijazah, sanggup bapak mertuanya cuba memisahkan dengan paksa anak perempuannya buat laporan polis kononnya dia kena dera kerana
inginkan calon menantu lepasan ijazah. Yang menjadi persoalan kat sini ialah adakah kebahagian hidup tu bergantung pada segulung ijazah?

Pada pendapat aku la, kebahagian, perangai dan budi bahasa ni tak boleh dinilai dengan sekeping kertas yang bernama ijazah..kadang-kadang kita tengok ada orang yang dapat ijazah dari pelbagai universiti dalam dan luar negara tapi perangai menyakitkan hati je. Mungkin ada orang yang fikir sperm and ovum orang-orang ada ijazah ni berkualiti tinggi kot..hahah

Apa pun benda ni ada pro dan kontra..zaman yang serba canggih ni persaingan sentiasa wujud..orang yang ada kelulusan tinggi mesti mendominasi kelas bawahan..sampai bila kita nak jadi kuli orang atasan ni..peluang pekerjaan sekarang pun agak memilih..yang ada ijazah pun tak dapat kerja..apatah lagi yang sebaliknya..So, apa pendapat korang pasal ni?

 
Betul Ke Ada Ijazah Hidup Bahagia? Betul Ke Ada Ijazah Hidup Bahagia? Reviewed by Nick Nashram on 12:42:00 Rating: 5

31 comments:

  1. pada KY keberanian lebih penting, walaupun dia tiada kelebihan dr segi itu, kalau punya keberanian, untuk melakukan perubahan dan kejayaan dlm hidup..dia mungkin akan lebih berjaya dr mereka yg punya ijazah..

    kita sudah banyak contoh di luar, tentang kejayaan mereka yg kurang berpendidikan, tapi mereka punya keberanian..mengubah hidup mereka

    ReplyDelete
  2. org tak ada ijazah tak semestinya tak bahagia.

    ReplyDelete
  3. terjadi pada ustazah , dia patut pandai menilai apa yang perlu dibuat .

    jangan sampai ijazah tu tak laku .

    ReplyDelete
  4. Aduhai... bapak mertuanya ni pun satu.. time nak kawin ko bagi plak.. ni dah kawin baru nak pecah belahkan?

    ReplyDelete
  5. ijazah tu xmmbawa mkna pon..klakar la..apa la yg dikejarkn sgt menntu ada ijazah tuh..aduh3..

    ReplyDelete
  6. merepek ja org2 tuh..haha..org ada spm pn bhgia apa kan..

    ReplyDelete
  7. erk x betol!!!! wahahahaha bankang

    ReplyDelete
  8. hermmm benci dgn org tua yg memilih!!

    ReplyDelete
  9. pelajaran itu penting. ianya boleh menjamin masa depan. nnti tak la nak terumbang ambing kan? :D

    ReplyDelete
  10. ada lagi mentua pesen ibu mertua ku,kassim selamat ni ye

    ReplyDelete
  11. realitinya ramai yang begitu.
    hantaran nak ikut harga semasa.
    pendidikan (ijazah, diploma, master dll..)jadi ukuran.
    Kalau isteri pensyarah, suami ada diploma, itu pun ade juga yang cakap2 belakang

    ReplyDelete
  12. Tak kot. Bukan tinggi mana pun gaji orang ada degree ni. Kawan aku tu sijil IT jer pon Gaji rm1600..yg ada degree plak RM1800. Beza RM200 jer. Majikan sekarang tak pandang sangat kelulusan. Depa utamakan pengalaman.

    ReplyDelete
  13. Laaa, apa pulak gitu tuu.. :|

    ReplyDelete
  14. tak semestinya..dunia skrg ni janji pandai cari duit je.hehehe

    ReplyDelete
  15. humm tak dinafikan mmg byk org tua yang bersifat begini.jadi kita sendiri lah kene pk biar kita "ukur baju di bdn sendiri". kalau dr awl pasngan kita ada ijazah kemudian kita tgk rentak mak ayah dia pun mcm x suka kita yang hanya berkelulusan Spm nii..paham2 lah angkat kaki pergi jer la.. byk lagi org yang boleh teerima kita seadanaya..bagi saya tak guna nak bertahan dgn situasi yang cm niii sbb pikiran org tua ni kita ssh nak ubahhh!! (hehe teremosi plk dgn entri ni)

    ReplyDelete
  16. masih ada rupanya kes macam ni..ingatkan pupus dah

    ReplyDelete
  17. act ada ijazah ke x semua nya sama je. yg beza rezeki masing2. Allah dah tetapkan rezeki kita semua semenjak dari kite dlm rahim mak kite. Cuma tnggungjawab kitalah nk buat hidup kita ni senang ke susah ke

    ReplyDelete
  18. Adoi.. tapi ada gak yang mcm tu.. lagi2 perempuanya berpelajaran. mestilah si bapa nak menantunya yang lebih dari berpelajaran dari anak dia..huhu

    p/s : a'a ku mohd hanifas. kelas sekali ngan dia.keciknya dunia.. hari raya haji ritu hana p rumah dia kat pasir puteh :)

    p/s 2 : 8/11 nie online untuk spp..

    ReplyDelete
  19. Entahlah.. Tgk drama melayu pun kalau bab kawen mesti nak lebih lagi.. Mesti diaorg ckp demi masa depan... Ermmm

    ReplyDelete
  20. kalau saudara nak jadi sponsor untuk seo pun boleh juga :D

    ReplyDelete
  21. sekarang ni ada ijazah pon x jamin ko dapat keje bagus ke x? so.. as long as tau tanggungjawab masing2 sebagai suami isteri, cukup la.

    ReplyDelete
  22. maknanya sebulan dari skrang la intview nya... hana xtau lagi. dia bg pilihan nak buat kat mana2 pun boleh..:) lectre kata baca Pelan Induk lebih sikit

    ReplyDelete
  23. susah mahu cakap bro...heheheh

    ReplyDelete
  24. ada pulak macam tu eh. ijazah tak menjanjikan kebahagian pun.

    ReplyDelete
  25. awk maktab mana, mana tahu interview bulan 12.
    maktab saya tak jamin nila interview... tp yg pastinya lambat.

    ReplyDelete
  26. realiti kehidupan...
    majoriti akan berkata yg ber IJAZAH ni serba pandai dari bawahan - berlaku di company kte ni.... sadis sgt

    ReplyDelete
  27. kalo tade xlayak kawen...ini cite betol...

    ReplyDelete
  28. Sangat tak relevan sekeping sijil ijazah dijadikan kayu pengukur jodoh. Parents fie pun macam tu jugak tapi kalau yang belajar biasa biasa nie adab bagus agama pun bagus diorang tak kisah. apa guna ada ijazah kalau sembahyang pun tuang.

    ReplyDelete
  29. alaa.. pakcik segulung ijazah tu valid kt dunia jer..
    bkn ble bwk msuk kubur pun.. -,-

    ReplyDelete
  30. Ooo...tak semestinya..kadang de orang yang tak berkelulusan tinggi..tapi lebih pintar hingga boleh berjaya...buat pe nak memilih....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.