6 Sebab Follower Blog Anda Tak Bertambah


Dah berbulan-bulan korang berblogging tapi follower korang tak jugak bertambah. Mesti korang nak tau sebab-sebabnya kan. So, aku rasa la sebabnya : 

1. Jarang update
Alasan yang selalu guna - busy mengalahkan menteri. Tengok kat bloglist, tarikh update yang terakhir 5 bulan lepas. Orang nak follow pun fikir dua tiga kali.

2. Entri tak best

Pastikan korang buat entri yang memenuhi selera pembaca. Tapi memang susah..maaf la kalau korang bosan baca entri kat blog ni..dah cuba sedaya upaya nak bagi yang terbaik untuk korang.

3. Blogger yang sombong
 
Blogger yang sombong dan tak berapa nak mesra alam ni selalunya orang jarang follow dan komen blog dia. Tapi follower aku semuanya friendly belaka :)

4. Entri lucah
Kalau semua entri korang tulis tu berunsurkan lucah dan cerita seks, jangan harap la nak tambah follower. Kalau ada pun, follower yang profilenya tanpa gambar.

5. Blog yang lambat loading
Kurangkan serabut blog korang dengan widget yang takde fungsi, sekadar untuk cantik je. Blog yang berat dengan widget, orang lain nak follow pun malas. Tambah lagi kalau broadband slow lebih dari siput. Nak tahu blog korang berat atau ringgan, check kat sini http://www.iwebtool.com/speed_test

6. Malas nak blogwalking
Kalau korang malas nak blogwalking, blogrunning la pulak..kekeke..rajin-rajin la terjah dan komen blog orang. Nanti orang akan datang terjah dan follow blog kita balik.
 
Tu je kot...ada lagi nak tambah? Boleh cadangkan kat kotak komen, nanti aku update balik siap letak link blog korang lagi :)

 Entri lain yang anda mesti baca :


6 Sebab Follower Blog Anda Tak Bertambah 6 Sebab Follower Blog Anda Tak Bertambah Reviewed by Nick Nashram on 19:17:00 Rating: 5

50 comments:

  1. nice entry..
    kadang2 blog kite yg berat pun jadi faktor jugak

    ReplyDelete
  2. haa..setuju...tp terasa laa ngn point no 1 tu hahahah

    ReplyDelete
  3. @najihahfara
    betul, blog yang berat boleh jadi penyebab kenapa tak ramai yang follow.

    ReplyDelete
  4. @nuruashia
    blog nuru ramai dah follower..tak update pun tetap maintain :)

    ReplyDelete
  5. oh ha! nak tanya blog saya berat tak?

    ReplyDelete
  6. @لين Si Pipi Merah
    blog awak takde masalah nak masuk.ok je :)

    ReplyDelete
  7. hmmm kena rajin selalu..tq for info but my blog just for fun..akan diusahakan..tq

    ReplyDelete
  8. @Delaila Adnan
    takpa kalo berblog just for fun..citarasa masing2.lagipun blog ni online diari :)

    ReplyDelete
  9. btol la.kena rajin update so ramai la yg akan follow

    ReplyDelete
  10. btul..follower biasanya bijak memilih...

    ReplyDelete
  11. @nik ros
    entri tu kalo boleh selalu kena fresh baru la ada orang datang singgah blog kita :)

    ReplyDelete
  12. @Fendy
    betul tu, ada orang yang masuk tengok dan baca entri dulu..kalo entri tu best baru la follow.

    ReplyDelete
  13. ok..boleh diguna pakaiii...ceewaaahhh...pandailah KY ni kan hihi

    blog yg sentiasa update, itu penting tu, itu baru namanya berblogkan? tapi secara jujur KY tak kisah sangat orang nak follow ke tidak, janji, mereka selalu datang..blog KY pun macam tu, hari2 datang komen dan baca, tapi mereka tak follow2 juga..kelakar pun ada rasanya...adeeehhhh...

    ReplyDelete
  14. @KY
    hehehe..pelik jugak tu ramai yang datang baca entri tapi tak follow..yg tu terpulang la pada pembaca nak follow atau tak..yang penting selalu update entri kasi fresh :)

    ReplyDelete
  15. Damn soo true. busy nak update blog tu yg paling setuju tuu toing toing hehe :D

    ReplyDelete
  16. @Nur Emilya
    heheh..sama la.tapi kadang-kadang carik jugak masa nak update even tulis satu entri je.

    ReplyDelete
  17. yup! slalunya kene update slalu tp kalau sampai berbulan2 tak update tu mmg menurun..

    lps tu susah jugak nak buat satu entri yang betul2 kualiti.. kecuali org tu pandai buat.. mcm sy mmg tak reti so amik simple jer.. huhu

    ReplyDelete
  18. lambat loading tu yang susah nak dikawal.hehe

    ReplyDelete
  19. Ada lah 5,6 kali fie follow blog blogger yang followers dia dah capai 4k,5k macam tu. Tapi entri punya lah lama yang paling last pun dalam 5bulan lepas macam tu. Dah la kalau kita meegur aduhaii sombong bukan main. Tak pernah dibaals.

