Perlu Ke Sambung Master Selepas Ijazah?

Rasanya ramai blogger yang belum habis buat degree kan. Nak tanya la korang perlu ke sambung master selepas habis buat ijazah? Nampak macam susah tapi bila fikir balik bagus jugak ada master ni. Mesti korang nak tahu syarat-syarat nak sambung master kan. Ni hasil daripada apa yang aku cari kat internet bila korang nak buat master nanti. 

SYARAT-SYARAT NAK SAMBUNG MASTER

1. Mesti dapat CGPA 3.0 dan ke atas.
 
2. Kena pilih nak buat coursework atau research untuk master. Coursework ni sama macam degree. Cuma peringkat master makin banyak assignment, quiz, presentation, etc. Research sangat susah tapi dapat elaun dan masa untuk buat research lebih flexible.

3. Pastikan samada nak buat full time atau part time..kalau kerja better part time dan buat coursework..tapi kalau full time boleh pilih research atau coursework.

4. Pilih dulu minat korang apa, course apa nak ambil, pastu masa..time management tu penting.
 
5.  Yuran master lebih kurang dalam RM 2000 sebulan.
 
7. Financial support tu mesti kukuh..dapatkan biasiswa, sponsor atau kerja dulu. Kalau nak apply scholarship atau biasiswa, boleh apply kat JPA..takkan nak mintak dengan mak ayah kot..kekeke

******************************************

Aku pun teringin nak sambung master jugak sebab nak jadi lecturer. Tapi ada orang cakap tak payah jadi lecturer sambung master, teruskan jadi cikgu. Lecturer ni sibuk, gaji pun tinggi sikit dari cikgu, cuti sikit, balik lewat, kena buat research. Better jadi cikgu, banyak keistimewaan... So, korang rasa perlu ke korang sambung master selepas ijazah?

 
Perlu Ke Sambung Master Selepas Ijazah? Perlu Ke Sambung Master Selepas Ijazah? Reviewed by Nick Nashram on 20:47:00 Rating: 5

25 comments:

  1. abis dah degree,
    skrg master.


    amik je. if rasa jiwa tgh nak belajo. silakannn

    ReplyDelete
  2. @dayteenlea
    insha allah, tapi kena kerja dulu kumpul duit baru nak sambung :)

    ReplyDelete
  3. kalau still x dapat kerja baru sy nak sambung master huhu..
    degree ni pun dah semput

    ReplyDelete
  4. @najihahfara
    final sem la yang sakit kepala ngan stress nak siapkan tesis tu..huhu

    ReplyDelete
  5. dan aku xkan sambung master...

    ReplyDelete
  6. @Fendy
    aku just plan dulu..tak tau lagi nak sambung ke tak :)

    ReplyDelete
  7. terpulang. kalau kita buat benda yang kita suka, semua jadi mudah.

    ReplyDelete
  8. aumm, rasa mcm nak sambung,, tapi result cm hampeh jer..

    ReplyDelete
  9. Fie rasa nak sambung master dalam pendidikan pulak. Malas nak sambung dalam course sekarang.

    ReplyDelete
  10. ikut pada hati. Belajar sebab sendiri hendak bukan kerana masyarakat sekeliling lain belajar. sampai sanggup ambil apa sahaja course yang diberi depan mata.

    :)

    ReplyDelete
  11. @skulluv
    betul tu, jangan ambik master sebab ikut orang atau sebab masyarakat sekeliling. nanti dah separuh jalan tiba2 berhenti.

    ReplyDelete
  12. terningin nak sambung tp kewangan tak mengizikan hehe

    ReplyDelete
  13. @zila manaf
    takpa, habis degree keje dulu untuk kumpul duit buat master :)

    ReplyDelete
  14. betul tu.
    baik ambik jadi cikgu.
    ada degree dah kan.

    nak sambung master.kewangan lagi.
    masa lagi..

    ReplyDelete
  15. @Syazwan Che Deraman
    kalo tak dapat sponsor atau biasiswa susah sikit nak buat master ni..baik keje dulu la kan.stabil ekonomi baru sambung.

    ReplyDelete
  16. Saya cerita sedikit pengalaman saya. Selepas graduat dari degree thn 2005, saya kerja dua tahun dulu kumpul duit sikit terus sambung MA pd 2007 sambil bekerja. Memang letih tapi terasa sangat puas. Dua thn kemudian, saya sambung PhD pula (2012)... mungkin niat hendak sambung belajar itu baik, saya dipermudahkan, dpt biasiswa penuh mybrain dan saya pun jd siswazah sepenuh masa la ni :)

    ReplyDelete
  17. hanya ingin berkongsi pengalaman.
    sekarang banyak peluang diberikan dari segi kepakaran dan kewangan. rASANYA takde masalah kalau nick nak sambung... sebab insyallah akan ada biasiswa dari segi geran, fellowship,.. kena rajin2 apply for fellowship... insyallah ...

    ReplyDelete
  18. tuntutlah ilmu sampai ke negeri china dan hingga ke liang lahad :)

    tak salah nak smbung ke peringkat apa pon.. selagi mampu.. dan minat...

    cuma sekrang ni nak beljar pon duit bnyak nak pakai hahaha.. poning memikir dgn komitmen yg pelbagai + yuran pemblajran erk.. lalalala hahahah
    pendek cita tepuk dahi tnya kaki
    eh silap tepuk dada tnya iman... :)

    ReplyDelete
  19. ;c mcm sy yg bebal ni mmg malas skolah dlu xyh nk berangan kan?
    tp kepada yg layak..terus kan..jgn sia2kan apa yg korang ade..GOOD LUCK!

    ReplyDelete
  20. teringin juga tp xde masa.huhu

    ReplyDelete
  21. hana pun ada cita2 nak sambung master. tapi tengok la mcm mana.huhu lagipun hana suka ngajar kanak-kanak rebena.hehe

    ReplyDelete
  22. masih berfikir2..sebab degree je dah 4tahun..kalo tmbah master lagi ..aih..lme nye ..

    ReplyDelete
  23. ada yang amek master sbb tak dapat cari kerja..bukan sebab memang hati nak belajar.

    Hmm...bahaya2

    ReplyDelete
  24. leeza tgh servey2 nk smbung master. sambung lah....

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum. sy pelajar ipg. lepas habis belajar. mcm mna nak sambung master tpi selain perguruan ?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.