4 Cara Mudah Nak Elak Blog Kena Hack


Isu blog kena hack bukanlah satu isu biasa dan banyak blog yang sudah digodam atas tujuan tertentu. Malaysia antara negara yang ramai pemilik blog yang banyak di hack. So, aku nak share la tips dan cara simple nak elak blog dari kena hack.


1. TUKAR KEPADA STRONG PASSWORD
- pastikan password email korang panjang.
- masukkan sekali huruf besar dan huruf kecik.
- masukkan nombor dan simbol.
- jangan masukkan nama atau maklumat orang mudah nak teka.


  • Contoh password yang lemah : nick1234
  • Contoh password yang kuat : nickbencioranghackedblog2018*9

2. SELALU TUKAR PASSWORD
Walaupun korang dah ubah password tu kepada password yang kuat, tapi ada jugak hacker yang boleh hack blog korang kalau diberikan masa yang cukup. So, selalu la tukar password korang, sekurang-kurangnya 3 bulan sekali.


3. PILIH TWO-STEP VERIFICATION
Two-step verification ni tambahan keselamatan kepada akaun email korang. So, bila korang sign up untuk masukkan email dan password, korang akan dibawa ke satu lagi laman di mana korang kena masukkan kod yang dihantar ke handphone korang. Kalau ada orang nak hack blog korang, hacker tu perlu ada password dengan handphone korang sekali.




4. BUAT BACKUP BLOGSPOT
Kalau boleh buat backup ni setiap minggu, bergantung pada kekerapan korang update blog. Ada 5 cara korang boleh backup blog. Korang boleh guna Feed, Export Blog, Window Live Writer dan Httrack. Tapi yang ni aku nak share pasal backup blog dengan export function je. Sebelum blog korang kena hack, (mintak la dijauhkan) elok la download dan save blog korang dalam bentuk *.xml ke laptop korang sebagai backup. Sebab bila dah dihack, password blog korang akan ditukar dan korang dah tak boleh nak login. Caranya : 


  

P/S : Kalau korang ada cara lain lagi, boleh la tulis kat ruangan komen untuk reupdate :)


4 Cara Mudah Nak Elak Blog Kena Hack 4 Cara Mudah Nak Elak Blog Kena Hack Reviewed by Nick Nashram on 09:01:00 Rating: 5

19 comments:

  1. paling penting back up blog...kalo x..bahaya..

    ReplyDelete
  2. haha blog mad dah kene hack dah dulu , diorang guna teknik 'phishing' ... macam pancing gak lah .. walau panjang mana pun pass dan email diorang leh tahu gak..

    ReplyDelete
  3. TQ nashram for de info!! TQSM (=

    ReplyDelete
  4. @Aku Mad
    teknik phishing memang ramai yg terkena..dah la website phishing tu sebijik sama macam website yg ori.masuk username ngan password terus jatuh ke tangan pengodam..huhu

    ReplyDelete
  5. hai ;)
    pertama kali singgah sini
    blog yg menarik utk dibaca dan juga tip2 yg boleh diguna pakai

    ReplyDelete
  6. oh ok. pasni nak apply info ni.

    camne nak tau website phishing tu?? kena tgk kat url dia eh??

    ReplyDelete
  7. @Haris Khairuddin
    biasanya url website tu dieja salah.
    contoh : kalo www.microsoft.com akan dieja www.micosoft.com atau www.mircosoft.com.

    ReplyDelete
  8. betul bro ..tapi kdang2 strong password pun tak membantu ..haish

    ReplyDelete
  9. Mintak jauh blog fie kena hack. Sedih la macam tu. Nanti nak export blog lah.

    ReplyDelete
  10. Agak-agaknya personal blog menarik minat hackers ke idak?

    ReplyDelete
  11. @Raimi Syazwan ♌¹³
    biasanya hackers yg baru nak test ilmu diorang, mangsa yg dicari blog personal..
    banyak sebab blog kena hack ni, mungkin sebab dengki, tak puas hati, geram dan macam2 lagi la.

    ReplyDelete
  12. thanks sudi kongsi .elok bg ta ni selaku bloger baru

    ReplyDelete
  13. tip yang bagus..terima kasih kongsi

    ReplyDelete
  14. takutnya, macam2 dih.. dlm dunia luar, jahat cara dunia luar.. dalam dunia maya, jahat mcm ni lak.. aduhaii..

    ReplyDelete
  15. Fie ade satu problem..blog selalu ade post benda pelik mcm sex thing..jual brg2 sex..da tukar password pon masih juga ade post tu..now email x bole bukak plak..masuk password asyik salah je..tolong sesiapa yg bijak pandai..tolong email fie..zhrhafiyenterprise@gmail.com mtk tlong sgt..bkk blog appear blog have been remove plak..

    ReplyDelete
  16. Macam mana pulak kalau bila bukak blog kita pastu keluar google warning Kata this site ahead contains harmful programs?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.