Cikgu Suka Makan Gaji Buta

Sejak dua menjak isu pasal cikgu semakin panas, sama panas dengan kisah artis. Dulu pasal blogger ceyana yang pandang rendah kerja cikgu. Yang ni komen dari cik nurul aku jumpa dekat facebook yang kata guru sekarang kurang ajar dan makan gaji buta. Diberi nasi, di balas tahi..terima kasih banyak-banyak. 
 

Komen : Panjang lebar akak komen ye..teringin jugak nak bersemuka. Susah sangat akak oi..hantar je anak ke private school. Sekolah kerajaan ni cikgu cuti bersalin lama..nanti tak pandai pulak anak akak takde cikgu nak ajar. Cikgu tu kan manusia biasa, takde yang perfect. Kadang-kadang jatuh sakit, takkan la sihat selalu. Cikgu bukan robot, sedangkan robot pun boleh rosak kalau guna tak henti-henti. Cikgu pun berkeluarga jugak. Apa, cikgu tak boleh beranak ke?...anak tu kan anugerah Allah, cikgu pun perlukan zuriat jugak.

Bab gaji buta ke celik ke...bukan urusan kita. Yang tu urusan orang tu dengan Tuhan. Yang penting bagi aku iklhas mengajar anak orang, tak kiralah cina, melayu ataupun india. By the way, oh my english! nak kata orang broken English. Habis tu? akak punya lagi la broken habis. Nanti apa orang kata "paku dulang, paku serpih,..................."

Kalau akak boleh disiplinkan anak alhamdulillah la. Boleh tolong kami disiplinkan pelajar yang lebih dari 1000 orang ni. Beratnya mata memandang berat lagi bahu yang memikul bebanan. Tak perlulah menunding jari kat pekerjaan orang lain. Belajarlah menghormati orang lain. Fikirlah dulu sebelum nak kata sesuatu, jangan sebab mulut badan yang binasa..seorang ibu juga adalah cikgu di rumah...kata-kata tu mencerminkan diri sendiri. Fikir-fikirkan la ye cik nurul. 
 
P/S : Terima kasih kepada Cik Fifie kerana buat entri pasal blog ini. Jom ramai-ramai join blog cik fifie yang comel ni :)
 
Entri lain yang anda mesti baca :
 
 
Cikgu Suka Makan Gaji Buta Cikgu Suka Makan Gaji Buta Reviewed by Nick Nashram on 21:26:00 Rating: 5

26 comments:

  1. pyh sggh lah..dengki sgt ngn cikgu2 ni sai pa x tau..

    kesian cikgu pompuan, x blh beranak...pupus zuriat cikgu...

    haha, when people who thinks that she knows everything despite her being ignorance is d worse thing after all...

    ReplyDelete
  2. tak tau la kenapa orang suka sangat tak puas hati ngan kerja cikgu..cikgu pompuan beranak pun ada yang persoakan..huhu..macam-macam hal la.

    ReplyDelete
  3. pukul rata.

    tak dinafikan, memang ade guru yang bermasalah dan tak berdisiplin. memang kita boleh jumpa. tapi TIDAK semua begitu.

    Kalau kita tengok polis yang samseng pukul orang tak salah, tak boleh kata semua polis perangai samseng. betul?

    ReplyDelete
  4. fauzi : kalo pukul rata setuju tapi bila dikata makan gaji buta sebab pregnant rasa macam tak elok la kan..dah pompuan mesti la mengandung..rasanye akak ni refer kat kes terpencil..sorang cikgu bermasalah sume kena.

    ReplyDelete
  5. macam kata2 sebab nila setitik rosak susu sebelanga.. walaupun ada yg macam tu, tapi kalau ikut percent semua guru nilai tu kecik sgt..

    pregnant pon salah ke? aiyoooo..

    ReplyDelete
  6. padin : sebab nila setitik rosak susu sebelanga tu betul..cuma cikgu pompuan mengandung pun nak dijadikan isu jugak, tak tau nak kata apa dah..

