Macam Ni La Kalau Jadi Cikgu

 
Dah seminggu aku tak update blog. Macam ni la kronologi aku drive dari Kelantan ke Johor.

DAY 1

A journey from east to south was really exhausting. It took at least 11 hours of non-stop driving before i managed to step my feet on Johor soil. I was seriously surprised seeing the concrete jungle of factories growing rampant in the hustle and bustle of the city. I told myself " kalau datang sorang-sorang ni konpem sesat..tak tau nak pergi mana". It was like walking in the dark without the favour of light. Being a stranger who is stranded in unfamiliar place was really tough. You have to learn how to survive and stand on your own feet. Sorang-sorang kat tempat orang ni..macam ni la nak jadi cikgu.

DAY 2

I was informed that i need to "lapor diri" in SMK Taman Molek, Pasir Gudang. However, there had been a sudden changes of where i would be posted. Unfortunately, i was transferred to SMA Lughatil Arabiah somewhere in Tangkak, Muar. The distance between Pasir Gudang and Tangkak is about 80 kilometers. I was really frustrated with the news as i had to travel back tu Muar. Imagine that it would easier if they informed interim teachers the exact school and district for "penempatan".

DAY 3    
 

I am currently a new English teacher in SMA Lughatil Arabiah. The best part of teaching here is that students address me as "ustaz". Masuk dalam kelas panggil ustaz instead of sir, cikgu or teacher. Jumpa luar kelas pun panggil ustaz. Habis je kelas diorang akan salam..aku senyum je la..hehehe. Sekarang ni dijadikan angkat angkat sebab tak jumpa lagi rumah sewa. Mak angkat peramah..siap tanya " Cikgu dah ada awek belum?" Aku gelak je..hehehe. Sekolah aku ni dekat dengan bandar. Takde masalah. Dari pengetua sampai ke cikgu semuanya friendly. Tapi raya korban ni aku tak balik :(

P/S : Those who have been posted far from home, i know how you feel. Be strong. Tak sabar nak terima gaji nak buat giveaway special untuk followers blog ni :)



Macam Ni La Kalau Jadi Cikgu Macam Ni La Kalau Jadi Cikgu Reviewed by Nick Nashram on 15:44:00 Rating: 5

17 comments:

  1. cikgu? slmt petang ciikgu..xpa berkorban tuk anak bgsa..haha

    ReplyDelete
  2. pergh otai2 jadi ustat. rasa apa bila di cop gitu

    ReplyDelete
  3. ouh , kat sungai mati .. kan betul Nurul ckp .. kena posting dkt Muar ,, hehehe. Jadi ustaz

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah ... sekurang - kurangnya tangkak tu masih suasana kg . sebab tu mereka friendly . Sara hidup pun rendah jer tak cam kat jb . Kg saya kat Batu Pahat . Jangan bimbang , raya korban kat sana meriah juga . Cuma gaya orang jawa . Mak angkat masak tempe tak ? hahahaaa ... itu feveret org jawa. Boleh roger2 jumpa kat gunung ledang ... heheheee . Mungkin sebab kamu beriman maka Allah tempatkan kamu disekeliling orang2 yang beriman juga ...

    ReplyDelete
  5. ustaz pon xpe..hehe..nak buat giveaway ke..hadiah grand2 cikit k..nak join jugak..haha

    ReplyDelete
  6. ustaz..Assalamualaikum...hehe

    ReplyDelete
  7. semoga berjaya bro mendidik warga muda Malaysia.

    :)

    ReplyDelete
  8. hey hey don't worry too much. at least you still have a place to stay and a school of course!

    johor is still ok. Better than us.. huhu.. well good luck for ur new life and next chapter of becoming a good teacher ^_^

    ReplyDelete
  9. tahniah.. selamat menjalankan tugas dengan penuh dedikasi. (ucapan skema utk sorang cikgu @ ustaz)


    mak angkat tanya tu sebab nak padankan dengan anak beliau ke?? hoho... ;p

    ReplyDelete
  10. USTAZZZZZZZ....

    ni sekolah semua lelaki ke perempuam?
    atau campur2?

    ReplyDelete
  11. ok la gak kan... not bad for being a teacher :)

    ReplyDelete
  12. Perghhh ayatt . kalu buat karangan ne conpem A+++

    ReplyDelete
  13. ustaz raya kat johor la ni? hehhee

    ReplyDelete
  14. good luck....welcome to johor... muar pun ok pe...... still dapat rasa suasana kampung lagi...dont worry....

    ReplyDelete
  15. Yeah .. nurul pernah hntar kawan dekat sekolah tuh .. Asrama .. welcome to Muar Bandar DiRaja

    ReplyDelete
  16. biar betul wak 80 KM je? Jauh lagi tu pasir gudang dengan tangkak. Jadi musafir, boleh solat jamak qasar lagi.
    Kat batu phat ni pun ramai cekgu interim kena bertugas di Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK). Bagus juge, sebab penguasaan BI murid-murid SABK ni memang agak jauh dengan SMK.

    Ekau punye SPP bile?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.