    ReplyDelete
  20. * post yang panjang berjela pun salah satu sebab org malas nak baca kot... dah la panjang, perenggan pun tak berapa nak ada... :p



    ReplyDelete
  21. @fifie
    bukan nak kata tapi blogger yang follower yang ramai kadang2 tak layan blogger baru macam kita ni..bukan semua cuma sesetengah je kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul tu bro...aku perasan tu.sbb tu aku jarang singgah kat blog yg ownernya susah nak respon komen org...kesian aku tgk org komen berpuluh puluh ..beratus..ratus..tapi sekali pun owner x respon...nampak mcm owner sombong..itu -ve laa..kalau pikir +ve..maybe owner sibuk sgt n x berkesempatan utk reply komen...

      Delete
  22. @Nora Karim
    post yang panjang tanpa perenggan orang nak baca pun hilang mood..baca tak sampai habis terus tutup..huhu

    ReplyDelete
  23. follower saya mmg ciput aje, realiti xpandai berkarya dan berceloteh -- tp suka terjah222 mcm22 info yg di dapati.

    ReplyDelete
  24. malas blogwalking, entry x best, mlas update.. ya itu semua saya hahhahaha...
    blog berat tu x kot muahahahahah
    prasan jap :P

    ReplyDelete
  25. selalu je blogwalking tapi jd silent readers je..

    ReplyDelete
  26. hahah, kalau banyak sangat entri lucah memang malu kot nak follow. takut dilabel sebagai pembaca blog lucah so kalau ada pun pembaca sure yang underground..baca tanpa follow

    ReplyDelete
  27. Ni pendapat saya sebagai pembaca yg mentah sgt lagi dlm dunia blog... Kdg2 terlampau byk entri sehari, org boleh missed entri tu. Pening jugak bila nak refer balik entri2 yg terlepas pandang... Btw, like to be here sebab ayat habis sempoi dan relax. Input ada tu yg penting:)

    ReplyDelete
  28. salam cikgu.. yay kita ada new task!!jom kita sama2 komen bg semak!! hihihih

    http://awieomar.blogspot.com/2012/09/blogger-3-battle-royale-episod-3.html

    ReplyDelete
  29. Untuk aku komen yang terpenting ..tapi kalau malas nak updated, malas nak blogwalking, blog berat memang susah bro..
    Dulu kejar gak follower tapi follow ajer..tak datang2 lagi..hehehe

    ReplyDelete
  30. marilah kita sama2 meningkatkan kualiti blog...

    ReplyDelete
  31. aku sedang dalam proses no6. Haha..

    sepenaraya.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. Tq. Banyak tips berguna untuk blog saya. :-)

    ReplyDelete
  33. betul tu . faktor yang number 6 tu yang paling mujarab sebenarnya untuk tambahkan follower :)

    ReplyDelete
  34. blog fiza loading lambat tak? heheh.. ada betul jugak tu.. tapi kebiasaannya fiza sebulan dua kali je update entry baru.. :D

    btw, thanks for the sharing ;)

    ReplyDelete
  35. @Pesta Jiwa
    pernah tengok jugak blog yang ada ramai komen tapi owner blog tu tak reply satu pun..so, bila owner tak reply orang lain yg masuk baca dan nak komen pun fikir 2 3 kali..huhu..tapi tak taulah kot2 ade sebab lain owner blog tu tak reply.

    ReplyDelete
  36. hehe, ok... next time lyla mesti reply komen2 pngunjung.. hehe :)

    ReplyDelete
  37. ye lah tu kowt...huhu...sy ni mmg xbnyk idea...cuma sy suka sgt2 amik apa2 yg bermanfaat dr blog atau fb utk masukkan dlm blog sy just utk simpanan sy bl2 ms nk mudahkan pencarian. Lagipun, sll gak xdak idea...huhu...thanks bg info... :)

    ReplyDelete
  38. blog mai mmg takde isi, rasanya mai berjaya tarik ramai follower sebab mai pegang prinsip, jangan sombong je. ye la bak kata pepatah, orang berbudi kita berbahasa,kehkeh.

    ReplyDelete
  39. baru buat blog,, info menarik..mekasih.. :)

    ReplyDelete
  40. one more, takde gadget follower macam blog aku. haha

    ReplyDelete
  41. memang susah pon nak tambah follower kan..n paling susah bile ade owg cm sy ni haa...da wat2 blog pstu delete...pastu wat lg blog baru..haaiiisshhh..mmg xde keje name nye tu..weee~~~
    anyway..thank fr de info :)

    ReplyDelete
  42. Blog letak lagu gangnam style..nanti owg join..hehehe

    ReplyDelete
  43. ok, saya tengah blogwalking nih..hehe..

    ReplyDelete
  44. seriously susah gila nak tambah follower..sedang usahakan yang nombor 2 dan 6 sekarang..hihihihii haish entry tak menarik nuh na wat acaner kan..huhuhuhu :(

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.