    ReplyDelete
  7. Ya Allah tak habis lagi ? MasyaAllah macam lah Allah dah cakap yang mana-mana orang yang lahir sebagai cikgu maksudnya dia perfect. Cikgu tu kan manusia, tahu beranak, tahu sakit, tahu letih, tahu nak cari side income. Apa salah cikgu malay tak pandai english ? Memang lah english tu adv pada cikgu tapi dah nak buat macam mana cikgu tu tak berapa nak pandai sangat. Show off sangat la akak kepoh tu, kalau rasa kaya hebat pergi lah hantar anak dekat private school. Berlambak. *maaf bro nick terpanjang. Huhu

    ReplyDelete
  8. fifie : tengok komen akak kat atas tu semua aspek psl cikgu dia nak kecoh..bukan semua cikgu boleh cakap english sebab bukan subjek major dia..dan kalo cikgu pompuan takkan tak boleh nak pregnant..hahah..cikgu kat tuition pun cikgu jugak akak oi..

    ReplyDelete
  9. kalau macam tuu...baik tak payah anta anak sekolah...ajar je kat umah...haish.....pernah ada orang cakap....walau buruk macam mana pn cikgu tuu...kita kena hormat jgak...sbb dlm ranking dia number 3 selepas ibu dan bapa...

    ReplyDelete
  10. Sabar dan terus bersabar. Guru umpama lilin yg mmbakar diri..

    ReplyDelete
  11. sudah2 lah tu. yg kasi rezeki bukan kau pun manusia. Allah dah tetapkan dah pun rezeki masing2. jaga perihal masing2 sudah

    ReplyDelete
  12. makin menjadi2 plak isu cikgu2 kena serang ni, dah kenapa rakyat malaysia ni? *geleng2. Kitorang kat fb pun ada bincang isu ni, (in fact baru tadi) then masing2 senyum jelah tengok pompuan ni mencarut guna 'perfect' english dia tu.

    ReplyDelete
  13. akak ni dulu mesti belajar sendiri kt rumah kan. tak pun belajar kat tuisyen. sebab tu pandai membaca dan menaip komen. kalau belajar ngan cikgu kat sekolah mesti tak pandai macam ni.

    ReplyDelete
  14. eimah : suruh akak ni buat sekolah sendiri la..antara amalan yg akan dihisab nanti ialah sedekah,doa anak soleh dan ilmu yang disampaikan kepada seseorang..so, hormat la kat cikgu yg mengajar.

    raimi : tetap bersabar walaupun kena kutuk dan maki :)

    najihah : entah la manusia ni..rezeki allah masing2 dah bagi, bersyukur la.

    anasyg : baru je tadi ada komen kat fb..macam2..lain kali tengok dulu kita speaking english camne sebelum kata kat orang.

    izma : sebab akak ni pandai didik anak ngan speaking english, suruh dia la yang jadi cikgu..baru tak jeles.

    ReplyDelete
  15. huh, dh 2x aku tgk entry kutuk cikgu nie. law mak cik nie berdebat dgn lecturer aku kat sni. lma dh kna hina mak cik nie. ska t dye jew ckp mcm2. mcm lh dri pndi sgt. ckp english pn mcm x belaja english. bwt malu jew.

    ReplyDelete
  16. omaiguci!

    dasatnye ppuan tu.

    Ni la parents skrg tak tau nak berterima kasih dgn cikgu2 yg penat lelah ajar anak dorg! Manjakan sgt anak tu sbb tu ramai budak2 skrg ni tak hormat org yg lbh tua!

    ReplyDelete
  17. isabel : nak berdebat jugak ngan mak cik ni..cakap macam dia tau sume je..saje nak cari publisiti murahan ni.

    miss volvo : betul.contoh, kalo cikgu nak tegur pelajar mak bapak diorang pulak yang marah..kalo tak ditegur bila la pelajar nak pandai..last2, cikgu pulak yg dilemma.

