6 Tips Menulis Entri Untuk Tarik Ramai Pembaca



1. Mesti Ada Perenggan

Tak kisah la blog korang berbentuk peribadi ke, share maklumat atau pengalaman ke..yang penting setiap entri yang ditulis tu mesti ada perenggan. Bayangkan kalau entri korang tu ada 1000 patah perkataan dan takde perenggan pulak..baca tak sampai habis terus hilang mood. Perenggan ni memudahkan pembaca nak faham apa yang korang sampaikan. Kan masa sekolah dulu cikgu dah ajar setiap karangan mesti ada perenggan, boleh la apply dalam blog ni..kekeke

2. Entri Jangan Terlalu Panjang

Pembaca mudah bosan jika entri korang tulis tu terlalu panjang. 4 jam baca pun tak habis lagi. Kalau korang tetap nak tulis entri panjang jugak, pastikan certain points tu korang tulis dalam bentuk bullet list.

3. Ada Gambar

Letak gambar dalam entri pun penting jugak. Walaupun tajuk entri korang tak menarik tapi disebabkan gambar, terus pembaca klik entri korang untuk dibaca. Tak banyak pun paling kurang satu gambar pun dah cukup untuk mempengaruhi minat pembaca datang terjah ke blog korang. Ingat, a picture tells a thousand words.

4. Guna Perkataan Standard

Pastikan korang guna bahasa yang standard dan mudah difahami oleh pembaca. Elak dari guna perkataan yang orang terbelit lidah nak sebut. Contoh : "sukerr hati mak ayah titew ler" dan "sayeeerr sukerr sangat tawww"..sakit hati orang yang baca.


5. Tanya Balik Pembaca


Bila korang dah habis menulis sesuatu entri, jangan lupa tinggalkan persoalan diakhir entri tu. Bila korang letak persoalan, seolah-olah korang cuba berkomunikasi dengan pembaca. So, secara tak langsung, pembaca akan selalu follow entri korang dan berminat untuk bagi komen. Contoh : "Apa pendapat korang pasal isu ni?"

6. Provokasi

Lebih bagus kalau entri korang tu jenis provokasi kerana ia mampu menarik lebih ramai pembaca datang untuk membaca dan komen. Tapi kena ingat, provokasi pun jangan la melibatkan sesuatu kaum, agama, pekerjaan dan sebagainya seperti Blogger Ceyana Menghina Kerja Cikgu dan Cikgu Suka Makan Gaji Buta.


Entri yang melakukan provokasi pada jantina yang berlainan lagi bagus seperti 9 Sebab Kenapa Lelaki Susah Nak Dapat Girlfriend. So entri ini akan membuatkan pembaca akan berasa geram untuk baca dan bagi komen berbanding entri berbentuk fakta :)


 Entri lain yang anda mesti baca :

6 Tips Menulis Entri Untuk Tarik Ramai Pembaca 6 Tips Menulis Entri Untuk Tarik Ramai Pembaca Reviewed by Nick Nashram on 18:27:00 Rating: 5

45 comments:

  1. betol tu.....entri menarik dan xterlalu pnjg...

    ReplyDelete
  2. @Fendy
    kalo entri panjang sangat pastu takde gambar pulak hilang mood orang nak baca.

    ReplyDelete
  3. yg penting ada gmbr..huhu

    ReplyDelete
  4. @hazanis
    letak gambar yang cantik banyak2 konpem ramai pembaca datang terjah :)

    ReplyDelete
  5. terimakasih banyak2 atas ilmu yang diberikan

    ReplyDelete
  6. Setuju dgn entry ni ^^
    thanks for sharing

    ReplyDelete
  7. Aku setuju dgn tips kat sini...cuma kdg2 aku terbuat entri pjg berjela..hahah

    ReplyDelete
  8. @Pesta Jiwa
    hahah..memang syok tulis entri panjang2 cuma takut pembaca je tak syok baca.

    ReplyDelete
  9. nice tips. thanx for sharing.

