Tanda-Tanda Blog Kena Virus Atau Malware

Virus atau malware cukup bahaya kerana akan menyebabkan blog sukar di update sekaligus menurunkan trafik blog korang.Yang pasti, kalau blog korang dijangkiti dengan makhluk ini, konpem takkan tidur lena fikir macam mana nak hapus virus atau malware dalam blog.

TANDA-TANDA BLOG KENA VIRUS ATAU MALWARE





Biasanya notification kat atas akan keluar jika korang dijangkiti dengan virus ataupun malware. Tapi kalau korang guna antivirus avast dan dapat notification macam kat atas yang mengatakan blog korang ada virus atau malware tetapi selepas di scan atau check di webmaster takde pun benda tu..jangan bimbang sebab tu hanya false alarm atau dalam bahasa window ialah false positive.

Sebab blog kena virus atau malware ialah :

  • bloglist korang tu ada blog yang telah dijangkiti dengan benda ni. 
  • korang ambik script dari blog yang dijangkiti virus.
  • blog korang kena hack dan hacker tu akan masukkan virus secara manual.
  • tak install antivirus selepas format laptop.
Penat jugak nak jaga blog ni..nak kena update, nak kena elak dari kena hack, pastu virus lagi..hahah. So, jaga keselamatan blog korang..antivirus jangan lupa pasang..insha allah selamat :)

Entri lain yang anda mesti baca : 



Tanda-Tanda Blog Kena Virus Atau Malware Tanda-Tanda Blog Kena Virus Atau Malware Reviewed by Nick Nashram on 13:36:00 Rating: 5

21 comments:

  1. saya pakai avast.hehe
    sedap suara wanita avast ni.haha

    ReplyDelete
  2. @dayteenlea
    syok guna kaspersky lagi.
    scan pastu kalo ade virus kuat giler bunyi tempik..hahah

    ReplyDelete
  3. memg ada blog yg macam tu...masuk dlm avast punya antivirus...

    ReplyDelete
  4. sory out of topik..
    tugasan baru dr en awie.. jom buat hahaha.. kita dah ketinggalan nii erk allalala namo sape2 kena kick dah huhuhu

    ReplyDelete
  5. @Nick Nashram

    tau takpe.hahahah
    lama tak pakai kasprsky.
    tk mesra game macam avast & bit defender. haha

    ReplyDelete
  6. blog famous2 jer kena hack ni

    ReplyDelete
  7. oh... kalau kita follow jugak blog org yg bg notification pasal virus ni, kita berkemungkinan besar akn kena la eh? Penah jugak main tibai je follow :')

    ReplyDelete
  8. @Khalilah MNor
    kalo dalam bloglist kita tu ada yg kena virus, secara tak langsung blog kita pun kena..so, kena remove la blog yg ada virus tu :)

    ReplyDelete
  9. ni yg paling risau..huhu..syg sgguh kalo jadi pape kt blog

    ReplyDelete
  10. kalau buka internet slalu untrusted entah pa2 tah.

    ReplyDelete
  11. huhu bahaya gak ni.. kena amek precautions

    ReplyDelete
  12. Info yang menarik tapi yang pasti memang penat nak melayan blog...hehehhe

    ReplyDelete
  13. Dua tiga kali jugak lawat blog blogger famous yang ada virus nie. cepat2 close tab. Bimbang dijangkiti jugak. heee

    ReplyDelete
  14. jangan blog sy kene sudah huhu

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah, setakat ni blog aku masih selamat.
    Bro Nick, Smart header baru....

    ReplyDelete
  16. wahh bagus ni bole bjugak ambek kita taw klau2 blog kena virus..nick awk ni mesti pakar IT kan?

    ReplyDelete
  17. kalau kena stress sebulan..haha

    ReplyDelete
  18. pnah kena kot..tpi cpat2 pangkah..kna pangkah je kan ? tkut virus je plak..almaklum bab it kureng :)

    ReplyDelete
  19. tengah kena nie..macam mana nk buat? help me..=(

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.