    ReplyDelete
  18. INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
    Anda peserta ke 14 yang menyertai game ini, maka hanya tinggal 3 Senjata Khas disenaraikan untuk anda pilih 1 sahaja di antaranya. Senjata Khas menggunakan nama kod. Fungsinya akan diketahui bila anda mahu menggunakannya nanti. Umumkan keputusan anda di mana mana entri blog AWIE OMAR secepat yang mungkin (dalam masa 24jam, bermula pada masa mesej ini diberikan pada anda) kerana mesej ini akan disampaikan kepada peserta yang seterusnya pula :)

    1. BIKKPL x2
    2. HSKPL x2
    3. MSKPL x2

    ReplyDelete
  19. INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
    Buat pertama kali, game BLOGGER akan membahagikan para peserta kepada 2 kumpulan. Kumpulan 1 dan Kumpulan 2. Setiap kumpulan mempunyai 8 peserta lelaki dan 8 peserta wanita. Pemilihan peserta dalam kumpulan akan ditentukan mengikut giliran peserta yang menyertai game BLOGGER ini. Sebagai contoh :
    Peserta Lelaki pertama yang menyertai – Kumpulan 1
    Peserta Wanita pertama yang menyertai – Kumpulan 1
    Peserta Lelaki kedua yang menyertai – Kumpulan 2
    Peserta Lelaki ketiga yang menyertai – Kumpulan 1
    Peserta Wanita kedua yang menyertai – Kumpulan 2
    Peserta Wanita ketiga yang menyertai – Kumpulan 1
    Dan seterusnya secara bersilang seli.
    Anda adalah peserta lelaki ketujuh yang menyertai, maka anda dimasukkan ke Kumpulan 1.

    ReplyDelete
  20. untung keje cikgu ni lagi untung kalau kawen dgn cikgu...hehe

    ReplyDelete
  21. kesian benor laa
    semua pakat hentam cikgu jaa
    abeh selama ni depa belajaq sapa yang ajaq depa?
    curios gak..bukan cikgu ka yang mengajaq depa?
    haihhh..*geleng kepala*

    ReplyDelete
  22. dasyat entri macam ni. even sy sendiri even kadang2 tak puas hati dgn cara sesetengah cikgu menjalankan tugas x berani nak buat statement berani mati macam ni. aiseehh klu xde cikgu diri dak tu macam mana lah kan. ilmu yg dia dpt tu sape yg sampaikan ? hampehhh

    ReplyDelete
  23. Kak, maternity leave tu bkn guru je dpt. Kak keje la kt mne2 company pn dpt. Say, kalo seorg peg.bank yg keje di Bank XYZ (xmo sebut nme company, nt kne sue) cuti bsalin,kirenye gaji yg die dpt mse pantang tu buta la ye kak? XD

    ReplyDelete
  24. salam .. abg nick nashram.. apa2 jelah hehe sy nil ... sy pserta http://awieomar.blogspot.com/
    kemudia sy dh baca smua kt stu ,, dan .. kita bersma8 org adalah dlm 1 kumpulan .. sy tak ksh kalau spa2 jd ketua nya ... sy pun busy trial . jadi apa2 kptsan sy trma .. apa2 inform blog sy ! terima ksh :)

    ReplyDelete
  25. i think its a bit late for me to comment this entry as i had just found the blog accidentally. this oh-so-who-ever-makcik-who-thinks-her-english-is-good...please polish up your language first before you judge the teachers out there. "...i know how to discipline my kid's not like the teacher's gaduh..." hmm.. as a language teacher myself what an atrocious grammar you had there? you yourself mixing up the language with your mother tongue. you send your son to the tuition centre? can't you see that they are also the school teacher by day. if you can't trust the teachers then send your 'kid's' to the pet world. oh yeah, they do teach their 'students' very well... very, very well indeed. moreover, you said you befriends with teachers, oh do you trust them? teachers who talks and complains other teachers already had broke their teacher's etiquette. what a total disgrace to our profession. i am sorry because i don't comment in english because if i commented in malay, my language will be full of filthy and vulgar words. i don't want to be accused as rude and don't have the good interpersonal skill. :)

    ReplyDelete
  26. mcm ni le,suruh je dia jd cikgu ..br tau mcm mn senario zaman pendidikan masa kini....tugas cikgu bkn sekdar mengajar, malah membimbing dan macam 2 lagi..org di luar sana cuma tahu keje cikgu tu senang tapi sebenarnya perlu ketahanan mental yang tinggi lebih2 lg murid zaman sekarang yang semakin kurang ajar. ini semua dari ajaran ibu bapa yang mendidika anak di rumah. kesimpulannya, jangan hanya nak cr kesalahan cikgu. tp cr kesalahan parents tu sendiri bila nak bercakap....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.