    From,

    Nasz

    MOHD NASER.COM

    ReplyDelete
  10. ramai yg nk gmba dlm entri rupenye..noted! :)

    ReplyDelete
  11. @Indah Mulya
    kalo boleh letak la satu dua gambar dalam entri tu..baru nampak menarik sikit :)

    ReplyDelete
  12. tak semestinya ada gambar pada saya akan tetap membaca. Cuma bonus lah jika ada gambar kan. Sebab dalam gambar jg membantu menceritakan kebenaran cerita dan orginal entry seseorang blogger kecil2an..

    ReplyDelete
  13. tq infor yg baik menjadi panduan nak membuat entry nanti.

    ReplyDelete
  14. @etuza
    kalo gambar je menarik tapi entri tak, orang tak baca jugak..huhu..macam bro cakap, gambar ni membantu menceritakan storyline entri tu.

    ReplyDelete
  15. Semua fie setuju. Huhu. Fie paling benci orang yang mengarang entri kemain lah panjang tapi takde perenggang dah tu susah nak faham.

    ReplyDelete
  16. INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
    Segala cadangan anda semua akan saya balas dalam entri B3:BR episod 4. Sabar ye :) Terima kasih atas cadangan dan pendapat anda semua.

    ReplyDelete
  17. arghh tengok pic tu rindu kt blogger yg lama! i ssuke template lama :(

    ReplyDelete
  18. @RazFiRa
    hahah..sama la.rindu kat template dengan dashboard yang lama.susah la kalo nak edit blog guna dashboard baru ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yg posting ta kurang sejak kebelakangan ini..
      Terkial kial memg explore

      Delete
  19. Ye haa saya suka entri ni..cikgu :)

    ReplyDelete
  20. oh. momoy suka sangat tulis entry panjang-panjang. huhu...

    ReplyDelete
  21. @.::: Princess MOMOY :::.
    kalo entri menarik nak tulis panjang2 takde masalah..cuma kena letak perenggan pastu masuk gambar sikit2..takde la wordy sangat :)

    ReplyDelete
  22. hoooo benar semua itu.
    leeza cuba sebaiknya nk buat spt di atas.
    he he he

    ReplyDelete
  23. blog cikgu nick, da masuk bloglist kekal blog anasyg k. :)

    ReplyDelete
  24. bagus bagus bagusss...KY suka dan yang paling suka no3..hihihii

    ReplyDelete
  25. salam..
    haha sy pon lewat buat tugasan tu.. pesan kat org sy pon sama lewat...

    ReplyDelete
  26. LIKE LIKE LIKE entri ni... :D

    ReplyDelete
  27. setuju dengan semua fakta di atas...tambah2 pasal penggunaan perkataan yang mengada-ngada tu...agak menjengkelkan...

    ReplyDelete
  28. haha, btul... tpi klau btul2 brsifat ilmiah.. x kisah klau pnjg, sbb org mmang cari yg pnjang.. tpi prenggan kena ada.. baru lyla senang baca... huhu

    ReplyDelete
  29. entri ilmiah bleh pnjng, tpi msti ada prenggan.. baru senang baca... huhu

    ReplyDelete
  30. Saya sokong..tapi bab gambar ni memang dilema sangat....berat bloggg...tapi terpaksa

    ReplyDelete
  31. baik2 akan diaplikasikan pada entry seterusnya.. apa kata anda? heheh

    ReplyDelete
  32. haaa...aku sokong bro ..biar tajuk tu provok atau kontroversi sikit.kan ? hehe ...aku setuju

    ReplyDelete
  33. tips yg bagus..teruskn berblog nick.. Usah pudar semangat tau:)

    ReplyDelete
  34. bagus la entri nie..boleh jadi panduan..thanks!

    ReplyDelete
  35. ini juga salah 1 yg jadi panduan sy utk menulis. tq bg tips ni. Hari tu dh baca tapi lupa nk tulis komen. haha...

    ReplyDelete
  36. Tip yg berguna para blogger...

    Datanglah ke laman blog saya...

    Http://uzaify69.joowaal.net/

    ReplyDelete
  37. nice entry. kita share ye. :)

    ReplyDelete
  38. Wedding Station here. www.didimustafawedding.com

    ReplyDelete
  39. info yang bagus :) TQ yer shari ilmu....

    ummirdinacong.blogspot.com

    ReplyDelete
  40. eermrm..menarik gak tu....
    Tip yg berguna para blogger...

    Datanglah ke laman blog saya... www.FizzieNet.Blogspot.Com

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.